utorak, 28 maja, 2024

Broj 11

LiBRE! broj 11 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6828″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6828″]) – [ddownload_count id=“6828″]×
[ddownload id=“6829″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6829″]) – [ddownload_count id=“6829″]×
ePUB:
[ddownload id=“6830″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6830″]) – [ddownload_count id=“6830″]×
[ddownload id=“6831″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6831″]) – [ddownload_count id=“6831″]×

Reč urednika

Reč-dve o slobodi

Početak proleća je period kada se priroda budi i sve počne da oživljava oslobađajući se zimskih stega. U tom periodu i čovek nekako počinje da se budi i razmišlja o slobodi. Ovaj broj LiBRE! časopisa je posvećen upravo slobodi. Kako postoje različiti pogledi na slobodu, tako i mi u ovom broju kroz par tekstova prenosimo razne poglede na slobodu uopšte a ne samo na slobodu softvera. Kroz pogled na slobodu predstavljamo Vam Piratski pokret.

I dalje podržavamo aktivnosti zajednica u promociji slobode i slobodnog softvera. U proteklom mesecu kolege iz LUGoNS-a su bili veoma aktivni. Organizovali su dva skupa: Linux Install Day i BarCamp 2 na kojima su bili aktivni i članovi redakcije časopisa. Sa ovih skupova Vam podnosimo izveštaje.

U ovom broju pokrećemo serijal članaka o fundamentalnoj teoriji slobodnog softvera. Kroz istorijat računarstva objasnićemo osnovne pojmove koji se koriste u svetu slobodnog softvera. Skrenućemo pažnju na neke ključne događaje u istoriji računarstva koji su doveli do stvaranja fenomena slobodnog softvera. Pokazaćemo da slobodan softver nije samo softver već i filozofija.

Nadamo se da ćemo kroz bolje razumevanje filozofije slobodnog softvera pozitivno uticati na dalji razvoj domaćih projekata vezanih za slobodan softver kao i na dalji razvoj domaće FLOSS zajednice.

Krajnji cilj časopisa jeste podsticaj i promocija razvoja slobodnog softvera kod nas i u regionu. Domaći projekti će uvek imati posebno mesto u časopisu i zbog toga je tema broja projekat domaćeg autora Dejana Petrovića. Dejan je napravio program za slušanje radio stanica putem interneta, Great Little Radio Player. U ovom broju LiBRE! časopisa autor je predstavio svoj projekat.

Veoma nam je drago što je Dejan Petrović podelio sa svima nama priču o svom projektu kao i sam projekat. Pozivamo i druge zainteresovane autore koji se bave razvojem slobodnih programa da nam se jave i predstave svoje projekte. Časopis će se potruditi da svim autorima pruži punu pažnju. Pišite nam na već poznatu adresu libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja.

LiBRE! tim


2 thoughts on “Broj 11

  • Hvala Vam, MVGR. 🙂

  • Redovno čitam Libre časopis i podržavam ideju slobodnog softvera i popularizaciju istog.Svaki časopis pročitam ili bar prelistam sa klincima.Već su odavno naviknuti da rade na Ubuntu Linux-u od običnog putšanja muzike ili filma do nameštanja nekih sitnih stvarčica u konzoli.
    Sama reč SLOBODAN softver znači mnogo u ovom svetu gde se sve može kupiti ili je već na prodaju ideja slobodnog softvera prestavlja veliku stvar.
    Držimo Vam palčeve da nastavite sa radom i da dugo čitamo vaš časopis.
    Porodica RISTIĆ.

Comments are closed.