среда, 24 априла, 2024
Представљамо

Puppy Linux

Аутор: Александар Брковић

Карактеристике

Puppy Linux је мини дистрибуција која садржи подразумевани, JWM управник прозора, и компилацију корисних програма довољну за вршење основних задатака на рачунару. ISO датотека ове дистрибуције је велика свега 180 [MB]. Фокусира се на лакоћу употребе и минималне системске захтеве. Да би се ова малена дистрибуција покренула, довољно је свега 128 [MB] RAM-а. Намењена је првенствено ентузијастима, хобистима и корисницима који имају старији хардвер.

Творац ове верзије GNU/Linux-а је Bary Kauler, са тимом сарадника. Прва верзија настала је 29. марта 2005. године. Од тог времена, Puppy Linux је у свом развоју стигао до верзије број 5, која се званично појавила 15. маја 2010. године. Базиран је на алату Woof, чија је главна функција изградња дистрибуције из бинарних пакета других GNU/Linux издања. У конкретном случају, творац Puppy Linux-а користи бинарне пакете из Ubuntu 12.04 LTS верзије и Slackware 14 издања.

Дистрибуција садржи низ специфичности и карактеристика које је чине посебном и другачијом у односу на остала Linux издања:

# Може да се покрене на широкој палети уређаја: са интерног тврдог диска, USB флеш меморије, live CD-а или DVD медија, SD меморијске картице.

# Поседује уграђене алате који се користе за креирање бутабилних USB флеш меморија и remaster система са новим пакетима.

# При покретању, систем се учитава директно у RAM меморију рачунара. Након покретања, медиј са кога је дистрибуција учитана се може уклонити из рачунара и може се наставити са несметаним радом.

# Како Puppy Linux ради директно из RAM меморије, све датотеке, операције и измене извршене на систему ће нестати након што се систем искључи. За разлику од осталих Linux издања која у live режиму нису у могућности да сачувају нове промене које настају у току рада, нити да их додају на CD-DVD медиј, Puppy Linux сваку промену у систему датотека може да сачува. Промене се чувају, било на тврдом диску, USB уређају или CD-DVD медију. Све новонастале промене се имплементирају у pup_save.3fs датотеку. Приликом обустављања сесије, потребно је изабрати опцију save changes.

Актуелно издање

Најновије издање Puppy Linux 5.6 Precise, доноси нова побољшања и нове функције:

# Укључен је нови чаробњак, (X.Org video wizard) са механизмом принудног рестарта за опоравак система.

# Имплементиран је и нови non-PAE kernel 3.2.44, са драјверима за аналогни модем. Побољшана је детекција и аутоматско конфигурисање аналогних и 3G модема.

# Апликације су додатно интернационализоване, многе и унапређене, уз побољшање инфраструктуре на системском нивоу.

# Подразумевани управник прозора је JWM (Joe’s Window Manager), уз могућност опционе инсталације Openbox-а.

За инсталацију апликација на систем, користи се „Puppy pet repository”, који садржи довољан број Linux пакета. Уколико се јави потреба за додатним програмима, проширена компатибилност Puppy Precise дистрибуције са Ubuntu програмима употпуњава складиште програмских пакета за инсталацију. Ubuntu 12.04 DEB пакети, инсталирају се кроз „Puppy Package Manager”.

Поред брзине и перформанси које одликују ову дистрибуцију, главна предност коришћења огледа се у преносивости читавог система на USB или CD меморијским уређајима, при чему ће комплетна подешавања и све датотеке бити увек доступне, без обзира на то да ли користите сопствени или туђи рачунар.

Недостатак ове дистрибуције јесте чињеница да не постоји лозинка за корисника при пријављивању на систем, тако да свако ко има приступ медију на којем се налази Puppy дистрибуција, може покренути и учитати систем као root корисник.

Puppy Linux не захтева од корисника рутинско крпљење и ажурирање система. Да би се извршила надоградња са постојеће верзије на новију, све што је потребо је нова ISO датотека. Све сачуване поставке и датотеке, аутоматски се интегришу из „Puppy_pup_save.3fs” датотеке.

Апликације

Дистрибуција која у ISO датотеци величине 180 [MB] садржи мноштво лаганих апликација инсталираних на систем. Инсталиране апликације омогућавају претрагу интернета, обраду текста, табела, репродукцију мултимедија.

Апликације карактеристичне за ову дистрибуцију су:

# Graphic – mtPaint image editor, InkLite vector editor, Viewnior image viewer, Gtkam camera manager, mtPaint – snapshot screen capture.

# Document – Abiword word procesor, Geany text editor, Leafpad text editor, ePDF view PDF viewer.

# Business – Gnumeric spreadsheet editor, Galculator scientific calculator.

# Personal – Osmo personal organizer.

# Internet – Seamonkey – web browser, IRC chat client, mail and news, Transmission BitTorrent client, Uget download manager.

# Multimedia – GNOME MPlayer media player, Asunder audio CD ripper, Pmusic – player – manager – grabber, Pburn CD/DVD/Blu-ray writer.

Популарност Puppy Linux дистрибуције је последица лаганог дизајна, уз који иду снажне перформансе, као и велика могућност прилагођавања, те могућност коришћења на широком спектру хардвера. Употребљив је на старим рачунарима слабијих перформанси, netbook уређајима, као и рачунарима новије производње.

Нашим читаоцима предлажемо да обавезно испробају ову Linux дистрибуцију и искористе све предности које пружа крајњем кориснику. Распакујте је на USB меморију, ставите у свој џеп и где год да кренете, имаћете уз себе функционалан и употребљив дистро.

Корисни линкови:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Puppy_Linux

[2] http://bkhome.org/blog2/?viewDetailed=00275

[3] http://www.puppylinux.com/