četvrtak, 23 maja, 2024

Broj 13

LiBRE! broj 13 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6820″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6820″]) – [ddownload_count id=“6820″]×
[ddownload id=“6821″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6821″]) – [ddownload_count id=“6821″]×
ePUB:
[ddownload id=“6822″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6822″]) – [ddownload_count id=“6822″]×
[ddownload id=“6823″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6823″]) – [ddownload_count id=“6823″]×

Reč urednika

Mesec „poplave” novih verzija linuks distribucija

Mesec maj je u FLOSS svetu vrlo plodan mesec. Od dvadeset najpopularnijih distribucija, po izvoru Distrowatch-a, čak sedam njih je objavilo novu verziju (Mageia 3, Debian 7, Manjaro 0.8.5.2, Puppy Linux 5.6 „Precise”, OS4 4.1 „Enterprise”, Zorin OS 6.3 i CrunchBang Linux 11). Časopis je spor izvor informacija koji nastoji da pokrije i one važne događaje koji više nisu tako aktuelni (stariji su od mesec dana a iz određenih razloga se nisu našli u prethodnom broju). U aprilu su objavljene još četiri nove verzije najpopularnijih distribucija (Ubuntu 13.04, PCLinuxOS 2013.04, Lubuntu 13.04 i Sabayon Linux 13.04). Jasno je da smo imali velike muke da odaberemo koje dve prvo predstaviti. Resursi su nam ograničeni (ljudstvo, prostor u časopisu) i nismo mogli da predstavimo sve.

Izbor je pao na Xubuntu 13.04, kao predstavnika Ubuntu familije. Red je da predstavimo jednu od najpopularnijih distribucija kada objavi svoju novu verziju. Ubuntu objavljuje nove verzije standardno na svakih šest meseci. Do sada smo dvaput predstavili Ubuntu sa Unity okruženjem radne površi, zato sad predstavljamo Ubuntu sa nekim drugim okruženjem radne površi.

Za drugo predstavljanje nismo imali dilemu. Iako je Mageia trenutno popularna distribucija, po pokazateljima Distrowatch-a, prednost smo dali doajenu Debian-u 7. Sa novim stabilnim verzijama Debian-a se družimo jednom u dve godine tako da nema dileme šta je prioritet. Koliko nam je važan ovaj tekst pokazujemo i time što mu posvećujemo ovaj broj.

Od četiri pripremljena živa CD/DVD-a Debiana, isprobali smo varijantu sa GNOME okruženjem radne površi, pa pošto ni o GNOME 3 nismo opširnije pisali, logičan nastavak je da predstavimo to okruženje radne površi.

I ovoga puta smo se potrudili da lepo popunimo sve standardne rubrike. Želimo vam skrenuti pažnju na novu malu školu u rubrici „Kako da…?”. Mala škola Scribus-a je završena, a nasleđuje je mala škola Sigil-a. U pitanju je program koji služi za objavljivanje vaših publikacija, ali ovog puta prilagođenih internetu, društvenim mrežama i mobilnim uređajima.

I dalje smo u potrazi za novim autorima. Na jednom sastanku redakcije na IRC kanalu #floss-magazin na irc.freenode.net serveru, novi autori su nam priznali da su imali straha da se prijave. Strah dolazi iz nesigurnosti u sopstveno znanje i sposobnosti, i iz predubeđenja da mi mnogo tražimo od autora. Kasnije su se i sami uverili da opravdanih razloga za strah nije bilo. Rekli su nam da nismo suviše zahtevni a svoje znanje i sposobnosti su prvom prilikom i dokazali. Da nam ne biste slepo verovali na reč, dođite i sami na naš IRC kanal i uverite se kako sve funkcioniše! Za sva pitanja, na raspolaganju vam je i već poznata adresa e-pošte libre [et] lugons [tačka] org.

Do čitanja!

LiBRE! tim