Број 13

ЛиБРЕ! број 13 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (21,6 MB) – 3.185×
Ћирилично издање (21,8 MB) – 1.092×
еПУБ:
Латинично издање (1,7 MB) – 377×
Ћирилично издање (1,7 MB) – 304×

Реч уредника

Месец „поплаве” нових верзија линукс дистрибуција

Месец мај је у FLOSS свету врло плодан месец. Од двадесет најпопуларнијих дистрибуција, по извору Distrowatch-а, чак седам њих је објавило нову верзију (Mageia 3, Debian 7, Manjaro 0.8.5.2, Puppy Linux 5.6 „Precise”, OS4 4.1 „Enterprise”, Zorin OS 6.3 i CrunchBang Linux 11). Часопис је спор извор информација који настоји да покрије и оне важне догађаје који више нису тако актуелни (старији су од месец дана а из одређених разлога се нису нашли у претходном броју). У априлу су објављене још четири нове верзије најпопуларнијих дистрибуција (Ubuntu 13.04, PCLinuxOS 2013.04, Lubuntu 13.04 и Sabayon Linux 13.04). Јасно је да смо имали велике муке да одаберемо које две прво представити. Ресурси су нам ограничени (људство, простор у часопису) и нисмо могли да представимо све.

Избор је пао на Xubuntu 13.04, као представника Ubuntu фамилије. Ред је да представимо једну од најпопуларнијих дистрибуција када објави своју нову верзију. Ubuntu објављује нове верзије стандардно на сваких шест месеци. До сада смо двапут представили Ubuntu са Unity окружењем радне површи, зато сад представљамо Ubuntu са неким другим окружењем радне површи.

За друго представљање нисмо имали дилему. Иако је Mageia тренутно популарна дистрибуција, по показатељима Distrowatch-а, предност смо дали доајену Debian-у 7. Са новим стабилним верзијама Debian-а се дружимо једном у две године тако да нема дилеме шта је приоритет. Колико нам је важан овај текст показујемо и тиме што му посвећујемо овај број.

Од четири припремљена жива CD/DVD-а <ем>Дебиана, испробали смо варијанту са GNOME окружењем радне површи, па пошто ни о GNOME 3 нисмо опширније писали, логичан наставак је да представимо то окружење радне површи.

И овога пута смо се потрудили да лепо попунимо све стандардне рубрике. Желимо вам скренути пажњу на нову малу школу у рубрици „Како да…?”. Мала школа Scribus-а је завршена, а наслеђује је мала школа Sigil-а. У питању је програм који служи за објављивање ваших публикација, али овог пута прилагођених интернету, друштвеним мрежама и мобилним уређајима.

И даље смо у потрази за новим ауторима. На једном састанку редакције на <ем>ИРЦ каналу #floss-magazin на irc.freenode.net серверу, нови аутори су нам признали да су имали страха да се пријаве. Страх долази из несигурности у сопствено знање и способности, и из предубеђења да ми много тражимо од аутора. Касније су се и сами уверили да оправданих разлога за страх није било. Рекли су нам да нисмо сувише захтевни а своје знање и способности су првом приликом и доказали. Да нам не бисте слепо веровали на реч, дођите и сами на наш IRC канал и уверите се како све функционише! За сва питања, на располагању вам је и већ позната адреса е-поште libre [et] lugons [tačka] org.

До читања!

ЛиБРЕ! тим


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.