utorak, 28 maja, 2024

Broj 26

LiBRE! broj 26 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6774″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6774″]) – [ddownload_count id=“6774″]×
[ddownload id=“6775″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6775″]) – [ddownload_count id=“6775″]×
ePUB:
[ddownload id=“6776″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6776″]) – [ddownload_count id=“6776″]×
[ddownload id=“6777″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6777″]) – [ddownload_count id=“6777″]×

Reč urednika

LiBRE! u junu

Jun svake godine obeleže mature i studentski ispitni rokovi. Ove godine kad tome dodamo i svetsko prvenstvo u fudbalu, jasno je šta ima prioritet. Ovi faktori su imali uticaj na LiBRE! časopis, ali ne i na svetsku FLOSS scenu. Jun je doneo zanimljive projekte ne samo u svetu nego i kod nas.

Jedan od projekata koji nam je privukao pažnju iz više razloga je iCup 2014 Edition: the FIFA World Cup Brazil 2014 manager. Projekat je objavljen pod licencom freeware softvera zatvorenog kôda. Privukao nam je pažnju jer je bio aktuelan. Pomoću njega je bilo jednostavno pratiti čitav Svetski kup u fudbalu. Bio je lokalizovan i na srpski jezik. Dostupan je za MacOSX, Vindouz, linuks, iPhone, iPad i iPod Touch. Zašto je ovo interesantan projekat za FLOSS? Kao prvo, autori su obezbedili interoperabilnost svog softvera i za linuks što nije čest slučaj jer je još uvek udeo Linuxa na svetskom tržištu mali pa se vrlo često zanemaruju korisnici linuks distribucija. Kao drugo, softver je besplatan sa predviđenom donacijom kao vidom obezbeđenja sredstava za finansiranje projekta. Donacije nisu dominantan način finansiranja u svetu softvera zatvorenog kôda za razliku od FLOSS sveta. Ovo je još jedna potvrda da su tačna LiBRE! predviđanja, da će u budućnosti ovakvog mešanja modela poslovanja otvorenog i zatvorenog kôda biti sve više.

Primetili smo još jedan kuriozitet u tom parčetu softvera. Lokalizaciju na srpski je uradio, citiramo: „Srpski (Serbian) translation provided by Joshida Kagero”. Lepo je što je autor softvera ponudio i našu lokalizaciju, iako mi nismo učesnici svetskog prvenstva. Da li je Joshida Kagero pseudonim, ili Italijani stvarno moraju da traže prevodioca za srpski jezik u Japanu?

U svetu period maja i juna meseca rezervisan je za nove verzije linuks distribucija baziranih na Ubuntu, a takođe tu su i nove verzije Red Hata, Mageie, Makulu linuksa, Dragon-Flaj BSD-a i drugih.

Ni srpska FLOSS zajednica nije bila mirna u junu. Najvažnija novost je pokretanje Mumble servera namenjenog virtualnim sastancima srpske FLOSS zajednice (prvenstveno linuks zajednice, mada su i svi drugi dobrodošli). Za one koji ne znaju, Mumble server omogućava audio konferencijsku komunikaciju. Prilično je zgodno za one koji ne vole mnogo da kuckaju, a žele da se informišu šta se novo dešava u FLOSS zajednici Srbije. Za sada su redovni sastanci sredom od 20 časova. Otvorenog su tipa i bez striktne teme. Postoji ideja da se organizuju otvorena onlajn predavanja sa različitim FLOSS temama. Ideja predavanja je da populariše FLOSS na našim prostorima. Kada se ova predavanja realizuju, LiBRE! će vas detaljno obavestiti o tome, a do tada svratite na ovaj server i vidite šta se novo dešava u srpskoj FLOSS zajednici!

Druga važna aktivnost koja se dešava u junu, jeste užurbana priprema drugog LUGoNS Balkona (Balccon). O prvom Balkonu smo pisali u sedamnaestom broju LiBRE! časopisa. Tada smo konstatovali da je prvi Balkon u potpunosti uspeo, uprkos tome što je to nešto sasvim novo za naše prostore. Drugi Balkon barem po najavama, spisku predavača i tema preti da bude još bolji. LiBRE! će se potruditi da medijski adekvatno proprati pripreme kao i sam događaj.

Blago je zatišje u LiBRE! projektu pod uticajem ispitnih rokova i Svetskog kupa u fudbalu, što je rezultirao malo manje aktuelnim brojem. Nije da nemamo o čemu da pišemo, nego je nešto drugo prioritet. Ovaj broj je obeležio završetak nekih serijala (Ugovor Republike Srbije sa Mikrosoftom i Serbian 2014), tako da u ovom broju nemamo klasičnu temu broja, ali se nadamo da ipak donosimo bar nekoliko novih informacija i novih ideja za vaše projekte. Za vaše ideje, inicijative, projekte, predstavljanja, kritike ili, ne daj Bože, pohvale (uobrazićemo se), i dalje je otvorena adresa elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

LiBRE! tim