utorak, 28 maja, 2024

Broj 19

LiBRE! broj 19 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6798″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6798″]) – [ddownload_count id=“6798″]×
[ddownload id=“6799″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6799″]) – [ddownload_count id=“6799″]×
ePUB:
[ddownload id=“6800″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6800″]) – [ddownload_count id=“6800″]×
[ddownload id=“6801″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6801″]) – [ddownload_count id=“6801″]×

Reč urednika

LiBRE! i angažovani tekstovi

Obećali smo vam u prošlom broju opširniji tekst o ugovoru Republike Srbije sa Microsoftom i u ovom broju ispunjavamo obećanje.

Tekst je potpisao samo jedan autor, koji mu je dao završni autorski pečat. Zapravo, tekst je plod angažovanja celokupne FLOSS zajednice Srbije. Teksta ne bi bilo da istaknuti FLOSS aktivisti Srbije nisu, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, pokušali i uspeli da dobiju tekst ugovora sa Microsoftom i tekst izveštaja radne grupe Vlade Republike Srbije. Teksta ne bi bilo da isti ti aktivisti nisu podelili te informacije sa ostalim članovima FLOSS zajednice i širom javnošću. Takođe, ovog teksta ne bi bilo da je to ostalo bez reakcija javnosti i FLOSS zajednice.

Tekst o ugovoru sa Microsoftom je plod podužeg istraživanja koje je pokazalo da je ugovor samo vrh ledenog brega problema IT industrije Srbije. Ugovor je taj vidljivi deo problema, u ovom trenutku, i nije poslednji. Već po tom vrhu ledenog brega pada sneg problema u vidu neinteroperabilnosti servisa, koji će i sam problem oko tog ugovora prekriti i gurnuti pod vodu. Samog ledenog brega i ne bi bilo da se ispod vode nisu nagomilali problemi u vidu opšte neinformisanosti, niske ICT pismenosti, lošeg obrazovnog sistema (koji obećava da problem neće biti uskoro rešen), neorganizovanosti FLOSS zajednice itd. Jasno je da svi ovi problemi nisu mogli da budu obrađeni u samo jednom članku. Ovaj prvi članak samo grebe po površini problema, pa ćemo morati i u narednim brojevima da argumentovano demistifikujemo jedan po jedan problem.

Ovaj članak je značajan za LiBRE! jer usmerava časopis ka istraživačkom i angažovanom novinarstvu. LiBRE! ovim izlazi iz sigurne prtine koju je utabala GNUzilla. Posle ovog broja LiBRE! neće biti samo časopis koji prosto prenosi vesti i donekle kroz neke školice obrazuje svoje čitaoce. Sada idemo u pravcu da stvaramo svoje vesti i da angažovano i društveno-odgovorno formiramo svoje mišljenje i na taj način utičemo na javno mnjenje.

Samo vreme će pokazati da li je ovo pravi put za LiBRE! časopis. U ovom trenutku nam se čini da je to logičan i uzbudljiv, novi korak za časopis. Ovo takođe otvara prostor za nove saradnike časopisa. Da bismo mogli uspešno da istrajemo na ovom novom putu, moramo pod hitno da osnažimo redakciju sa novim saradnicima i urednicima. Ovom prilikom opet pozivamo sve one kojima se sviđa ovaj novi koncept da nam se pridruže i da zajedno napravimo još bolji časopis. Prijave, komentare i priloge možete slati na našu već poznatu adresu e-pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja,

LiBRE! tim


7 thoughts on “Broj 19

Comments are closed.