ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 17

LiBRE! broj 17 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6804″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6804″]) – [ddownload_count id=“6804″]×
[ddownload id=“6805″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6805″]) – [ddownload_count id=“6805″]×
ePUB:
[ddownload id=“6806″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6806″]) – [ddownload_count id=“6806″]×
[ddownload id=“6807″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6807″]) – [ddownload_count id=“6807″]×

Reč urednika

Septembar, mesec FLOSS manifestacija u Srbiji

Septembar je prošao u znaku dva velika događaja za FLOSS zajednicu. Pogađate, u pitanju su prvi balkanski kompjuterski kongres (BalCCon 2K13 – „First contact”) i već tradicionalni Dan slobode softvera (SFD 2013). Događaji su došli i prošli, i sad je vreme da se slegnu utisci, napravi analiza i izvuku pouke, kako bismo dobra iskustva iskoristili za neke naredne događaje iste ili slične tematike, a izbegli eventualne greške u organizaciji koje su primećene ove godine.

U ovom broju možete pročitati izveštaje sa ovih okupljanja; ovde bismo samo pokušali da povučemo paralelu. BalCCon je opravdao svoje ime i zaista je bio pravi kongres u punom smislu te reči. Uprkos skupim ulaznicama, okupio je zavidan broj posetilaca iz celog regiona. Dobra organizacija i marketing su urodili plodom, i prvi BalCCon je u potpunosti uspeo.

Sa druge strane, obeležavanje Dana slobode softvera (SFD) je prošlo prilično neopaženo. SFD je ove godine obeležen na dva mesta u Srbiji, u Čačku i Lovćencu. U planu je bilo organizovanje SFD-a u Beogradu, ali organizacija nije uspela. Sva tri događaja su platili danak loše organizacije i/ili marketinga. I pored besplatnog ulaza, SFD u Čačku i Lovćencu nije uspeo da privuče veću pažnju posetilaca. Lovćenac je imao organizovan i solidan program, ali loš marketing. Čačak je platio danak neiskustvu organizovanja takvog događaja. Organizatori SFD-a u Čačku tražili su pomoć od zajednice korisnika slobodnog softvera (tražili su pomoć i od časopisa LiBRE!), ali pomoć nisu dobili na vreme. Ovom prilikom se svima izvinjavamo što nismo bili u stanju da im pomognemo; ni sami nemamo iskustva u organizovanju ovakvih događaja.

LiBRE! je pokušao svojim učešćem da pomogne organizovanje beogradskog SFD-a, koji je bio uslovljen dostupnošću sale u galeriji O3one. Sala je bila rezervisana za 28.09. jer za 21.09. nije bilo slobodnog termina. Usled loše organizovanosti, organizatori nisu uspeli da predvide da je za taj dan zakazana i Parada ponosa. Bezbednosne procene za taj dan nisu bile baš optimistične, pa su organizatori odlučili da otkažu SFD.

Što se samog časopisa i njegove odgovornosti za neuspeh SFD-a 2013 tiče, kasno smo se uključili u organizaciju i nedovoljno smo radili na tome da SFD uspe. Jedino je dobro što smo stekli novo iskustvo i sami uvideli da možemo organizovati skupove uživo. Ovo novo iskustvo iskoristićemo u narednom periodu da reorganizujemo naše okupljanje. Manifestacija koju ćemo mi organizovati zvaće se „LiBRE! uživo”. Osim članova LiBRE! redakcije, u programu manifestacije će učestvovati i gosti iz zajednica korisnika slobodnog softvera Srbije. Datum održavanja ovog skupa je još nepoznat (u vreme pisanja ovog teksta).

Moramo i da se izvinimo čitaocima zato što je prekinut serijal o Apache Lucene. Ostali smo bez autora ovog serijala i čim nađemo novog autora nastavićemo i ovaj serijal.

U narednom periodu možete osim „LiBRE! uživo” očekivati još iznenađenja koja su uveliko u pripremi. Pratite nas na Facebook i Twitter društvenim mrežama, pratite naše objave na sajtu, i slobodno nam pišite na već poznatu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja.

LiBRE! tim