ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 43

LiBRE! broj 43 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6677″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6677″]) – [ddownload_count id=“6677″]×
[ddownload id=“6678″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6678″]) – [ddownload_count id=“6678″]×
ePUB:
[ddownload id=“6679″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6679″]) – [ddownload_count id=“6679″]×
[ddownload id=“6680″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6680″]) – [ddownload_count id=“6680″]×

Reč urednika

LiBRE! na društvenim mrežama

Društvene mreže su sve popularnije. Prevazišle su svoju primarnu funkciju druženja istomišljenika ili generacija na mreži, pa danas ljudi sve više koriste društvene mreže za komunikaciju i marketing. Naš časopis je to uvideo i prihvatio ovakav vid komunikacije iako imamo članove tima koji više preferiraju malo starije načine komunikacije kao što su elektronska pošta i IRC.

Odnedavno smo postali aktivniji na Fejsbuku i na Tviteru. Počinjemo polako da kreiramo zajednicu okupljenu oko časopisa. Ne možemo se pohvaliti brojem pratilaca ni na jednoj od ove dve društvene mreže. Mislimo da to može bolje i više. Već sada za neke naše postove na Fejsbuku doseg (eng. reach) nam ide i preko 5000. Možemo da zaključimo samo da nam broj pratilaca raste i da svake nedelje beležimo rast, ali još nismo zadovoljni tempom.

Na Fejsbuku smo već dobijali vaše poruke, neke su bile samo reči hvale, a bilo je i konkretnih ideja i ponuda. Neke od tih ponuda i ideja smo odbili zbog politike časopisa, a one koje nisu bile u suprotnosti sa politikom časopisa smo prihvatili.

Kako su nam stizale ponude za tekstove koje smo odbili, moramo napomenuti da ne prihvatamo već objavljene tekstove sa blogova. Prihvatljivi su samo premijerni autorski tekstovi ili, eventualno, premijerni prevodi stranih članaka koji su ključni za razumevanje i razvoj slobodnog softvera.

Važno je napomenuti da nas preko društvenih mreža možete kontaktirati ako imate ideju za tekst, ili ste voljni da učestvujete u bilo kojem segmentu razvoja časopisa. Ako imate neke vaše projekte otvorenog koda, možete ih predstaviti u časopisu. Svaki projekat je vredan pažnje.

Voleli bismo kada bi zajednica više pomogla promociju časopisa. Dovoljno je da podelite vest sa prijateljima i time ste potpomogli časopis. Pozovite prijatelje za koje mislite da su zainteresovani da posete našu stranicu i time ćete nam mnogo pomoći.

Ipak, drago nam je da smo uspeli za kratko vreme na Fejsbuku da razvijemo kakvu-takvu komunikaciju.

Druga društvena mreža gde smo aktivni je Tviter. On je malo siromašniji od Fejsbuka jer smo tek odskora počeli da ga redovno održavamo, ali se nadamo da ćemo i tu uspeti da razvijemo dobru komunikaciju sa svima koji nas prate.

Naš marketinški tim polako raste. Nekada nismo imali marketing kao deo tima, a danas taj tim postaje podjednako značajan kao i grafika, lektura i autorstvo.

Za naredni period pripremamo dodatne marketinške akcije. Obećavamo vam mnogo više interakcije članova redakcije sa čitaocima. Mi verujemo u to da je zajednica važna i da se ona stvara dobrom komunikacijom. Zajednica proizvodi dobre ideje, što je dodatno uvećava. To posredno unapređuje celokupno društvo, a to nam je svima konačan cilj.

Za kraj, primetićete da u ovom broju imamo nešto manji broj tekstova. Nije nam ponestalo ideja. Pravi razlog je što pokušavamo da zadržimo jednak broj strana u časopisu. Neki tekstovi su nam ovaj put opširniji i nismo hteli da ih seckamo na više delova, već smo odlučili da ih objavimo u celini po cenu da imamo manje tekstova u ovom broju. Nadamo se da ćete ipak uživati čitajući i da ćete naći ono što vam je zanimljivo. Ako ne nađete, kontaktirajte nas putem elektronske pošte, Fejsbuk strane ili Tvitera, i pokušaćemo u nekom drugom broju da zadovoljimo i vaše želje.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim