četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 23

LiBRE! broj 23 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6786″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6786″]) – [ddownload_count id=“6786″]×
[ddownload id=“6787″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6787″]) – [ddownload_count id=“6787″]×

Reč urednika

Dan posle

Sama činjenica da sada čitate reči LiBRE! urednika, znači da smo preživeli najavljenu katastrofu. To takođe znači da je ponovo „Reč urednika” u množini a ne u jednini kao u prošlom broju.

Šok terapija koja se ogledala u najavi katastrofe i gašenja LiBRE! projekta, imala je za cilj da mobiliše sve unutrašnje i spoljašnje snage da bi projekat opstao. Nije bio u pitanju prosti trik kao iz bajke o čobaninu koji je zavitlavao seljane vičući „Vuk! Vuk!”. Časopisu su pomoć i reorganizacija zaista bili potrebni. Zahvaljujemo se svima koji su pravilno razumeli naš signal za uzbunu i pritekli u pomoć.

Da je vrag odneo šalu, srećom, shvatili su i članovi redakcije. Nismo morali da se „prodajemo” i da dozvolimo da neko drugi upravlja časopisom. Drastično smo podmladili urednički tim i to sada daje rezultate. Moramo javno da se pohvalimo da je cela redakcija pravilno shvatila mobilizaciju i doprinela da novi broj izađe u kraćem roku (zbog kašnjenja prethodnog broja) i nikad lakše.

Žao nam je, ako smo nekoga razočarali našom šok terapijom. Neki su nas već prežalili, ne verujući u žilavost projekta. Bilo je i predloga da ne izlazimo redovno, mesečno. Do nekog olakšanja posla, barem privremeno, moralo je doći. Pošto smo se morali nečega odreći, odlučili smo da to bude ePUB izdanje. To izdanje još uvek nije toliko popularno da bi mnogo nedostajalo. Ovo izdanje ćemo vratiti kad definitivno budemo rešili problem grafike i kad budemo rešili problem direktnog preuzimanja ovog izdanja u mobilne telefone.

Periodiku izlaženja, jednom mesečno, ne želimo da menjamo. Ovaj broj dokazuje da je moguće opušteno sa malom mobilizacijom ispoštovati ovu periodiku. Produženje roka na dvomesečnik ili još gore na izlaženje po principu objave „kad bude gotovo” nije dobro. Časopis mora imati disciplinu. Opušten pristup ne bi doneo ništa dobro u budućnosti ovog projekta. Kašnjenja časopisa bila bi sve veća i na kraju bi se prosto ugasio.

Iako je reorganizacija uspela i sad se lakše diše, nismo rešili sve probleme. Ni posle dve godine nismo našli rešenje ni zamenika za jedinog grafičara u projektu. Koliko je opasno da projekat ima samo jednog urednika, toliko je još veća opasnost, imati samo jednog grafičara. Bez grafičara koji će složiti PDF, džaba nam svi urednici, autori i lektori. Ovaj jedan grafičar ne sme ni da se razboli ni da ide na godišnji odmor, a da ne govorimo da nas napusti. Zato sad apelujemo na sve koji se bar malo razumeju u grafiku da nam se jave i pomognu. Učvršćivanje te pozicije je sad prioritet projekta. Volonterima u grafici možemo ponuditi, za sada, obuku, praksu i potvrdu o volontiranju što može da im pomogne u traženju posla.

Pored grafičara, koji su nam trenutno prioritet, uvek su dobrodošli novi autori, ali i svi oni koji prate novosti o FLOSS-u, koji bi mogli da budu dopisnici i javljaju šta se novo dešava i šta je aktuelno u ovoj oblasti u svetu i njihovom kraju. Najbolji način da stupite u kontakt s nama, jeste preko naše već poznate internet adrese libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja.

LiBRE! tim