Број 06

ЛиБРЕ! број 06 - Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (20,2 MB) – 3.999×
Ћирилично издање (20,2 MB) – 1.392×

Реч уредника

Нови број доноси

Дочекали смо и нову верзију Слацкwаре линукса. То је појава која се не дешава тако често. Предходно издање, Слацкwаре 13.37, објављено је скоро тачно пре годину и по дана (27. априла 2011.). Екипа ЛиБРЕ! часописа је имала среће да већ у 6. броју има рецензију и представљање ове дистрибуције у најновијем издању 14.

Слацкwаре је сигурно једна од легендарних и једна од најстаријих дистрибуција. Прва верзија ове дистрибуције је објављена још 17. јула 1993 године. Вршњак је са Дебиан пројектом. За разлику од Дебиана који своју филозофију заснива на апсолутној стабилности, Слацкwаре доноси идеалан однос између нових технологија и традиције са једне стране (current грана) али не занемарује и оне којима је неопходна апсолутна стабилност (stable грана). Он није дистрибуција за почетнике али је идеалан за корак даље у линукс свету. Конципиран је тако да натера свог корисника да научи више али није толико компликован да би заинтересовани корисник одустао од будућег учења и истраживања. Уз мало труда корисник ће кроз коришћење ове дистрибуције боље схватити свој систем и боље га прилагодити својим потребама него што би то урадио у некој другој дистрибуцији која је више намењена почетницима као што су то Убунту или Минт.

Објављивање новог Слацкwаре 14 је и повод да у овом броју представимо и малу али врло активну заједницу Слацкwаре Србија. Захваљујући њима сви који се одлуче на авантуру звану Слацкwаре ће имати одличну помоћ и подршку па читав процес прилагођавања новој филозофији неће бити нимало трауматичан. Заједница егзистира већ 7 година и за то време је прикупљена завидна количина знања и документације који су на располагању свима.

Од новитета од овог броја вам нудимо серијал о серверским технологијама. Одлучили смо да за основу узмемо Дебиан сервер као један од најкоришћенијих (доста тога се може применити и на Убунту сервер). У овом броју почињемо са уводом.

Примамо све више писама са питањем како се можете придружити и писати за часопис. Има више начина али један од најједноставнијих је да напишете текст за часопис и пошаљете на нашу адресу електронске поште libre [et] lugons [tačka] org. У прилогу додајте информације о вашој сфери интересовања (специјалности) и намеру да ли желите да се придружите као сталан или повремени сарадник часописа. Хвала за интересовање и радујемо се унапред сарадњи.

Do čitanja
ЛиБРЕ! тим


19 thoughts on “Број 06

 • 20.12.2012 at 15:31
  Permalink

  Svakako, ePUB je i dalje u planu i biće dostupan u nekom od narednih brojeva.

  Reply
  • 16.11.2012 at 16:06
   Permalink

   Nažalost, epub izdanje zbog određenih problema odloženo je do daljnjeg.

   Reply
  • 14.11.2012 at 22:44
   Permalink

   Nažalost, zbog određenih problema epub izdanje je odloženo do daljnjeg.

   Reply
 • 12.11.2012 at 17:06
  Permalink

  Hvala svima na lepim rečima 🙂

  Nadamo se uskoro da ćemo proširiti LiBRE! tim i da ćemo biti još bolji.

  Ukoliko je neko zainteresovan za učešće neka nam se javi 🙂

  Reply
  • 07.08.2015 at 02:24
   Permalink

   Primamo sve više pisama sa pitanjem kako se možete pridružiti i pisati za časopis. Ima više načina ali jedan od najjednostavnijih je da napišete tekst za časopis i pošaljete na našu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [tačka] org. U prilogu dodajte informacije o vašoj sferi interesovanja (specijalnosti) i nameru da li želite da se pridružite kao stalan ili povremeni saradnik časopisa. Hvala za interesovanje i radujemo se unapred saradnji.

   Reply
 • 09.11.2012 at 21:23
  Permalink

  Svaka Vam cast. Puno korisnih informacija i znanja, sve ste bolji i bolji. Pozdrav iz okoline Nisa.

  Reply
  • 11.11.2012 at 16:59
   Permalink

   Hvala, Vucko.
   Pozdrav za Niš i okolinu. 😉

   Reply
 • 08.11.2012 at 09:54
  Permalink

  super. samo nastavite – dopada mi se omot casopisa :] + ono sto je unutra xD

  Reply
 • 08.11.2012 at 09:09
  Permalink

  Ljudi moji, vi radite fantastičan posao! Divim vam se i strahovito vas cijenim. Samo naprijed!
  Lip pozdrav iz sunčanog Splita 🙂

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.