četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 02

LiBRE! Broj 02 - Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6648″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6648″]) – [ddownload_count id=“6648″]×
[ddownload id=“6649″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6649″]) – [ddownload_count id=“6649″]×

REČ UREDNIKA

Čiji je naš projekat?

Na našim internet stranicama možete pročitati da je inicijativa za pokretanje ovog projekta potekla iz LUGoNS i Ubuntu Srbija zajednica. Od samog starta, ekipa okupljena oko ove ideje je bila svesna da projekat ne može dugoročno da opstane ako ostane samo u okviru ove dve zajednice.

Inicijalna ekipa časopisa je dala sebi zadatak da projekat „postavi na noge“ i da mu da „ton“ i infrastrukturu. Dugoročno ne bi bilo dobro da ova ekipa bude i jedina odgovorna za sadržaj i uređivačku politiku časopisa. U ne baš tako skorijoj budućnosti, ali u jednom trenutku svakako, ova bi ekipa iscrpela svoja znanja i ideje i to bi bio kraj projekta. Zato projekat neće i ne sme biti odgovornost ni samo jednog lica pa čak ni samo određenih zajednica.

Nama je jasno da ne možemo sami. Još nam je ostalo da i sve one kojima je slobodan softver u srcu uverimo da je ovo i njihov projekat.

LiBRE! časopisu je u interesu da bude što interesantniji, raznovrsniji, da pokriva što više oblasti interesovanja i tako na najbolji način promoviše ideju slobodnog softvera. Interes zajednica slobodnog softvera je promocija aktivnosti, slobodnog operativnog sistema ili programa oko koga su se okupili. Ovi interesi su međusobno saglasni i prirodni. Istina je da zajednice mogu opstati bez LiBRE! časopisa ali LiBRE! časopis ne može dugo trajati bez zajednica.

Samo po jedan članak mesečno iz svake registrovane aktivne zajednice slobodnog softvera iz Srbije ili regiona bi časopisu omogućio da poraste na 100 strana, da bude aktuelan i raznovrstan. Napor ne bi bio veliki a rezultati bi bili vidljivi. Autori ovako učestvuju u uređivanju časopisa doprinoseći da časopis dožive kao svoj, baš kao i FLOSS projekte na kojima rade. To je krajnji cilj ovog projekta, da postane vlasništvo srpske a možda i regionalne open-sors zajednice.

Ovo ne znači da se ovom projektu ne mogu priključiti i nezavisni pojedinci. Štaviše, oni su sada nosioci ovog projekta, a novi su uvek dobrodošli.

Do pisanja i čitanja,

LiBRE! tim


14 thoughts on “Broj 02

 • Odlično! Bogu hvala pa i na našim prostorima da izađe ovakav časopis. Vi samo nastavite, a u skorijoj budućnosti nadam se, čitaćemo se i u štampanom izdanju.
  Takođe, sve pohvale za ćirilična izdanja.
  Sve najbolje! )))

 • Hvala.
  Biće još brojeva. 😉

 • Hvala. Biće još izdanja. 😉

 • Odličan časopis.Dobro je da ste uspeli da izdate drugi broj.Ubeđen sam da ćete povećati popularnost slobodnog softvera od OS-a do programa za multimediju,posao,naučna istraživanja,… Samo da pronađete sponzora i dočekate štampano izdanje.
  Sve pohvale ekipi.Iskreno.

 • Marko M. Kostić

  Hvala na čestitkama. Drago nam je da se i tamo LiBRE! čita. 🙂

 • Svidja mi se casopis, procitao sam ga „od kore do kore“.
  Jedva cekam sledece izdanje 😀

 • Hvala ti, B-ozon. 🙂

 • Svaka cast, ovako nesto nam je davno trebalo.

  Pozdrav iz Bosne

 • Hvala ti Vladimire. Nadam se da smo do sada uspeli da pošaljemo jasnu poruku da želimo da nam se priključi još ljudi. 🙂

  Pozdrav od redakcije!

 • Pozdrav,
  Casopis je super, nadam se da ce biti i bolje i da ce se jos ljudi prikljuciti. Pogotovo ovi iz susjednih zemalja BH, HR, MK, CG i tako dalje.

  Pozdrav postovana redakcijo !

Comments are closed.