ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 27

LiBRE! broj 27 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6770″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6770″]) – [ddownload_count id=“6770″]×
[ddownload id=“6771″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6771″]) – [ddownload_count id=“6771″]×
ePUB:
[ddownload id=“6772″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6772″]) – [ddownload_count id=“6772″]×
[ddownload id=“6773″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6773″]) – [ddownload_count id=“6773″]×

Reč urednika

Časopis ili blog? Ponovo?!

Ovu dilemu smo rešili već u prvom broju časopisa. Zašto se opet vraćamo na ovu temu? Da vas odmah razuverimo, uopšte nemamo dilemu da li će i dalje LiBRE! biti časopis. LiBRE! časopis, makar dok je ova ekipa na čelu projekta, zadržaće formu časopisa. Postoji sada druga dilema, da li članci koji su primereni nekom blogu, mogu biti objavljeni u časopisu?

Časopis ima striktna pravila po pitanju forme i ozbiljnosti članaka koje objavljuje. To podrazumeva pisanje u trećem licu jednine i u prvom licu množine, zatim podrazumeva proveru objavljenih informacija. One moraju da budu tačne i da budu očišćene od subjektivnih utisaka. Zamka ovakve forme članaka, naročito pri predstavljanju nekog projekta, jeste monotonija i takvi članci mogu da liče na prepisivanje tehničke dokumentacije projekta. Naročito postaju dosadne recenzije velikih distribucija koje se u manje-više sličnoj formi ponavljaju na svakih šest meseci.

Blog je mnogo slobodniji po pitanju forme pisanja. Ima svojih mana u vidu unošenja previše subjektivnih utisaka, informacije ne moraju biti sto posto tačne jer su plod prvog utiska i možda su u kombinaciji sa nekom greškom koju je bloger napravio pa nije dobio rezultat koji je po dokumentaciji projekta trebalo da dobije. Ako o ukusima ne treba raspravljati (ukus je potpuno individualna stvar) i informacije nisu sto posto tačne, da li je onda takav tekst za časopis?

Rešavanje ove dileme krenuli smo od korisnosti i zanimljivosti blogerskog teksta. Činjenica je da svaki blog pati od doze subjektivizma i dela dezinformacije koje su plod nedovoljnog proveravanja informacija, pa ipak mnogi blogovi su vrlo popularni baš zato što nisu suvoparni. Da li su i korisni? Mislimo da jesu. Objektivne informacije o projektu čitalac, koji ih traži, može da nađe na više mesta (naročito u dokumentaciji projekta), a subjektivne utiske i eventualne probleme može da pročita samo u nečijem blogu. Problem možda postoji, a možda je i proizvod greške blogera. Bez obzira da li je greška u projektu, ili je greška blogera, velika je šansa da se ponovi i nekom drugom. Dobar bloger će dati i rešenje tog problema, tako da korist za čitaoca svakako postoji.

Ovakav pristup otvara zeleno svetlo blogerskim tekstovima u časopisu. Ipak LiBRE! ne sme da podlegne i postane teren za isključivo blogerske tekstove. Ozbiljnost i proverena informacije mora da ostane imperativ našeg časopisa. Zato ćemo samo odškrinuti vrata za blogerske tekstove ekskluzivno u podrubrici „U potrazi za idealnom distribucijom”.

U ovom broju u podrubrici „U potrazi za idealnom distribucijom” objavljujemo blogerski tekst o Ubuntu 14.04. O Ubuntuu smo za ove dve i po godine već pisali četiri puta, a ovim novim pristupom pokušavamo da ne postanemo dosadni. Osim blogerskog predstavljanja distribucija, zamolićemo blogere da pišu i kako su svoje distribucije prilagodili sopstvenim potrebama, što po našem, skromnom, mišljenju može da bude zanimljivo čitaocima.

Vaše blogerske tekstove, mišljenja, kritike i primedbe i dalje možete slati LiBRE! redakciji na već poznatu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

LiBRE! tim


2 thoughts on “Broj 27

Comments are closed.