utorak, 28 maja, 2024

Broj 09

LiBRE! broj 09 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6836″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6836″]) – [ddownload_count id=“6836″]×
[ddownload id=“6837″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6837″]) – [ddownload_count id=“6837″]×
ePUB:
[ddownload id=“6838″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6838″]) – [ddownload_count id=“6838″]×
[ddownload id=“6839″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6839″]) – [ddownload_count id=“6839″]×

Reč urednika

Nova godina i novi ciljevi

Za Novu godinu poželeli smo sebi bolju čitanost. Konkretnije, postavili smo sebi sledeći cilj: 5000 preuzimanja časopisa mesečno. Cifra nije mala, ali nije nedostižna.

Konkretno, do sada, nulti broj je preuzet u 3660 primeraka. Ne verujemo da je mnogo ljudi ovaj broj preuzelo više puta, pa da je zbog toga ovo broj rekordne čitanosti. Primetili smo da imamo 1600 redovnih čitalaca koji svaki broj skinu u prvih par dana po objavljivanju i još toliko povremenih koji kada svrate na naše stranice, sa vremena na vreme, poskidaju sve brojeve u nazad koje nisu još čitali. Ako računamo na obe grupacije, nama treba 1500 novih čitalaca i dosegnućemo zadati cilj.

Važnost dosezanja ovog cilja je višestruka. Prvenstveno ćemo time ispuniti osnovnu namenu časopisa, širenja ideje slobodnog softvera. Kao drugo, biće to pokazatelj kvaliteta časopisa. Kao treće 5000 čitalaca je sasvim pristojna cifra kojom možemo da se ponosimo. Čak i nekomercijalni časopis koji prati toliko čitalaca može da ima značajan uticaj, ma gde da se pojavi. Sa rastom uticaja i ugleda, otvara se više mogućnosti za širenje FLOSS ideje.

Ovom prilikom se javno zahvaljujemo svim volonterima koji su nam se javili na konkurs i pridružili se LiBRE! timu. Zahvaljujući njima, lakše ćemo objavljivati nove brojeve časopisa i verujemo da ćemo biti kvalitetniji. Sa kvalitetom i još boljom reklamom, rezultat sigurno neće izostati.

Konkurs je i dalje otvoren. Naglasak je sada na novim autorima ali i drugi profili su dobrodošli. Takođe pozivamo sve koji imaju iskustvo u marketingu da nam se pridruže i pomognu u promovisanju časopisa.

Od ovog broja otvaramo nove teme, to jest, predstavljamo linuks operativne sisteme za naprednije korisnike, ArchLinux i BackTrack. Ovo ne znači da ćemo sada zanemariti početnike, naprotiv, ali ne želimo da budemo dosadni i odbijemo naprednije korisnike jer oni su okosnica autorskog tima časopisa. Nadamo se da ćemo naći pravi balans između broja tekstova za napredne korisnike i za početnike jer je to ključ uspeha časopisa. Bez tekstova za početnike nije moguće ostvariti osnovni cilj časopisa a to je širenje FLOSS ideje a sa, druge strane, bez tekstova za napredne korisnike nemoguće je zadržati već postojeće čitaoce.

Otvaramo i rubriku „Hardver“ gde imamo nameru da predstavimo ponašanje uređaja u radu pod slobodnim softverom (u ovom broju pričamo o mikrokontrolerima) i funkcionisanje slobodnog softvera na novim uređajima. Ovom prilikom pozivamo autore koji imaju pristup nekom novom tabletu, netbuku, laptopu ili desktopu sa instaliranim slobodnim operativnim sistemom da nama i našim čitaocima prenesu svoja iskustva. Svoje tekstove možete poslati na našu, već poznatu adresu, libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

LiBRE! tim


4 thoughts on “Broj 09

Comments are closed.