četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 39

LiBRE! broj 39 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6722″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6722″]) – [ddownload_count id=“6722″]×
[ddownload id=“6723″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6723″]) – [ddownload_count id=“6723″]×
ePUB:
[ddownload id=“6724″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6724″]) – [ddownload_count id=“6724″]×
[ddownload id=“6725″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6725″]) – [ddownload_count id=“6725″]×

Reč urednika

Smisao projekta LiBRE!

Održavanje časopisa o slobodnom softveru je pretežak posao da bi se radio samo za svoju dušu. Kao i svaki časopis, LiBRE! se pravi za čitaoce. Kod komercijalnih časopisa ekonomska dobit je osnovno merilo smisla daljeg opstanka. Čitaoci kupovinom časopisa pokazuju koliko im je stalo do njega, koliko cene ekipu koja ga uređuje i potvrđuju kvalitet njegovih članaka. Svaki časopis ima svoju računicu koja govori koji je kritičan tiraž ispod kojeg časopis nije ekonomski isplativ. Ako dođe do pada tiraža ispod kritične cifre, vreme je za promene u uređivačkoj politici kako bi se podigao tiraž. U protivnom, komercijalni časopis se gasi. Promena uređivačke politike počinje od ušteda da bi postojeći tiraž pokrio troškove uvođenja novina koje će povećati tiraž.

Kao i svake godine, LiBRE! je u septembru ponovo upao u opasnu letargiju. Opravdani nerad u letnjem periodu se svake godine prelije i na septembar. Dok se ponovo autori aktiviraju, prođe čitavih mesec dana. Prošle godine iz letargije smo se izvukli javnim „kukanjem” i to su nam mnogi čitaoci zamerili. Uprkos tome, vapaj je urodio plodom. Stari autori, koji su se uljuljkali, našli su se prozvanim i aktivirali su se. Pored njih časopis je dobio i nekoliko novih autora.

Ove godine nam je „zabranjeno” da kukamo. Nadamo se da će samo podsećanje na prošlu godinu biti dovoljna prozivka za stare autore da se ponovo aktiviraju. Mnogo opasnije za projekat je ćutanje čitalaca. Časopis kasni skoro mesec dana, a nema nikakve reakcije čitalaca. Statistika preuzimanja je na neki način za nas ekvivalent tiražu, ali ne daje pravu informaciju kao tiraž. Nikome ne pada na pamet da više puta kupuje isti broj časopisa. Kod slobodnog preuzimanja pojedinac može neograničen broj puta da preuzme broj jer ga to ništa ne košta, tako da ta statistika može da vara. Takođe, zbog toga što čitalac ne daje ništa za uzvrat, može da preuzme časopis iako ga uopšte ne interesuje, tek da zadovolji znatiželju.
Statistika preuzimanja daje premalo informacija o poželjnosti, zanimljivosti i kvalitetu časopisa. Nepostojanje povratne informacije od čitalaca, u bilo kom obliku, dovodi u pitanje svrhu rada. Uprkos svim našim apelima, kroz Reč urednika, da nam čitaoci pišu i da nam prenesu svoje utiske, dobre i loše, povratnu informaciju nismo dobili. Ćutanje čitalaca ostavlja nas u dilemi, da li nas neko uopšte čita, vredi li se uopšte truditi ubuduće?

Ekipa časopisa za sada ne razmišlja da odustane od rada. Ovakva situacija bez povratne informacije ipak oduzima energiju i entuzijazam. Ako uskoro ne dobijemo povratnu informaciju, ne samo da nećemo znati šta treba popraviti da bismo postali bolji, nego će čak biti doveden u pitanje smisao daljeg rada.

U časopisu sve češće pišemo da slobodan softver nije besplatan. Da budemo još precizniji, možda u novcu ne košta ništa, ali postoji interakcija svih u slobodnom softveru i ako želite nešto bolje, morate potrošiti malo svog slobodnog vremena da biste to dobili. Pošto vreme nije besplatno, ni slobodan softver nije besplatan pa ni projekti slobodnog softvera kao što je LiBRE! časopis. Ne treba „uzeti zdravo za gotovo” da LiBRE! postoji, jer to zavisi od energije u projektu. Samo povratna informacija može da poveća ovu energiju. Zato ne budite lenji i dajte nam tu povratnu informaciju pismom na našu već poznatu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org. Hvala unapred!

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim