Слободан софтвер за образовање деце (1. део)

Аутор: Александар Станисављевић

Одавно је прошло време када се рачунар користио искључиво за програмирање и када су га користили само специјално обучени програмери. Данашњи рачунари су веома приступачни у погледу да их могу користити и обични људи који нису програмери; чак их могу користити и деца.

Поред тога што се могу забавити уз рачунар, играјући неку занимљиву игрицу, деца могу много тога и научити уз рачунар, опет, кроз игру. Циљ овог серијала чланака је да упозна децу и њихове родитеље са слободним софтвером уз помоћ којег деца могу усавршити постојећа и стећи нова знања. Најпре ћемо говорити о Linux дистрибуцијама као примерима свеобухватних решења ове намене, а затим и о појединачним пројектима који су уско специјализовани за учење једне науке или једног дела науке.

Edubuntu

Edubuntu, од раније познат као Ubuntu Education Edition, јесте званични Ubuntu дериват дизајниран за коришћење у учионицама. Развијен је од стране професора и технолога из више земаља. Изграђен је на бази Ubuntu-а и садржи многобројне програме који потпомажу образовање. Edubuntu је, како кажу његови оснивачи, намењен деци свих година. Циљ Edubuntu-а је да на једном месту окупи све најбоље слободне програме из области образовања и учини их једноставним за инсталацију и одржавање.

Иако је намењен деци свих узраста, Edubuntu могу да користе и одрасли. У њему се налазе образовни програми за све узрасте, од оних намењених деци предшколског узраста, до оних намењених научницима и инжењерима. Но, задржаћемо се само на оним програмима који су намењени деци и навешћемо неке од њих.

Atomix је игрица која вас упознаје са атомима и молекулима.

Blinken вам помаже да боље запамтите одређене секвенце боје и звука.

GCompris је програмски пакет који се састоји од више игара које су разврстане по категоријама, а намењен је за децу од две до десет година.

Kbruch је одличан програм уз који деца лако могу учити математику.

RiLi је занимљива игрица у којој је циљ да повежете све вагоне за локомотиву воза, а да при томе нигде не ударите.

DoudouLinux

За разлику од Edubuntu-а којег могу користити и одрасли, DoudouLinux је намењен првенствено деци. DoudouLinux нуди образовне и лагане игре кроз које, забављајући се, деца уче. Већ од две године старости, деца могу да користе DoudouLinux, јер он не захтева способност читања или одлично руковање мишем, већ управо супротно. За старију децу, ту су једноставне апликације погодне за цртање, писање, рачунање, а могу и да науче како да стварају песме или видео клипове, или како да науче да програмирају.

DoudouLinux има радно окружење које је лагано за употребу, налик онима у конзолама за игру. Замишљен је за употребу првенствено у „живом режиму”, покретањем са диска или USB меморије, мада се може и инсталирати на рачунар.

Након покретања DoudouLinux-а појавиће се мени за избор активности, при чему су активности поређане од оних које воде до игара за овладавање коришћења миша, преко скупа образовних игара (Childsplay, suite of educational games), до активности која вас упознаје са читавим DoudouLinux-ом.

DoudouLinux долази са уграђеном контролом за филтрирање садржаја, па ће и заштитити децу од посета непријатним и штетним web страницама. Тренутно подржава 28 језика, међу којима је и српски.

SoaS

Sugar on a Stick (SoaS) је Fedora базирана Linux дистрибуција, дизајнирана да се покреће са USB меморије. Првобитно је направљена за пројекат One Laptop Per Child. Одликује је несвакидашње окружење радне површи – Sugar (о коме је било речи у броју 4 ЛиБРЕ! часописа).

Срж дистрибуције SoaS су занимљиве активности унутар којих су распоређени програми. Неки од програма које бисмо издвојили су: Abacus (рачунаљка за учење бројева), Maze (лавиринт игрица), Physics (интерактивни програм за учење физике) као и Typing Turtle (за учење исправног куцања).

MiniNo PicarOS Diego

MiniNo PicarOS Diego је Linux дистрибуција првенствено образовног карактера намењена деци од 3 до 12 година. Развијена је првенствено за шпанско говорно подручје. Представља једну заокружену целину која је богата не само образовним програмима за децу, већ и програмима опште намене, као и напредним програмима специјализоване намене, попут Inkscape-а и Blender-а. Списак свих програма који су доступни у „живом” режиму је заиста импозантан; међу њима је и Great Little Radio Player (дело домаћег аутора о коме је већ било речи у 11. броју ЛиБРЕ! часописа). Имајући ово у виду, инсталациона ISO датотека је велика читавих 3,3 [GB].

Радно окружење је веома забавно осмишљено како би се деца у њему пријатно осећала. На радној површи се налазе иконице за покретање неких програма које су тако осмишљене да се просто „стапају” са позадинском сликом.

Читав систем је окренут образовању и, наравно, забави. У том погледу, Firefox је препун забелешки које воде до образовних страница разврстаних по категоријама (математика, физика, дизајн итд.). Од образовних програма издвајамо OMNITUX, скуп образовних програма разврстаних у категорије (од оне за учење коришћења миша, до оних за учење географије и математике) и Sweet Home 3D (програм за планирање ентеријера о којем смо писали у броју 1 ЛиБРЕ! часописа). Од игрица за забаву бисмо издвојили Circus Linux, занимљиву игрицу у којој кловнови скачу са клацкалице.

Наставак

Корисни линкови:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Edubuntu

[2] http://www.edubuntu.org/

[3] http://www.doudoulinux.org/web/srpski/index.html

[4] http://spins.fedoraproject.org/soas/

[5] http://minino.galpon.org/en

[6] http://minino.galpon.org/en/presentation-picaros-diego