ponedeljak, 22 jula, 2024
Kako da...?

Flejmšot – moćni softver za slikanje ekrana

Autor: Marko Jovanović

Dešava se ponekad da ste se zaglavili na nekom problemu i želite da to podelite na nekom forumu ili slično, ili od drugih želite da vam pošalju trenutni izgled njihovog ekrana ili njegovog dela. U većini distribucija postoji default-no pozivanje aplikacije koja slika ceo ekran. Često slučaj nalaže da je potrebno samo naglasiti određeni deo ekrana, ili u moru podataka ne ekranu označiti onaj koji se vama čini bitnim. U tom slučaju pozivanje paketa koji je verovatno već implementiran u distribuciji je samo jedan od koraka (bilo da je pozivanje putem tastature PrtSc ili kombinacijom Alt + PrtSc ili drugih u zavisnosti od grafičkog okruženja/distribucije, a zatim obrada sačuvane slike preko nekog od grafičkog editora poput Gimpa. Ubrzavanje ovog postupka je moguće preko softvera Flejmšot (eng. Flameshot).

Program Flejmšot ima svoju prezentaciju na githabu odakle možete da skinete kod kao i da vidite spisak svih dosadašnjih commit-a i razvoja ove aplikacije, kao i zvanični sajt. U zavisnosti o kojim je reč, pakete možete skinuti za skoro sve distribucije qt5.

Korisnicima Arča program je dostupan preko AUR flameshot-git, Debijan 10+ preko komande apt install flameshot, Ubuntu 18.04+: apt install flameshot, Fedora: dnf install flameshot, openSUSE preko zvanične stranice, Void linuks: xbps-install flameshot ili pomoću Dokera.

Treba voditi računa da Ubuntu 18.04 LTS izdanja mogu imati nešto starije pakete koje mogu imati neke još nedostatke u funkcionisanju ili stabilnosti u radu. Jedini problem koji se nama pojavio u verziji 0.5.1-2 je da se posle instalacije iz system tray izgubila opcija take screenshot u Ubuntu Mejt 18.04.

Problem se jednostavno rešava skidanjem sa githaba poslednjeg paketa i instalacije putem gdebi komande.

Korišćenje aplikacije je moguće na tri načina, pozivanjem same aplikacije putem terminala, klikom na aplikaciju u system tray (što će biti zastupljeno u tekstu) ili definisanjem prečica na tastaturi. Pozivanjem aplikacije sam ekran se zatamni gde odmah imate nekoliko opcija klikom na enter za čuvanje celog ekrana ili drag & drop metodom povlačenja miša obeležavate željeni prostor.

Nakon toga dobijamo nekoliko opcija za obeležavanje prostora, putem olovke, markera, strelice, kvadrata, kruga i sl. kao i mogućnosti čuvanja obeležene slike na hard disku, čuvanje u klipbordu, direktno objavljivanje na servisu imgur ili otvaranje slike sa nekim od instaliranih grafičkih editora.

Sama aplikacija ima još dodatnih opcija da se putem desnog dugmeta miša odredi boja markiranja teksta, srednjim tasterom miša odredi gustina obeliživača, smanjenja slike ili drugih opcija koji se mogu odrediti u konfiguraciji aplikacije. Tu su opcije i za način čuvanja samih slika definisanih naziva datuma ili numerički.

Zajednica je aktivna na ovom projektu, samim tim se očekuje u budućnosti da budu dodate još neke funkcionalnosti ne samo što se tiče obrade slike, već i mogućnosti otpremanja na neke druge servise. Takođe svi uočeni bagovi se brzo uklanjaju sa svakim novim izdanjem.

Ovaj program ubrzava mogućnost obeležavanja dela ekrana koje želite da prikažete javno ili da ih sačuvate za sebe na disku sa jednostavnim obeležavanjem koje je bitno i dobra je zamena za stari tradicionalni način snimanja ekrana.