ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 20

LiBRE! broj 20 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6794″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6794″]) – [ddownload_count id=“6794″]×
[ddownload id=“6795″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6795″]) – [ddownload_count id=“6795″]×
ePUB:
[ddownload id=“6796″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6796″]) – [ddownload_count id=“6796″]×
[ddownload id=“6797″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6797″]) – [ddownload_count id=“6797″]×

Reč urednka

Srećna Nova 2014 godina!

Ispraćamo, za FLOSS u Srbiji turbulentnu, 2013. godinu. FLOSS zajednice Srbije su imale mnogo problema u protekloj godini; pad aktivnosti je očigledan. I suviše mala zajednica je u ovoj godini uspela čak i da se podeli na dve struje, na štetu obe. Najsmešnije je to šta je povod tome. Povod je jedna odlična ideja, ujedinjenje svih FLOSS zajednica. Prosto je neverovatno da jedna tako dobra ideja bude povod za razjedinjenje. Suviše ega, a malo ideja i vizije, upropastili su dobru ideju. Šta ćete, dva Srbina → tri partije → četiri koalicije. I po starom srpskom običaju, to nije samo običan razlaz neistomišljenika, već razlaz koji je morao da prođe uz žučnu svađu. Rezultat je poražavajući za tako malu FLOSS zajednicu kao što je srpska.

Koliko su obe struje bile u pravu pokazalo je vreme. Sada sa jedne strane imamo zajednicu koja samo izvan izgleda kao savez zajednica, a u stvari je izgubila i sopstveni identitet. Sa druge strane imamo samo puno lepih želja za savez zajednica, ali ne i dovoljno snage za rad, jer se ispostavilo da je većina FLOSS zajednica u stvari skupina pojedinaca bez ustrojstva zajednice. Ostavimo za sada iza sebe ove probleme u 2013. godini, to je ipak tema koju ćemo opširnije analizirati sledeće godine u nekom od nastavaka serijala članaka posvećenog problemima FLOSS-a u Srbiji koji se krije pod naslovom: „Ugovor Republike Srbije sa Mikrosoftom”.

Da ne bude sve tako crno u 2013. godini pobrinuo se LUGoNS sa svojim projektima BarCamp (LiBRE! #11), Crypto Party (LiBRE! #19) i naročito vrlo uspešnim prvim BalCConom (LiBRE! #17).

Što se nas tiče, ni nama 2013. nije bila baš najsrećnija. Nadali smo se većoj čitanosti (duplo većoj) u odnosu na 2012. godinu. Gledajući sada iz ovog ugla drago nam je da nam čitanost nije opala i da smo preživeli još jednu godinu. Zauzimamo, nadamo se zasluženo, vrlo zapaženo mesto u FLOSS-u, ne samo Srbije nego i regiona. Sumnjamo da postoji neko aktivan u regionalnoj zajednici ko nije čuo za nas. Uprkos tome, čitanost nije velika.

Ako želimo da povećamo čitanost u 2014. moraćemo da izađemo iz okvira FLOSS zajednica i da se reklamiramo na svim dostupnim IT kanalima. 2014. moramo da postanemo malo marketinški agresivniji i tako pomognemo sebi (povećamo čitanost) i FLOSS zajednici (omasovimo je ako je to moguće).

Želimo svima mnogo srećniju i složniju Novu 2014. godinu kao i srećne Božićne praznike.

Do čitanja,

LiBRE! tim