utorak, 28 maja, 2024

Broj 42

LiBRE! broj 42 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6686″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6686″]) – [ddownload_count id=“6686″]×
[ddownload id=“6687″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6687″]) – [ddownload_count id=“6687″]×
ePUB:
[ddownload id=“6688″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6688″]) – [ddownload_count id=“6688″]×
[ddownload id=“6689″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6689″]) – [ddownload_count id=“6689″]×

Reč urednika

Zašto biste želeli da budete deo LiBRE! tima?

Pošto nam je ovo prvo izdanje ove godine, želeli smo da podelimo sa vama svoja osećanja i radost radeći na ovom projektu. Zbog toga vas pozivamo da nam se pridružite u kreiranju kvalitetnijeg sadržaja o slobodnom softveru na našem jeziku i na našim prostorima.

Dosta je vremena prošlo od našeg nultog broja. Oni koji nas od tada čitaju se sećaju da smo napravili dosta promena što u dizajnu, što u politici lektorisanja tekstova i u promeni rubrika. Možda smo negde pogrešili, ali smo spremni da se menjamo ako nam ukažete na greške.

Ono što se nije promenilo i što se nikada neće promeniti jeste lepota rada u ovom projektu koja nas okuplja.

Malo je reći da se saradnici u ovom projektu veoma dobro zabavljaju. Pored toga, uče mnogo novih stvari iz turskog).

Pored toga, neki su imali priliku da nauče kako se pravi časopis i kako se koriste Skrajbus (eng. Scribus) i Sidžil. Neki su naučili programiranje, a neki su znanje iz programiranja primenili. Jedni su naučili da koriste Viki, a drugi su naučili da vode tim i da organizuju sastanke. Možemo da konstatujemo da ćemo ostati u sećanju svakom našem saradniku koji više ne radi u projektu.

Stigla su nam elektronska pisma od vas. Svako smo pročitali sa pažnjom. Neki su rekli da bi želeli da se pridruže projektu, ali da smatraju da je još rano i da nemaju dovoljno znanja. A ko ima dovoljno znanja? Ima mesta za svakoga. Mi ne mislimo da smo najpametniji i nama znači svaka pomoć. Mi se učimo međusobno i svako od nas je dobar u različitim oblastima. Trudimo se da uvidimo kvalitete. Pored toga, ovo nije radno mesto, ne tražimo da učitate karticu, niti vam merimo radni učinak. Mi smatramo da svako treba da bude gospodar svoga vremena i da vreme organizuje onako kako misli da je najbolje. Neki su naučili da se bolje organizuju radeći u projektu. Mi kažemo: „Uložite vremena koliko želite.”

I na kraju, niste vi ni premladi ni prestari. Smatramo da nikad nije prerano ni prekasno. Kod nas su saradnici osnovci i srednjoškolci, studenti i profesori. Neki naši saradnici će još malo pa u penziju (onu formalnu).

Mi verujemo u jednakost. Nama je svako važan i mi se radujemo vašim kritikama i vašim pohvalama.

LiBRE! tim vas poziva da se uključite u aktivni razvoj jedinog časopisa o slobodnom softveru u regionu.

Pišite nam na imejl adresu i kontaktirajte nas preko Fejsbuka i Tvitera. Možete nas posetiti i na IRC-u na kanalu #floss-magazin na serveru irc.freenode.net

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim