četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 15

LiBRE! broj 15 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6812″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6812″]) – [ddownload_count id=“6812″]×
[ddownload id=“6813″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6813″]) – [ddownload_count id=“6813″]×
ePUB:
[ddownload id=“6814″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6814″]) – [ddownload_count id=“6814″]×
[ddownload id=“6815″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6815″]) – [ddownload_count id=“6815″]×

Reč urednika

LiBRE! u Evropi

Nije uvek lako raditi u projektu LiBRE!. Treba uskladiti privatne obaveze sa radom na projektu. Naročito je teško ispoštovati rokove. Svi članovi redakcije ponekad pomisle: „Šta mi ovo treba?”.

Svi problemi i nedoumice nestaju kad se objavi broj. Osećaj zadovoljstva, zbog dobro urađenog posla, nadvladava sve negativne osećaje. Još ako vidimo da projekat makar za mali korak napreduje ka još boljem, zadovoljstvu nema kraja.

Ovoga puta bismo hteli da vam skrenemo pažnju na našeg reportera Aleksandra Vesića. Aleksandar nam se javio na oglas za nove saradnike pre 2 meseca. To ne bi bilo ništa neobično, da Aleksandar trenutno ne živi u Minhenu, čime automatski postaje prvi LiBRE! dopisnik iz inostranstva. Još za prošli broj nam je poslao izveštaj sa minhenskog sajma starih računara (VCFe – Vintage Computer Festival Europe 2013), a u ovom broju, zahvaljujući njemu, imamo ekskluzivni intervju sa Florianom Effenbergerom, osnivačem i predsedavajućim Upravnog odbora Dokument fondacije (engl. The Document Fondation), pravnog lica koje stoji iza projekta LibreOffice.

I u narednim brojevima ćemo imati zanimljive članke o slobodnom softveru iz Minhena, zahvaljujući Aleksandru.

Aleksandar je prvi reporter LiBRE! časopisa van regiona bivše Jugoslavije. Nadamo se da neće biti jedini, i da će nam se pridružiti i drugi autori iz čitavog sveta. Ako ni po čemu drugom, poznati smo u svetu po tome što naših ljudi ima svuda, od Amerike, preko Evrope i Afrike, do Australije.

Treba li naglasiti da intervju sa Florianom Effenbergerom za nas ima višestruki značaj? Ovladali smo intervjuom kao novinarskim izrazom; zahvaljujući Florianu, dobili smo besplatnu svetsku promociju časopisa LiBRE! i upoznali smo se sa jednim od značajnih imena iz sveta slobodnog softvera. Nesumnjivo da je to još jedan mali korak napred u razvoju časopisa.

Značaj intervjua sa Florianom Effenbergerom je pomalo bacio u senku još jedan odličan intervju koji objavljujemo u ovom broju. Reč je o intervjuu sa Milanom Karapandžićem, mrežnim administratorom zdravstvenog centra „Studenica” u Kraljevu. Ovaj intervju donosi najveću moguću promociju slobodnog softvera kod nas, jer ne postoji bolja promocija od pozitivnog primera koji funkcioniše. Naša dužnost je da pronalazimo ovakve pozitivne primere i da ih promovišemo.

Ovom prilikom želimo da vam skrenemo pažnju na još jedno potencijalno značajno poboljšanje u LiBRE! projektu. Objavljujemo da smo otvorili naš forum na adresi /index.php/forums/. Primetili smo da potforum na LUGoNS forumu, posvećen LiBRE! časopisu, nije praktično rešenje. Ovom prilikom pozivamo sve čitaoce i potencijalne saradnike da nam se pridruže na našem forumu, i aktivno učestvuju svojim predlozima i radom na unapređenju časopisa. Smatramo da dijalog na našem forumu treba da bude dvosmeran i da ne bi trebalo da bude anonimnih poruka, tako da nismo omogućili postavljanje tema i poruka bez registracije. Svako može da se registruje, a samim činom registracije dobiće mogućnost da vidi i teme namenjene potencijalnim saradnicima, kao i da učestvuje u njima. Očekujemo vaša pitanja i predloge koje ćemo pažljivo čitati i truditi se da sve dobre ideje primenimo i tako unapredimo časopis, bez obzira da li predlagač želi ili ne da svojim učešćem doprinese na realizaciji te ideje.

Slobodno nas kontaktirajte putem foruma, ili nam pošaljite e-pismo na našu već poznatu adresu e-pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do novog broja.

LiBRE! tim


One thought on “Broj 15

Comments are closed.