ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 10

LiBRE! broj 10 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6832″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6832″]) – [ddownload_count id=“6832″]×
[ddownload id=“6833″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6833″]) – [ddownload_count id=“6833″]×
ePUB:
[ddownload id=“6834″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6834″]) – [ddownload_count id=“6834″]×
[ddownload id=“6835″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6835″]) – [ddownload_count id=“6835″]×

Reč urednika

Godinu dana od ideje slobodnog časopisa

28.02.2013. proslavili smo godinu dana od kada je pokrenuta inicijativa za pokretanje jedinog nekomercijalnog časopisa na srpskom jeziku o slobodnom softveru. Inicijativa je pokrenuta na forumu Ubuntu Srbija. Ova ideja je vrlo brzo okupila dovoljan broj istomišljenika koji su imali dovoljno energije da je oblikuju u časopis. Ovom prilikom moramo prvenstveno da se zahvalimo zajednicama Ubuntu Srbije i LUGoNS-a koji su nam od prvog dana dali punu tehničku, moralnu i aktivnu podršku. Bez svih tih ljudi ova ideja bi ostala neostvarena.

Početak nije bio lak. Od ideje do realizacije probnog broja prošla su puna dva meseca. Probni broj nije bio sjajan ali je bilo vrlo važno da počnemo. Kvalitet probnog broja je bio u drugom planu, važno je bilo uspostaviti organizaciju i tehničke uslove. Današnji, 10. broj, je dokaz da smo od samog početka, osnove projekta, postavili na sigurne noge tako da nikakve kadrovske promene mu nisu naškodile. Da bi tako bilo i u buduće vrlo je važno da stalno imamo priliv novih članova redakcije. Konkurs za nove saradnike, volontere, je i dalje otvoren. Sada je glavni akcenat na novim autorima ali i svi ostali profili su dobrodošli.

Ovom prilikom ponovo pozivamo sve zainteresovane autore da pišu za časopis. Članci treba da budu na temu slobodnog softvera ili FLOSS filozofije uopšte. Prihvatljivi su članci dužine od 3000 do 7000 karaktera.

Nakon godinu dana smo i dalje zanimljivi čitaocima iz zemlje i regiona. Postali smo ono što smo planirali, časopis koji ruši barijere i spaja ideju slobodnog softvera u celom regionu. U našem timu ima dosta saradnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore… Svako od njih je vredan saradnik koji koristi svoje slobodno vreme da ideja o jedinstvenom časopisu nastavi da se širi.

U ovom broju Vam donosimo nove vesti iz GNU/Linux sveta, predstavljamo KDE 4.10, Gnome 3, Zentyal server za mala i srednja preduzeća, program za 3D vektorsku grafiku Blender, predstavljamo novi Firefox OS i još dosta zanimljivih tekstova, kako za početnike tako i za naprednije korisnike. Podršku dajemo svakome ko ima želju da uči i napreduje, na ovim stranicama naći ćete dosta korisnog materijala.

Pozivamo Vas da i Vi pišete i šaljete tekstove na dobro poznatu adresu: libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

LiBRE! tim


4 thoughts on “Broj 10

Comments are closed.