utorak, 28 maja, 2024

Broj 06

LiBRE! broj 06 - Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6846″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6846″]) – [ddownload_count id=“6846″]×
[ddownload id=“6847″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6847″]) – [ddownload_count id=“6847″]×

Reč urednika

Novi broj donosi

Dočekali smo i novu verziju Slackware linuksa. To je pojava koja se ne dešava tako često. Predhodno izdanje, Slackware 13.37, objavljeno je skoro tačno pre godinu i po dana (27. aprila 2011.). Ekipa LiBRE! časopisa je imala sreće da već u 6. broju ima recenziju i predstavljanje ove distribucije u najnovijem izdanju 14.

Slackware je sigurno jedna od legendarnih i jedna od najstarijih distribucija. Prva verzija ove distribucije je objavljena još 17. jula 1993 godine. Vršnjak je sa Debian projektom. Za razliku od Debiana koji svoju filozofiju zasniva na apsolutnoj stabilnosti, Slackware donosi idealan odnos između novih tehnologija i tradicije sa jedne strane (current grana) ali ne zanemaruje i one kojima je neophodna apsolutna stabilnost (stable grana). On nije distribucija za početnike ali je idealan za korak dalje u linuks svetu. Koncipiran je tako da natera svog korisnika da nauči više ali nije toliko komplikovan da bi zainteresovani korisnik odustao od budućeg učenja i istraživanja. Uz malo truda korisnik će kroz korišćenje ove distribucije bolje shvatiti svoj sistem i bolje ga prilagoditi svojim potrebama nego što bi to uradio u nekoj drugoj distribuciji koja je više namenjena početnicima kao što su to Ubuntu ili Mint.

Objavljivanje novog Slackware 14 je i povod da u ovom broju predstavimo i malu ali vrlo aktivnu zajednicu Slackware Srbija. Zahvaljujući njima svi koji se odluče na avanturu zvanu Slackware će imati odličnu pomoć i podršku pa čitav proces prilagođavanja novoj filozofiji neće biti nimalo traumatičan. Zajednica egzistira već 7 godina i za to vreme je prikupljena zavidna količina znanja i dokumentacije koji su na raspolaganju svima.

Od noviteta od ovog broja vam nudimo serijal o serverskim tehnologijama. Odlučili smo da za osnovu uzmemo Debian server kao jedan od najkorišćenijih (dosta toga se može primeniti i na Ubuntu server). U ovom broju počinjemo sa uvodom.

Primamo sve više pisama sa pitanjem kako se možete pridružiti i pisati za časopis. Ima više načina ali jedan od najjednostavnijih je da napišete tekst za časopis i pošaljete na našu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [tačka] org. U prilogu dodajte informacije o vašoj sferi interesovanja (specijalnosti) i nameru da li želite da se pridružite kao stalan ili povremeni saradnik časopisa. Hvala za interesovanje i radujemo se unapred saradnji.

Do čitanja
LiBRE! tim


18 thoughts on “Broj 06

 • Primamo sve više pisama sa pitanjem kako se možete pridružiti i pisati za časopis. Ima više načina ali jedan od najjednostavnijih je da napišete tekst za časopis i pošaljete na našu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [tačka] org. U prilogu dodajte informacije o vašoj sferi interesovanja (specijalnosti) i nameru da li želite da se pridružite kao stalan ili povremeni saradnik časopisa. Hvala za interesovanje i radujemo se unapred saradnji.

 • Svakako, ePUB je i dalje u planu i biće dostupan u nekom od narednih brojeva.

 • Nažalost, epub izdanje zbog određenih problema odloženo je do daljnjeg.

 • Sta je sa epub formatom?

 • Nažalost, zbog određenih problema epub izdanje je odloženo do daljnjeg.

 • A gde je epub izdanje?

 • Hvala svima na lepim rečima 🙂

  Nadamo se uskoro da ćemo proširiti LiBRE! tim i da ćemo biti još bolji.

  Ukoliko je neko zainteresovan za učešće neka nam se javi 🙂

 • Hvala na rečima podrške.

  Pozdrav za Split 🙂

 • Hvala, Vucko.
  Pozdrav za Niš i okolinu. 😉

 • Svaka Vam cast. Puno korisnih informacija i znanja, sve ste bolji i bolji. Pozdrav iz okoline Nisa.

 • Hvala, Shicy. 😉
  Pozdrav za Split.

 • super. samo nastavite – dopada mi se omot casopisa :] + ono sto je unutra xD

 • Ljudi moji, vi radite fantastičan posao! Divim vam se i strahovito vas cijenim. Samo naprijed!
  Lip pozdrav iz sunčanog Splita 🙂

 • E nek nam je sa srecom ovaj 6 broj 🙂

Comments are closed.