Број 03

ЛиБРЕ! Број 03 - Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6657″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6657″]) – [ddownload_count id=“6657″]×
[ddownload id=“6658″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6658″]) – [ddownload_count id=“6658″]×

REČ UREDNIKA

Фидбек за бољи часопис

ЛиБРЕ! пројекат се развија у врло добром смеру. Захваљујемо се свима који су препознали овај пројекат као свој и понудили своју несебичну помоћ. Посебно желимо да се захвалимо часопису „Свет компјутера“ зато што су препознали овај пројекат као илустрацију снаге домаће заједнице и посветили томе пар реда у броју 7/2012. Пројекат је сада на солидним темељима и нема проблем око објављивања нових бројева. Ово и даље не значи да је број аутора заокружен. И даље постоји потреба за новим ауторима и тај конкурс ће стално бити отворен.

Следећа фаза у развоју пројекта је борба за што већи тираж. Тренутни тираж од 2000 преузетих примерака није лош али је то далеко од нашег циља. Ако имамо у виду да само у Србији има око 3 милиона корисника интернета као и претпоставку да само 0.5% њих користи слободан софтвер, долазимо до броја од 15000 потенцијалних читалаца ЛиБРЕ! часописа.

Већ овако одокативна метода указује да постоји проблем. Сасвим је извесно да постоји широк круг потенцијалних читалаца до којих нисмо успели да допремо. Очигледно да маркетинг „од уста до уста“ не даје жељене резултате или формат (ПДФ) није довољно погодан за све потенцијалне платформе или пак садржај није довољно интересантан.

Да би дошли до епицентра проблема, опет нам је потребна Ваша помоћ. Потребна нам је повратна информација. До сада смо добили доста похвала од стране читалаца, али статистика је неумољива и очигледно је да постоји простор и за критику.

Добар део потенцијалних читалаца користи „паметни“ телефон као платформу за излазак на интернет. ПДФ није најпогоднији формат за мобилне телефоне и зато размишљамо да уведемо и еПУБ формат. Питања која желимо да поставимо свим читаоцима јесу: „Да ли мислите да би увођење овог формата позитивно утицало на повећање тиража?“, „Да ли би Ви волели да имате могућност да преузмете часопис на свој мобилни телефон и прелиставате га негде ван своје куће директно на свом телефону?“

Повећањем броја аутора у могућности смо сада, више него раније, да покријемо више тема о слободном софтверу. Сада постоји делимична могућност да и читаоци својим предлозима утичу на уређивачку политику. Коментари читалаца као што су: „ово је добро“, „ово је досадно“, „о овоме бих више волео/ла да читам у наредном броју“ и слично, могли би да утичу на будуће теме које ће бити обрађиване у часопису. Слободно нам пишите а ми ћемо гледати да у што већој мери испунимо ваше жеље, наравно у границама наших могућности.

Вашу повратну информацију можете оставити на нашем сајту у виду коментара или нам послати е-писмо на добро познату адресу е-поште libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja!

ЛиБРЕ! тим


12 thoughts on “Број 03

 • 06.09.2012 at 11:25
  Permalink

  Да, то је то. Хвала!

 • 05.09.2012 at 20:24
  Permalink

  Хвала, Вељо.
  Ако не грешим, у питању је фонт SFTransRobotics-Oblique.

 • 03.09.2012 at 15:42
  Permalink

  Одличан часопис, данас сам случајно налетео на њега и сигурно ћу га читати и убудуће. Похвале и за ћириличну верзију. С тим у вези, који фонт се користи у часопису за наслове? Тешко је наћи такве добре ћириличне фонтове, па ако може линк… Претпостављам да је то неки слободан фонт.

 • 30.08.2012 at 00:42
  Permalink

  Pozdrav i hvala na odgovoru, u svakom slucaju mi je drago da cujem da nisi kopirao. Sve manje je pravih ljudi, a sve vise obicnih lamera koji misle da mogu sve i svasta, a u stvari ne znaju nista (s’ tim u vezi i moja briga). Za kraj, samo tako nastavi 🙂

 • 29.08.2012 at 11:26
  Permalink

  postoje razliciti napadi naravno ne samo Layer 4 – mi ovde govorimo o svim DDOs napadim ukljucujuci syn napade , http request napda, icmp flood i sl – msm da ne treba da ulazim u polemiku o DDOS napadima , ukljucujuci i napade recimo na fizicki lejer , pa prema gore.
  Ovde nije rijec o da objasnjavam nekome sta je ddos napad jer ima tona toga na internetu.

  Tekst nije kopiran , vec su mi pokupili sa google docsa i sherovali na scribd

 • 29.08.2012 at 11:21
  Permalink

  Pozdrav PSi,
  Tekst je u potpunosti moj tj autora , greskom se nasao na netu jer sam pomagao prijateljici po pitanju njenog diplomskog rada.

 • 28.08.2012 at 23:28
  Permalink

  Jos je i „PayPall“ prekopirao bez da procita rec i uvidi ociglednu gresku. Ako zelite veci broj citalaca, bar se potrudite da sastavite kvalitetne textove (konkretno ova tema). Inace, postoje mnogo efikasnije metode od Layer 4 DDoS-a koji je pomenut u textu.
  Nadam se da to „Nastavice se…“ ne znaci dalje prekopiravanje sa gore datog linka.

 • 28.08.2012 at 19:08
  Permalink

  e pub nije losa ideja – skidao bih i citao na e-book citacu.

 • 07.08.2012 at 21:24
  Permalink

  Svaka cast na trecem izdanju i sve najbolje 🙂

Comments are closed.