ponedeljak, 22 jula, 2024

LiBRE! biblioteka:

LiBRE! biblioteka svojim čitaocima nudi publikacije na srpskom jeziku koje nisu proizvod LiBRE! projekta ali imamo dozvolu autora da ih delimo pod slobodnom licencom.

 

Sigurni koraci malog pingvina


LiBRE! broj23 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“7145″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“7145″]) – [ddownload_count id=“7145″]×
[ddownload id=“7146″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“7146″]) – [ddownload_count id=“7146″]×

 

 

 

Predgovor prvom izdanju

Ova knjiga je namenjena svima onima koji žele da steknu osnovna znanja iz oblasti računara, slobodnog softvera i Ubuntu Linuks operativnog sistema. Dovoljno je samo da imaju pristup računaru, ovu knjigu u elektronskom obliku ispred sebe, da umeju da čitaju i pišu, i da žele da uče.

Ova knjiga predstavlja rezultat jednog projekta koga sam na sopstvenu inicijativu lično pokrenuo. Članovi projektnog tima su svojim recenzijama probnih verzija projekta i konstruktivnim predlozima u toku izrade projekta, značajno doprineli poboljšanju kvaliteta ove elektronske knjige (→) i u to ime im se svima najiskrenije zahvaljujem. Čitav projekat se odvijao tako što su članovi projektnog tima sarađivali isključivo putem interneta, u početku korišćenjem sistema privatnih poruka na Ubuntu forumu Srbije, a kasnije i otvorenom komunikacijom u novoj temi takođe na Ubuntu forumu Srbije.

Projekat ima za cilj da pozitivno utiče na unapređenje znanja iz oblasti računara kod svih čitalaca knjige, a prvenstveno je namenjen apsolutnim početnicima u oblasti računarstva. Dakle, onima koji nemaju nikakvo predznanje iz oblasti računarstva, koji nikada nisu ni imali računar (a sada su ga prvi put kupili), i na kraju, onima koji nikada nisu ni čuli za računare, pa su se odjednom (iz čista mira), susreli sa njima (bilo da su ih dobili na poklon, ili imaju tu sreću da ih od datog trenutka povremeno
koriste). (Dati trenutak predstavlja onaj trenutak kada je data osoba čula, ili počela da čita projekat u obliku elektronske knjige). Dakle, to je ciljna grupa čitalaca ove knjige, bez obzira koliko ti čitaoci imaju godina, bitno je samo da znaju da čitaju i pišu, i da žele da zaplove u svet kompjutera.

Projekat nije zamišljen kao uputstvo koje u najkraćim i nedvosmislenim crtama objašnjava konkretan problem, pa ga tako nemojte ni posmatrati.

U ovoj elektronskoj knjizi su u velikoj meri korišćeni hiperlinkovi, kako bi razumevanje sadržine knjige bilo što lakše. Hiperlinkove (o kojima će kasnije biti više reči), možete da shvatite kao specifične „odskočne daske“ pomoću kojih „skačete“ sa jednog na drugi kraj ove elektronske knjige, ili na neku adresu na internetu. Hiperlink obično predstavlja tekst koji je podvučen plavom bojom, mada i ne mora da bude tako. Kada dovedete kursor na taj podvučeni tekst, kursor će se iz oblika strelice, pretvoriti u oblik desne šake sa svim skupljenim prstima, osim kažiprsta koji je ispružen, pa tada možete kliknuti na taj podvučen tekst, nakon čega ćete biti „odbačeni“ na unapred zadatu lokaciju.

Oktobra 2011. godine

Aleksandar Stanisavljević


One thought on “LiBRE! biblioteka:

Comments are closed.