petak, 24 maja, 2024

Broj 03

LiBRE! Broj 03 - Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6657″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6657″]) – [ddownload_count id=“6657″]×
[ddownload id=“6658″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6658″]) – [ddownload_count id=“6658″]×

REČ UREDNIKA

Fidbek za bolji časopis

LiBRE! projekat se razvija u vrlo dobrom smeru. Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali ovaj projekat kao svoj i ponudili svoju nesebičnu pomoć. Posebno želimo da se zahvalimo časopisu „Svet kompjutera“ zato što su prepoznali ovaj projekat kao ilustraciju snage domaće zajednice i posvetili tome par reda u broju 7/2012. Projekat je sada na solidnim temeljima i nema problem oko objavljivanja novih brojeva. Ovo i dalje ne znači da je broj autora zaokružen. I dalje postoji potreba za novim autorima i taj konkurs će stalno biti otvoren.

Sledeća faza u razvoju projekta je borba za što veći tiraž. Trenutni tiraž od 2000 preuzetih primeraka nije loš ali je to daleko od našeg cilja. Ako imamo u vidu da samo u Srbiji ima oko 3 miliona korisnika interneta kao i pretpostavku da samo 0.5% njih koristi slobodan softver, dolazimo do broja od 15000 potencijalnih čitalaca LiBRE! časopisa.

Već ovako odokativna metoda ukazuje da postoji problem. Sasvim je izvesno da postoji širok krug potencijalnih čitalaca do kojih nismo uspeli da dopremo. Očigledno da marketing „od usta do usta“ ne daje željene rezultate ili format (PDF) nije dovoljno pogodan za sve potencijalne platforme ili pak sadržaj nije dovoljno interesantan.

Da bi došli do epicentra problema, opet nam je potrebna Vaša pomoć. Potrebna nam je povratna informacija. Do sada smo dobili dosta pohvala od strane čitalaca, ali statistika je neumoljiva i očigledno je da postoji prostor i za kritiku.

Dobar deo potencijalnih čitalaca koristi „pametni“ telefon kao platformu za izlazak na internet. PDF nije najpogodniji format za mobilne telefone i zato razmišljamo da uvedemo i ePUB format. Pitanja koja želimo da postavimo svim čitaocima jesu: „Da li mislite da bi uvođenje ovog formata pozitivno uticalo na povećanje tiraža?“, „Da li bi Vi voleli da imate mogućnost da preuzmete časopis na svoj mobilni telefon i prelistavate ga negde van svoje kuće direktno na svom telefonu?“

Povećanjem broja autora u mogućnosti smo sada, više nego ranije, da pokrijemo više tema o slobodnom softveru. Sada postoji delimična mogućnost da i čitaoci svojim predlozima utiču na uređivačku politiku. Komentari čitalaca kao što su: „ovo je dobro“, „ovo je dosadno“, „o ovome bih više voleo/la da čitam u narednom broju“ i slično, mogli bi da utiču na buduće teme koje će biti obrađivane u časopisu. Slobodno nam pišite a mi ćemo gledati da u što većoj meri ispunimo vaše želje, naravno u granicama naših mogućnosti.

Vašu povratnu informaciju možete ostaviti na našem sajtu u vidu komentara ili nam poslati e-pismo na dobro poznatu adresu e-pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja!

LiBRE! tim


12 thoughts on “Broj 03

 • Da, to je to. Hvala!

 • Hvala, Veljo.
  Ako ne grešim, u pitanju je font SFTransRobotics-Oblique.

 • Odličan časopis, danas sam slučajno naleteo na njega i sigurno ću ga čitati i ubuduće. Pohvale i za ćiriličnu verziju. S tim u vezi, koji font se koristi u časopisu za naslove? Teško je naći takve dobre ćirilične fontove, pa ako može link… Pretpostavljam da je to neki slobodan font.

 • Pozdrav i hvala na odgovoru, u svakom slucaju mi je drago da cujem da nisi kopirao. Sve manje je pravih ljudi, a sve vise obicnih lamera koji misle da mogu sve i svasta, a u stvari ne znaju nista (s’ tim u vezi i moja briga). Za kraj, samo tako nastavi 🙂

 • postoje razliciti napadi naravno ne samo Layer 4 – mi ovde govorimo o svim DDOs napadim ukljucujuci syn napade , http request napda, icmp flood i sl – msm da ne treba da ulazim u polemiku o DDOS napadima , ukljucujuci i napade recimo na fizicki lejer , pa prema gore.
  Ovde nije rijec o da objasnjavam nekome sta je ddos napad jer ima tona toga na internetu.

  Tekst nije kopiran , vec su mi pokupili sa google docsa i sherovali na scribd

 • Pozdrav PSi,
  Tekst je u potpunosti moj tj autora , greskom se nasao na netu jer sam pomagao prijateljici po pitanju njenog diplomskog rada.

 • Jos je i „PayPall“ prekopirao bez da procita rec i uvidi ociglednu gresku. Ako zelite veci broj citalaca, bar se potrudite da sastavite kvalitetne textove (konkretno ova tema). Inace, postoje mnogo efikasnije metode od Layer 4 DDoS-a koji je pomenut u textu.
  Nadam se da to „Nastavice se…“ ne znaci dalje prekopiravanje sa gore datog linka.

 • e pub nije losa ideja – skidao bih i citao na e-book citacu.

 • Svaka cast na trecem izdanju i sve najbolje 🙂

Comments are closed.