Број 47

ЛиБРЕ! број 47 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (16,3 MB) – 700×
Ћирилично издање (16,3 MB) – 278×

 


Реч уредника

Одговор је важан

Прошло је три месеца од објављивања прошлог броја. Из нашег угла ова разлика између два броја је помало велика. Иако нам није била намера да толико времена протекне до новог броја, ипак смо на крају, кад је требало да се пресуди да ли је битнији квалитет или тренутак објављивања, остали верни зацртаном циљу. Зато ћете у овом броју наићи на већи број разноврсних текстова и поприлично смо сигурни да ће читаоци свих профила, и почетници и професионалци, наћи бар један интересантан чланак, а вероватно и више од једног.

Као главни циљ остаје нам зацртан подстицај и промоција слободног софтвера код нас и у региону. Пошто је и сам Часопис пројекат заједнице, потпуно смо свесни важности одговора који један пројекат очекује од заједнице. Зато желимо да подсетимо наше читаоце да се судбина овог пројекта као и свих других пројеката слободног софтвера налази у њиховим рукама. Моћ корисника слободног софтвера се не налази само у могућности да он својим техничким знањем учествује у пројекту, већ се његова моћ може изразити кроз једноставан одговор аутору пројекта. Одговор је важан јер он има могућност да промени ток пројекта. Немојте да вас ваш недостатак техничког знања заустави у томе да предложите некакве промене тиму који ради на развоју одређеног софтвера или на одржавању пројекта као што је ЛиБРЕ! часопис.

На самом почетку пројекта одговор заједнице је најбитнији и може највише да утиче на даљи развој, а у овом броју имамо част да вам представимо недавно објављену линукс дистрибуцију Еквилибријум. Ова дистрибуција рачуна на одговор заједнице. Ми као часопис смо се потрудили да је што пре прикажемо читаоцима, а на вама остаје да учествујете у стварању пута којим ће се развијати. Поред овог пројекта опет ћемо се осврнути, уз мало детаљнији опис него раније, на једну од најпознатијих конференција у региону Дорс/Цлуц, којој је ово импресивно двадесет четврто одржавање, а ове године је члан редакције присуствовао једној од најпознатијих европских конференција ФОСДЕМ, тако да вас очекује извештај са ње. За почетнике у овом броју смо спремили наставак серијала о Гну-Линукс наредбама, увод у Блендер, а за оне заинтересоване за програмирање започињемо серијал Увод у објектно оријентисано програмирање у Ц++. Међутим, овај серијал није једини који ће бити интересантан програмерима. Језичка лабораторија у Ракету представља још један нови серијал који ће читаоце провести кроз процес стварања програмског језика. Имаћете прилику да прочитате наставак саге о крипто-ратовима, како повратити изгубљене податке, и још многе друге занимљиве теме.

За овај број смо успели да нађемо локалне пројекте за представљање, а припреме за следећи број су већ у току. Ми смо у константној потрази за пројектима које вреди представити локалној заједници, а од вас бисмо волели сазнати о којим локалним пројектима бисте волели да читате у Часопису, а ми ћемо се потрудити да свим пројектима пружимо пуну пажњу. Пишите нам на већ познату адресу libre@lugons.org.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим


Comments are closed