среда, 24 априла, 2024
Представљамо

Аwесоме управник прозора

Аутор: Стефан Ножинић

Није редак случај да корисници слободних оперативних система воле да истражују и да увек откривају неке нове и често егзотичне ствари. Данас на рачунарима често виђамо графички приказ на којем видимо иконице, прозоре, дугмиће… Обично прозоре можемо да шетамо по екрану, да их максимизујемо, минимизујемо или једноставно искључимо као и још много тога. Често имамо потребу да посматрамо више прозора у исто време и да простор на екрану ефикасно искористимо. Ова потреба се повећава са све већом употребом рачунара чије се дијагонале екрана обично „врте“ од 10“ па до 15”. Новији управници прозора често имају подршку за намештање 2 прозора која ће „поделити“ екран тако да корисник може да посматра оба у исто време. Ово је сасвим довољно ако рачунар користимо за неке једноставне ствари као што је сурфовање интернетом, слушање музике или читање овог часописа. Често корисници који имају потребу да екран поделе на више од два прозора, са оваквим решењем остају ускраћени за ту могућност. Овде, тaкoзвани, „tilling“ управници прозора долазе на ред. Оно што они омогућавају је управо постављање прозора са максималном искоришћеношћу простора. Ми ћемо вам у овом тексту представити баш један такав управник прозора.

Awesome је tilling управник прозора и познат је по јако малој захтевности ресурса. Писан је у C програмском језику и врло је лаган и прилагодљив. Може се инсталирати на већини UNIX оперативних система који подржавају библиотеке које су му потребне а то су пре свега X11 библиотеке као што су xcb, cairo… Такође, оно што вреди похвалити у вези овог фантастичног али опет, за неке и егзотичног управника прозора, је и добра документација која ће вас водити кроз његова подешавања и коришћење. Awesome, такође, подржава и више монитора што је опет велики плус за кориснике који воле да прошире свој виртуелни простор рада. Оно што Вас дефинитивно може изненадити у документацији а и током коришћења Awesome-a јесу тагови. Тагови се могу тумачити као нека замена за радне површине али имају једну малу разлику: један прозор може бити на више тагова. Још једна ствар која чини овај управник прозора другачијим од осталих је чињеница да уз помоћ лаке конфигурације можете подесити да већину ствари радите преко тастатуре. Ово ће се сигурно свидети свима онима који су љубитељи куцкања и којима је лакше да притисну неку комбинацију на тастатури него да кликћу по разним иконицама.

Предак овог управника прозора је Dynamic window manager (DWM). DWM је јако мали управник прозора са јако једноставним принципом: направити нешто супер-једноставно. Иако је циљ био направити нешто једноставно по начину функционисања, то опет не значи да ће бити једноставно за подешавања и додавање неких могућности. Основна мана DWM-a је била та што је сваки корисник морао да додаје могућности које су неопходне за нормалан рад. Awesome је управо и настао на тој идеји да буде DWM са мало напредним могућностима и мало бољим начином организовања конфигурације.

Awesome управник прозора се подешава врло једноставним принципом а то је едитовање конфигурационе датотеке која се налази у ~/.config/awesome/rc.lua. Као што већ можете закључити по екстензији датотеке, у питању је Lua програмски језик. Ово никако не треба да Вас плаши ако, до сада, нисте имали контакта са програмирањем, јер је конфигурациона датотека лепо објашњена са коментарима и увек имате одличну документацију. За мало напредније кориснике Awesome нуди Lua API који омогућава напреднијим корисницима да потпуно измене подешавања и да их подесе по својој жељи и потребама. Awesome такође подржава и теме па је тиме могуће мењати и почетни изглед Вашег управника прозора.

Ако се питате којој групи корисника је намењен овакав начин функционисања управника прозора онда из текста можете закључити да су то обично напредни корисници који имају мало веће захтеве од једноставних радњи које сви ми радимо свакодневно на рачунару. Наравно, овај управник прозора је намењен свима онима којима се допада овакав начин рада без обзира шта они радили на рачунару. Желимо само да напоменемо да ово може бити нешто сасвим ново за неке кориснике па тако они који се упусте у ову авантуру требају да буду стрпљиви и да буду спремни да прихвате нешто што је другачије. Ми наравно подржавамо Вашу иницијативу и мислимо да је управо експериментисање са неким новим стварима и једна честа али и лепа особина свих нас који смо окупирани око слободног софтвера.

Срећно у испробавању Awesome-a!