ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 40

LiBRE! broj 40 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6703″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6703″]) – [ddownload_count id=“6703″]×
[ddownload id=“6704″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6704″]) – [ddownload_count id=“6704″]×
ePUB:
[ddownload id=“6705″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6705″]) – [ddownload_count id=“6705″]×
[ddownload id=“6706″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6706″]) – [ddownload_count id=“6706″]×

Reč urednika

LiBRE! ide dalje

Najpre moramo da se zahvalimo svima koji su nam pisali i pružili nam podršku. Mnogima smo odgovorili na pismo i lično se zahvalili, a onim drugim, kojima nismo stigli da odgovorimo, izvinjavamo se i zahvaljujemo na ovaj način.

Uzevši u obzir količinu pisama i „lajkova” na društvenim mrežama, vrlo smo zadovoljni pruženom podrškom. Ruku na srce, nije to neki impozantan broj, tako da ćemo za sada morati da priznamo sebi da LiBRE! nije časopis koji revolucionarno menja svet i ustaljene navike. Za sada ćemo se zadovoljiti da smo plamičak koji gori i čeka pogodnije gorivo (bolje vreme i bolje ljude) koji će rasplamsati veću vatru.

Ovo podneblje Balkana je ranije u istoriji više živelo po filozofiji slobodnog softvera. Pružanje usluga prijatelju, seoske komšijske mobe bez novčane nadoknade su pravi ekvivalenti kako uglavnom funkcioniše razvoj slobodnog i besplatnog softvera otvorenog koda. Nikada nismo bili bogati, često smo bili porobljeni, a ipak smo se koliko-toliko razvijali. Naši dedovi su shvatali da sami ne mogu da urade ništa kapitalno. Zajedno sa rodbinom i komšijama je mnogo lakše. Pošto para nema, red je ako ti je neko pomogao da i ti pomažeš nekom drugom. Nekad vraćaš uslugu onom ko je tebi pomagao, ali to nije pravilo. Možeš da pomažeš i trećoj osobi koja će uslugu posle vratiti onome kome si ti dužan.

Da li je ovo najpravedniji sistem? Naravno da nije. Vrednost pruženih usluga nikada nije jednaka. Uvek neko daje više i to je uvek izvor nesuglasica. Zato su naši dedovi smislili poslovicu: „Čist račun, duga ljubav”. U prevodu — ti platiš moju uslugu, a ja platim tvoju uslugu i svi su zadovoljni. To je dobro kad ima para, a kad ih nema, šta onda? Napreduje li samo onaj ko ima para?

Za siromašna društva kao što je naše bolje je voditi se poslovicom „u se i u svoje kljuse” i filozofijom slobodnog i besplatnog softvera otvorenog koda. Tom filozofijom će časopis dalje da funkcioniše. Svaki autor će pisati i deliti svoje znanje da bi i drugi tako radili, a kako bismo svi zajedno znali više. Glad za znanjem takođe može da bude dobra motivacija.

Dobili smo dosta korisnih sugestija i predloga koje ćemo probati da u narednom periodu, u skladu sa svojim stvarnim mogućnostima, primenimo i ispoštujemo. Ne možete od nas očekivati da na svaku temu znamo odgovor. Koliko znamo, toliko ćemo i pisati. To nije razlog da nam dalje ne pišete, ne kritikujete nas, ne hvalite nas i da ne zahtevate da pišemo o nekim vama značajnim temama. Ako znate nešto o slobodnom i besplatnom softveru otvorenog koda o čemu mi još nismo pisali i mislite da je značajno za ovu temu, slobodno nam ponudite vaš članak. On ne mora da bude idealno stilski napisan, imamo ljude koji to mogu da doteraju i pripreme za objavu. Naša adresa elektronske pošte je i dalje libre [et] lugons [dot] org.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim