četvrtak, 18 aprila, 2024
Predstavljamo

Awesome upravnik prozora

Autor: Stefan Nožinić

Nije redak slučaj da korisnici slobodnih operativnih sistema vole da istražuju i da uvek otkrivaju neke nove i često egzotične stvari. Danas na računarima često viđamo grafički prikaz na kojem vidimo ikonice, prozore, dugmiće… Obično prozore možemo da šetamo po ekranu, da ih maksimizujemo, minimizujemo ili jednostavno isključimo kao i još mnogo toga. Često imamo potrebu da posmatramo više prozora u isto vreme i da prostor na ekranu efikasno iskoristimo. Ova potreba se povećava sa sve većom upotrebom računara čije se dijagonale ekrana obično „vrte“ od 10“ pa do 15”. Noviji upravnici prozora često imaju podršku za nameštanje 2 prozora koja će „podeliti“ ekran tako da korisnik može da posmatra oba u isto vreme. Ovo je sasvim dovoljno ako računar koristimo za neke jednostavne stvari kao što je surfovanje internetom, slušanje muzike ili čitanje ovog časopisa. Često korisnici koji imaju potrebu da ekran podele na više od dva prozora, sa ovakvim rešenjem ostaju uskraćeni za tu mogućnost. Ovde, takozvani, „tilling“ upravnici prozora dolaze na red. Ono što oni omogućavaju je upravo postavljanje prozora sa maksimalnom iskorišćenošću prostora. Mi ćemo vam u ovom tekstu predstaviti baš jedan takav upravnik prozora.

Awesome je tilling upravnik prozora i poznat je po jako maloj zahtevnosti resursa. Pisan je u C programskom jeziku i vrlo je lagan i prilagodljiv. Može se instalirati na većini UNIX operativnih sistema koji podržavaju biblioteke koje su mu potrebne a to su pre svega X11 biblioteke kao što su xcb, cairo… Takođe, ono što vredi pohvaliti u vezi ovog fantastičnog ali opet, za neke i egzotičnog upravnika prozora, je i dobra dokumentacija koja će vas voditi kroz njegova podešavanja i korišćenje. Awesome, takođe, podržava i više monitora što je opet veliki plus za korisnike koji vole da prošire svoj virtuelni prostor rada. Ono što Vas definitivno može iznenaditi u dokumentaciji a i tokom korišćenja Awesome-a jesu tagovi. Tagovi se mogu tumačiti kao neka zamena za radne površine ali imaju jednu malu razliku: jedan prozor može biti na više tagova. Još jedna stvar koja čini ovaj upravnik prozora drugačijim od ostalih je činjenica da uz pomoć lake konfiguracije možete podesiti da većinu stvari radite preko tastature. Ovo će se sigurno svideti svima onima koji su ljubitelji kuckanja i kojima je lakše da pritisnu neku kombinaciju na tastaturi nego da klikću po raznim ikonicama.

Predak ovog upravnika prozora je Dynamic window manager (DWM). DWM je jako mali upravnik prozora sa jako jednostavnim principom: napraviti nešto super-jednostavno. Iako je cilj bio napraviti nešto jednostavno po načinu funkcionisanja, to opet ne znači da će biti jednostavno za podešavanja i dodavanje nekih mogućnosti. Osnovna mana DWM-a je bila ta što je svaki korisnik morao da dodaje mogućnosti koje su neophodne za normalan rad. Awesome je upravo i nastao na toj ideji da bude DWM sa malo naprednim mogućnostima i malo boljim načinom organizovanja konfiguracije.

Awesome upravnik prozora se podešava vrlo jednostavnim principom a to je editovanje konfiguracione datoteke koja se nalazi u ~/.config/awesome/rc.lua. Kao što već možete zaključiti po ekstenziji datoteke, u pitanju je Lua programski jezik. Ovo nikako ne treba da Vas plaši ako, do sada, niste imali kontakta sa programiranjem, jer je konfiguraciona datoteka lepo objašnjena sa komentarima i uvek imate odličnu dokumentaciju. Za malo naprednije korisnike Awesome nudi Lua API koji omogućava naprednijim korisnicima da potpuno izmene podešavanja i da ih podese po svojoj želji i potrebama. Awesome takođe podržava i teme pa je time moguće menjati i početni izgled Vašeg upravnika prozora.

Ako se pitate kojoj grupi korisnika je namenjen ovakav način funkcionisanja upravnika prozora onda iz teksta možete zaključiti da su to obično napredni korisnici koji imaju malo veće zahteve od jednostavnih radnji koje svi mi radimo svakodnevno na računaru. Naravno, ovaj upravnik prozora je namenjen svima onima kojima se dopada ovakav način rada bez obzira šta oni radili na računaru. Želimo samo da napomenemo da ovo može biti nešto sasvim novo za neke korisnike pa tako oni koji se upuste u ovu avanturu trebaju da budu strpljivi i da budu spremni da prihvate nešto što je drugačije. Mi naravno podržavamo Vašu inicijativu i mislimo da je upravo eksperimentisanje sa nekim novim stvarima i jedna česta ali i lepa osobina svih nas koji smo okupirani oko slobodnog softvera.

Srećno u isprobavanju Awesome-a!