субота, 20 априла, 2024
Представљамо

Salix OS

Аутор: Александар Брковић

Salix OS је GNU/Linux дистрибуција која за изворну базу користи Slackware distro. У потпуности је компатибилна са наведеном дистрибуцијом, тако да постоји могућност двосмерног коришћења складишта програмских пакета. За разлику од Slackware дистрибуције, Salix OS за примарни циљ има једноставност и лакоћу коришћења. Прво издање угледало је светлост дана 16. септембра 2009. године. Развојни тим који стоји иза овог пројекта представља заједницу волонтера и сарадника из целог света. Најважнији носиоци пројекта су: Cyrille Pontvieux, George Vlahavas, Pierrick Le Brun и Thorsten Mühlfelder.

Salix OS је доступан у више издања, укључујући KDE, Xfce, MATE и LXDE верзије. Наведена издања су доступна у 32-битној и 64-битној архитектури. 32-битно издање захтева машине са i686 компатибилним процесорима, и подржава рачунаре који немају PAE подршку за процесоре.

KDE издање Salix OS-а долази са верзијом KDE 4.8. ISO датотека је велика 930 [MB] у верзији за 32 бита. Тренутно је доступан само диск за инсталацију, а на Live DVD верзију, корисници ће причекати још неко време.

Инсталациони процес

Покрећемо инсталациони медиј и отпочињемо процес инсталације. Потврђујемо распоред тастера на тастатури, затим уз помоћ програма cfdisk, припремамо партиције за предстојећу инсталацију система. Након креирања swap партиције, постоји опција којом се врши одабир доступних система датотека, који ће се користити за остале партиције. Доступни су EXT 2/3/4, BTRFS, JFS, ReiserFS и XFS системи датотека. Наредни део инсталационог процеса је копирање датотека са DVD медија на тврди диск. И ту постоји могућност да одаберемо три начина инсталације. Први је основна инсталација (basic), која даје само основну и минималну графичку радну површину. Следећа опција је језгро (core), инсталација уз коју корисник добија основни пакет софтвера. Трећа и последња опција је пуна инсталација (full), уз коју долази довољно прединсталираног софтвера и могућност да се одмах након инсталационог процеса Salix OS-а, приступи раду на систему.

У даљем току инсталационог процеса доступна је опција инсталације LILO boot loader-а и одређивање партиције где би требало да програм буде инсталиран. Одређивање временске зоне, подразумеваног језика, постављање лозинке за root налог и опционо за кориснички налог су завршни кораци у процесу инсталације.

Након рестарта, у екрану за пријаву на систем, корисника ће дочекати KDE desktop у верзији 4.8. Позадина је светло плаве боје, а на радној површини налазе се иконе за приступ сајту пројекта, и IRC chat програм. Мени са апликацијама налази се на дну екрана, смештен са леве стране на панелу. System tray се налази са десне стране панела. Препознатљив распоред у KDE окружењу радне површи, у коме ће се корисници лако снаћи.

Апликације

Salix OS долази са колекцијом софтвера и апликацијама карактеристичним за Qt платформу. Кодеци за репродукцију мултимедијалних садржаја нису укључени out of the box, али постоји ставка „Install multimedia codecs” која преузима кодеке за најпопуларније формате. Програми имплементирани у систем су распоређени по категоријама:

  • InternetQupZilla web browser и Adobe’s Flash plugin, KTorrent bittorrent client, Kmail, e-mail client, Kopete instant messenger client, Blogilo blogging software.
  • OfficeCalligra productivity suite.
  • Multimediak3b disc burning software, Bangarang video player, Clementine music player.
  • Остали програми – KolourPaint drawing program, Okular document viewer, Marble virtual globe.

Корисни алати

  • KinfoCentre – програм који помаже у прикупљању података о систему и хардверу рачунара.
  • Sistem Settings panel – омогућава фину контролу над изгледом и перформансама графичког интерфејса.
  • GslaptSalix OS користи наведени програм за управљање пакетима. Одликује се прилично једноставним графичким интерфејсом. Горњи део прозора даје абецедни списак пакета доступних у складиштима програмских пакета. На дну се приказују информације о тренутно одабраној ставки.

Једноставним кликом на одређени пакет или апликацију, врши се инсталација односно деинсталација. Gslapt такође врши надоградњу пакета коју вршимо једноставним кликом на дугме. Како Gslapt не обавештава корисника о тренутно доступним надоградњама пакета, потребно је периодично, ручно проверити да ли се у складиштима програмских пакета налази нешто од новог софтвера. Претрага пакета се врши на основу њиховог имена.

Иако Gslapt није програм леп на око, веома је ефикасан и ефективан, па ће олакшати рад на Salix OS дистрибуцији, поготово ако се узме у обзир да управник пакета аутоматски решава зависности везане за пакете који се инсталирају, за разлику од Slackware дистрибуције, где се зависности не решавају на овај начин.

Закључак

Систем се брзо покреће и има пристојан одзив при раду. Са основним подешавањима KDE издање користи око 300 MB RAM-а. При раду на систему, оставља утисак стабилности. Из дизајнерске перспективе, Salix је дистрибуција коју краси конзервативни приступ. Корисник се суочава са конзервативним алатима, какав је на пример инсталер система, заснован на текстуалном режиму. Присутан је осећај да недостаје префињени дизајн, нарочито када се упореди са другим Linux дистрибуцијама.

Наведена дистрибуција више одговара средњим и напредним Linux корисницима. Добро ће доћи као увод онима који желе да се опробају у коришћењу Slackware система. Постојање додатних алата, смањиће обим посла корисницима и поједноставити рад на систему, уз истовремену компатибилност са Slackware дистрибуцијом.

Уз побољшану интернационализацију и локализацију, аутоматизовано решавање зависности, квалитетан избор пакета из складишта програмских пакета, умногоме ће олакшати коришћење и дати солидну основу за упознавање са Slackware дистрибуцијом.

Salix OS је дистро који је направљен за одређену групу Linux корисника, за све оне који преферирају конзервативни приступ и начин рада на Linux систему и настоје да очувају класичан принцип који негује ова дистрибуција, а који траје већ 20 година.

Свим корисницима који су се већ упознали са основама Linux-а, и одмакли од самог почетка, предлажемо да се упознају са овом дистрибуцијом и успут науче нешто ново, на другачији начин од оног који су до сада имали прилике да доживе. Биће богатији за једно ново сазнање, и додатно ће се приближити Linux филозофији.

Корисни линкови:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Salix_OS

[2] http://www.salixos.org/

[3] http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20130812