četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 38

LiBRE! broj 38 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6726″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6726″]) – [ddownload_count id=“6726″]×
[ddownload id=“6727″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6727″]) – [ddownload_count id=“6727″]×
ePUB:
[ddownload id=“6728″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6728″]) – [ddownload_count id=“6728″]×
[ddownload id=“6729″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6729″]) – [ddownload_count id=“6729″]×

Reč urednika

Pakleno leto 2015. i Balkon

Preživeli smo jedno od najpaklenijih leta do sada. Čak i najstariji članovi redakcije se ne sećaju leta sa ovolikim brojem tropskih dana sa temperaturom iznad trideset pet stepeni u hladu. Vremenske prilike su zaista bile parališuće. U takvim uslovima, normalan čovek, samo misli kako da pobegne i rashladi se u nekoj vodi (reci, jezeru, moru ili lavoru).

Nije tajna da časopis svake godine u letnjem periodu ima problema. Godišnji odmori, raspust, visoka temperatura, dovode do toga da se redakcija malo „razbeži“ i da ne možemo da funkcionišemo na uobičajni način. Možda nam je trebalo mnogo vremena (tri godine) da shvatimo ali naučili smo lekciju. Letnje vreme je vreme za objavljivanje već pripremljenih serijala (specijalnih izdanja časopisa) a ne za redovne brojeve. Specijalna izdanja zahtevaju mnogo manje ljudi od redovnih brojeva, i dalje daju utisak da časopis funkcioniše, korisni su jer obuhvataju serijale koji su objavljivani u više redovnih brojeva pa korisnik ima na jednom mestu zaokružene najvažnije teme koje je časopis objavljivao.

Letnji period ne utiče samo na redakciju. Po statistici preuzimanja časopisa se vidi da je u tom periodu i manje čitalaca. Sve to ukazuje na neophodnost promene politike časopisa u ovom periodu.
Ove godine ovaj dvobroj je presedan za časopis. Od sledeće godine to će biti uobičajna praksa. U letnjem periodu ćemo objavljivati jedan dvobroj a prazninu ćemo popuniti sa specijalnim brojem.

Sreća za časopis a takođe i za celokupnu zajednicu slobodnog softvera u Srbiji je što nakon ovog, opuštenog, letnjeg perioda je organizovan Balkon (BalCCon – Balkanski kompjuterski kongres). To je događaj koji ima isti značaj za zajednice slobodnog softvera kao Egzit (EXIT) za rokere ili Guča za folkere. Možda toga još nismo svesni ali to je zaista tako. Ovaj događaj vraća snagu, energiju i veru u slobodni softver i da ono što svi zajedno radimo ima smisao na svetskom nivou.

Balkon je vršnjak LiBRE! časopisa i prolazi kroz iste razvojne faze kao i časopis. Prve godine je bio srećan samo zato što je uspela organizacija. Druge godine je bio srećan što je uspeo da ponovi uspeh. Treća godina je prelomna, tek sad mogu da se uoče nedostaci, da se podvuče crta i ispravljaju sve greške koje se ponavljaju iz godine u godinu. Radni naslov „Treća sreća“ upravo odslikava pravo stanje i ako doživi (nemamo razloga da u to sumnjamo) četvrto izdanje to neće biti plod sreće nego promišljenih pravih akcija koji su plod stečenih iskustava i ispravljanja svih dotadašnjih grešaka.

Vreme je sad da svi prihvatimo Balkon kao naš Egzit i Guču. Za takav događaj treba se pripremati cele godine i to ne samo kao organizator (unaprediti organizaciju svako prema svojim mogućnostima a u koordinaciji sa glavnim organizatorima), već i kao posetilac. Ako već ne možemo pomoći samu organizaciju događaja, svi možemo da se pripremimo, da platimo ulaznicu i na taj naćin finansijski pomognemo organizaciju sledećeg Balkona.

Sreća će pomoći „Trećoj sreći“ da protekne u najboljem redu. Na nama je da se tamo okupimo i u direktnim susretima razmenimo mišljenja kao sve unaprediti i tako da vratimo malo poljuljanu energiju u projekat slobodnog softvera u Srbiji. Dokazali smo da kvalitetnih pojedinaca i pojedinačnih projekata imamo, samo treba da unapredimo organizaciju svega i više radimo timski. Dosadašnje iskustvo pokazuje da pojedinačni nastupi nisu dovoljni za postizanje bilo kakvog cilja. Za bolje razultate potreban nam timski duh.

Razvijajmo timski duh i u oblasti koja nije plodno tle za timski duh. Programeri su poznati kao jaki individualci. Sa druge strane slobodan softver zahteva timski rad. Kongresi poput Balkona su idealna mesta da se individualci udruže i razviju timski duh u interesu svih. Vidimo se na Balkonu, posle nam možete pisati vaše utiske sa njega na našu već poznatu adresu libre [et] lugons [dot] org.

Do sledećeg broja

LiBRE! tim