subota, 13 aprila, 2024

Broj 14

LiBRE! broj 14 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6816″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6816″]) – [ddownload_count id=“6816″]×
[ddownload id=“6817″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6817″]) – [ddownload_count id=“6817″]×
ePUB:
[ddownload id=“6818″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6818″]) – [ddownload_count id=“6818″]×
[ddownload id=“6819″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6819″]) – [ddownload_count id=“6819″]×

Reč urednika

LiBRE! na vašem godišnjem odmoru

Počela je sezona godišnjih odmora; idealna prilika za odmor bez računara. Ova činjenica će se definitivno odraziti i na statistiku časopisa. Prošle godine, godišnji odmori su skoro prepolovili broj preuzimanja časopisa, bar tako kaže statistika. Ova statistika se popravila tek u septembru, kada su čitaoci nadoknadili sav zaostatak u broju preuzimanja letnjih brojeva.

Ove godine će posebno biti zanimljivo pratiti statistiku preuzimanja. Nismo više nov projekat na kojeg je lako zaboraviti na odmoru. Statistika će ove godine pokazati da li smo napredovali u popularnosti u odnosu na prošlu godinu. Pokazaće koliko naših redovnih čitalaca ide na godišnji odmor bez mobilnih uređaja, i da li je alternativno ePUB izdanje praktično da odmeni PDF kada vam desktop računar nije dostupan.

Vreme je da se pakuju koferi; nekima od vas će i tablet računar biti sastavni deo opreme za godišnji odmor. Neki imaju potrebu za tabletom da bi bili u stalnom kontaktu iz profesionalnih razloga, drugi ga pak nose sa sobom kao gedžet za prekraćivanje dugog putovanja. Činjenica da ovim uređajima raste prodaja baš pred turističku sezonu je i nas inspirisala da napišemo članak o tablet računarima.

Za razliku od mobilnih uređaja, kao što su tableti, pametni telefoni i fotoaparati, koji beleže rast prodaje u letnjim mesecima, računari i računarska oprema u tom periodu beleže pad prodaje. Prodavci jedva čekaju da dođe septembar i da se kupci vrate sa odmora. Septembar je dobar za nabavku računara i opreme, i zbog popusta koji će tada biti na te proizvode sa ciljem rasprodaje starih modela, jer već u oktobru i novembru stižu još noviji modeli (priprema za Božićnu kupovnu groznicu). Za one koji planiraju nabavku novog računara, leto je pravo vreme da se raspitaju šta je novo u ponudi. Ako vam je slobodni softver u srcu, onda pogotovo, treba dobro da razmislite šta da kupite u septembru. Pročitajte naš serijal „Firmware i secure boot, FUD ili pretnja?”. U par nastavaka ćemo vas uputiti na štȁ treba obratiti pažnju prilikom kupovine novih računara, kako bi vaš ljubimac dobro radio i sa slobodnim operativnim sistemima.

Tema broja 14 je najpopularnija linuks distribucija, Linuks Mint u novom izdanju 15. Ovog puta imali smo šta i da predstavimo, obzirom na brojne promene u ovom izdanju. Pored prostog predstavljanja nove verzije, pozabavili smo se i analizom zašto je baš Linuks Mint trenutno najpopularnija linuks distribucija. Logičan nastavak ovog članka je i predstavljanje Cinnamon okruženja radne površi, pošto je i to projekat Linuks Mint zajednice. Time smo dali našu preporuku za sve linuks početnike, koji mogu ovo slobodno vreme da iskoriste i za isprobavanje novog Linuks Mint operativnog sistema.

Za sve one koji imaju viška slobodnog vremena, preporučujemo i članak „BuddyPress – Napravite svoju društvenu mrežu”. Evo prilike da sami lako napravite svoju privatnu društvenu mrežu i povežete se sa svojim prijateljima koji su već otputovali na odmor, ili će tek otputovati; i Facebook ima alternativu.

Kad smo već kod Facebooka i Twittera, napokon smo odlučili šta ćemo sa našim fun page-om i Twitter nalogom. Poslužiće nam za prenošenje vesti iz FLOSS sveta. Još samo da nam se jave zainteresovani saradnici koji bi to mogli da rade. Sa postojećim brojem ljudi to još nismo u stanju da sprovedemo u delo, pa ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da nam se jave i tako doprinesu daljem unapređenju našeg zajedničkog projekta. Autori i drugi zainteresovani budući saradnici mogu i dalje da nam se javljaju na našu već poznatu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja!

LiBRE! tim


One thought on “Broj 14

Comments are closed.