četvrtak, 23 maja, 2024

Broj 32

LiBRE! broj 32 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6750″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6750″]) – [ddownload_count id=“6750″]×
[ddownload id=“6751″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6751″]) – [ddownload_count id=“6751″]×
ePUB:
[ddownload id=“6752″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6752″]) – [ddownload_count id=“6752″]×
[ddownload id=“6753″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6753″]) – [ddownload_count id=“6753″]×

Reč urednika

„Mi” i „vi” – priča o partnerstvu sa čitaocima

Od ranih dana ovog projekta smo želeli da imamo komunikaciju sa vama čitaocima, mada to još uvek ne funkcioniše onako kako smo očekivali. Važno je da pre svega razjasnimo ko smo to „mi”, a ko ste „vi” u ovom tekstu. „Mi” se redovno čujemo na sastancima i na druge načine aktivno učestvujemo u projektu. Svi „mi” smo se zapravo skupili iz drugih, starijih zajednica i sklonili smo se sa strane da bismo u svojem miru radili na časopisu. Nismo „mi” neki novi, drugačiji. I „vi” ste „mi”, nema razlike među nama, samo ne pričamo dovoljno često.

Izgleda nam kao da postoji neka vrsta barijere između redakcije, autora i čitalaca. Nekako smo došli u situaciju da je dobar deo autora i inače angažovan u projektu oko drugih zadataka. Međutim, jednako važan deo LiBRE! zajednice ste i vi, čitaoci. Da smo kukali, kukali smo. Sigurno smo već i dosadili. Stanje u redakciji je sada primetno bolje, a sada ste vi na redu za buđenje.

Kada bi trebalo da se branimo, mogli bismo da kažemo da smo „mi” svoj deo posla odradili. U gotovo svakom broju našle su se rečenice kao što su „pomozite da postanemo još bolji”, „podelite svoje mišljenje” i „javite se da…”. Takođe, na stranici svakog broja postoji prostor za komentare, stalno je neko na IRC-u, ima nas na Fejsbuku i Tviteru, a odnedavno održavamo otvorene sastanke „uživo” na Mamblu. Časopis ima svoju zvaničnu i-mejl adresu i to je mesto gde je svaka poruka najbrže primećena, pročitana, i odakle se šalje odgovor. Nismo ostali u potpunom mraku i tišini, ali povratnih informacija još uvek je nedovoljno. Znamo da nas čitate, želimo da nam se i javite.

Ako postoji uredništvo, čitaoci i kanal za komunikaciju, a komunikacije nema – to znači da postoji problem. Razmislili smo i razgovarali smo o tome šta može da bude problem. Razgovarali smo samo međusobno unutar redakcije na javnim sastancima i zaključak je da problem može da postoji u svakom od ova tri dela naše zajednice. Možda smo se ulenjili pa nismo jasno postavili odgovarajuća pitanja. Možda na našim prostorima još nije dovoljno razvijena kultura uzajamnog učestvovanja u projektu, jer koliko je na nama da stvaramo časopis, toliko je i na vama da ga delite, hvalite i činite boljim. Treći, a ujedno i najjednostavniji problem je infrastruktura i sam način kako možemo da razmenjujemo ideje. Pokušaćemo ovim tekstom da načnemo ovaj „naš” deo problema.

Projekat je pre skoro tri godine nastao kao ideja Aleksandra Stanisavljevića na Ubuntu Srbija forumu. Išli smo polako, redom, IRC, i-mejl, viki, Liberator… Sve u svemu, jedna vrlo zanimljiva priča koju ćemo vrlo rado da podelimo sa vama ako vas zanima. Osim infrastrukture, „rasli” smo i u pogledu organizacije, broju timova i članova. Dizajn je doživeo barem tri velike revizije, a posebno smo ponosni i na naše lektore. To je ukratko o nama. Pitajte nas ako vas zanima još nešto, ili želite da se detaljnije predstavimo. A ko ste vi? Posle ovoliko godina, mi još uvek nismo sigurni ko nas najviše čita. Sledi nekoliko konkretnih pitanja oko kojih želimo da nam pomognete.

  1. Da li ste napredni korisnik, haker, programer, redovni korisnik, ili početnik?
  2. Da li su vam tekstovi suviše daleki, složeni i nezanimljivi? O čemu želite da čitate?
  3. Želite li svoj projekat da predstavite široj zajednici putem našeg časopisa?
  4. Šta želite da podelite sa ostalim čitaocima? Kako ste čuli za časopis i slobodan softver?

Drugi problem, koji treba da rešimo, jeste da obezbedimo najjednostavniji put za komunikaciju. Možda smo malo staromodni pa očekujemo da i-mejl funkcioniše i u 21. veku. Koji je vaš predlog? Da li biste radije odgovorili na anketu? Želite li da preuredimo sajt tako da bude prijatniji za komentare? Verujemo da je i ovo problem na čijem rešenju treba da radimo, a tu su nam potrebni vaši saveti i mišljenja. Za početak, najvažnije je da skupite hrabrosti i volje da nam se javite na koji god način želite. Ako ne možete da odlučite kojim putem da nam se javite – pošaljite nam i-mejl na dobro poznatu adresu libre [at] lugons [dot] org da i „vi” zvanično postanete „mi”.

Srdačan pozdrav i hvala!

LiBRE! tim