utorak, 28 maja, 2024

Broj 24

LiBRE! broj 24 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6782″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6782″]) – [ddownload_count id=“6782″]×
[ddownload id=“6783″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6783″]) – [ddownload_count id=“6783″]×
ePUB:
[ddownload id=“6784″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6784″]) – [ddownload_count id=“6784″]×
[ddownload id=“6785″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6785″]) – [ddownload_count id=“6785″]×

Reč urednika

Profesionalna upotreba FLOSS-a

Pred vama je dvadeset četvrti, pomalo jubilarni broj LiBRE! časopisa. Ovo znači da se družimo već pune dve godine. Nadamo se da vam nismo dosadili. Ovom dvadeset četvrtom broju nisu išli na ruku silni protekli praznici, koji su uticali da ovaj broj malo kasni. Izvinjavamo se zbog toga.

Tema ovog broja je profesionalna upotreba FLOSS-a. Mišljenja smo da je to pravi put za popularizaciju FLOSS-a. U današnjem svetu novac je najveći motivator. Za razliku od kućnog korisnika, firme ne smeju da koriste piratski softver. U ovom broju pokazujemo kako firmu opremanje jednog računara osnovnim vlasničkim softverom košta oko 650 evra, što znači da postoji 650 razloga za prelazak na FLOSS rešenje. Čak i kad vlasnik firme unajmi stručno lice za implementaciju FLOSS-a, to ga neće koštati kao licence za ekvivalentni vlasnički softver.

Mi koji odavno koristimo FLOSS, znamo da FLOSS rešenja barem u običnim kancelarijskim poslovima mogu uspešno da zamene vlasničke softvere. Kroz seriju prezentacija Privredna komora Beograda pokušava privrednike da uputi u upotrebljivost FLOSS-a u poslovnom okruženju.

Trend štednje uz pomoć FLOSS-a su usvojile ili usvajaju administracije evropskih zemalja. Ako to mogu oni koji su mnogo bogatiji od nas, trebalo bi da i mi razmislimo o uštedama kroz FLOSS. I nije samo štednja motiv za prelazak na FLOSS, već i skora potreba komunikacije sa razvijenim svetom koji ubrzano prelazi na otvoreni dokument kao standardni elektronski dokument.

Prelazak firmi na FLOSS rešenja otvara mogućnost pokretanja biznisa na bazi FLOSS-a. O tome govori naš novi serijal „Vaš posao, open-source posao”. FLOSS jeste besplatan, ali sekundarni domeni FLOSS-a (usluge, edukacija, implementacija i drugo) mogu da se naplate jer će uvek biti onih koji više vole da plate, nego da uče. Ovo otvara prostor za razvoj IT industrije na FLOSS osnovama, što kao razultat daje novi zamajac preduzetništvu i novom zapošljavanju.

Do sada je bilo pokušaja pojedinaca koji su svoje računare na poslu opremali FLOSS-om da bi uskladili sa onim na čemu rade kod kuće. Logičniji je prenos FLOSS-a sa posla na kućne računare koji bi bio uslovljen završetkom nekih poslova kod kuće ili prosto zbog vežbanja rada na FLOSS-u zbog postizanja veće efikasnosti na poslu.

Mnogo je razloga zašto popularizacija FLOSS-a treba da bude prvenstveno usmerena prema privredi a ne prema pojedincima, zato će LiBRE! sve više svoj sadržaj usmeravati ka pravnim licima i ukazati im kako se FLOSS može upotrebiti u poslovne svrhe.

Ovoga puta, za kraj, osim standardnog poziva autorima i grafičarima da nam se pridruže, upućujemo poziv i programerima da nam se pridruže. Formiramo LiBRE! razvojni tim. Za početak ćemo napraviti LiBRE! Android aplikaciju i urediti našu internet infrastrukturu, ali ko zna – možda taj razvojni tim počne da radi i za treća lica. Za kontakt, primedbe i predloge koristite našu, već poznatu, internet adresu libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja.

LiBRE! tim


One thought on “Broj 24

Comments are closed.