Број 46

ЛиБРЕ! број 45 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (20,0 MB) – 790×
Ћирилично издање (20,0 MB) – 322×

Реч уредника

Промене

Велика пауза доноси велике промене. Данас када се навршава тачно пет година од идеје за покретање часописа, са поносом можемо да вам представимо 46. број Часописа, уз који долазе радикалне промене.

Са погледом на прошлост, морамо признати да је статистика која се крије иза ових пет година заиста задивљујућа. Преко шездесет аутора је учествовало у реализацији 46 бројева као стални или повремени сарадници, а у тим бројевима је обрађено преко триста различитих тема о слободном софтверу. Ове чињенице нам нису дозволиле да одустанемо у моментима када је даљи наставак рада Часописа доведен у питање. Проблеме кроз које смо прошли у претходној години остављамо иза себе, и оптимистичним кораком настављамо даље. Поносни свим досадашњим успесима Часописа и охрабрени подршком наших читалаца, увели смо одређене промене које ће одржати Часопис активним сигурно још пет година, а надамо се и више.

Најзначајнија новина је дефинитивно још један облик ЛиБРЕ! часописа – на добро познатој адреси libre.lugons.org се налази ЛиБРЕ! блог. „Да ли ЛиБРЕ! треба да постане блог?” – питање је које се од самог почетка Часописа провлачило кроз редакцију. Након пет година то се десило; редакција је дошла до закључка да је то најефикаснији начин да се читаоцима омогући приступ ризници знања сачуваној у претходним бројевима. Овај потез је повукао са собом остале промене. Ако сте приметили да су вам чланци познати, разлог томе је нови начин објављивања. Сваки чланак пре него што се појави у пдф издању Часописа премијерно ће бити објављен на његовом сајту. Поставља се питање чему онда даље објављивање нових бројева Часописа. Нисмо желели да се одрекнемо предности које нам такво издање пружа, али пре свега смо решили да останемо доследни форми која нас прати од самог почетка и чини јединственим.

Наредни број ће бити објављен тек кад се прикупи довољан број текстова, што ће изазвати одређене варијације у периодици излажења. Периодика објављивања Часописа зато постаје неодређена, а нови број ће излазити као пресек текстова већ објављених на сајту. Посреднички формат за мобилне уређаје какав је еПУБ је изгубио свој смисао, тако да од овог броја, еПУБ издање Часописа више неће постојати.

Такође, радикалне промене се могу приметити у функционисању ЛиБРЕ! тима. Ослобађањем притиска које је са собом носила обавеза објављивања новог броја једном месечно, надамо се да ћемо привући нове чланове у наш тим. Пројекат постаје мање захтеван за све његове чланове, што пружа могућност дужег рада на чланцима, а самим тим и повећање њиховог квалитета.

ЛиБРЕ! пројекат ће овиме доста успорити, али то ће му пружити могућност да се посвети осталим битним сегментима. Поред повећања квалитета текстова објављених у Часопису, једна од главних тежњи биће повећање утицаја у региону. ЛиБРЕ! као регионални пројекат ће покушати убудуће да што више прикаже стање слободног софтвера и дешавања у региону, што се може већ видети у овом броју чланком који анализира стање слободног софтвера у Босни и Херцеговини. Наставиће се са објављивањем старих текстова; одређен део библиотеке знања је већ доступан на сајту, а у наредном периоду можете очекивати постепено објављивање и остатка текстова.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим