среда, 24 априла, 2024
Слободни професионалац

Traccar open-source GPS tracking system

Аутор: Дејан Чугаљ

Колико је FLOSS заједница јака? Да ли може да парира и да се упореди маркетиншко-статистичком анализом са комерцијалним софтвером? Углавном, „највећи” open-source пројекти су некако у сенци свих оних комерцијално-рекламираних софтверских решења. О томе зашто је толико битно реално упоређење ових софтверских решења, имамо прилику да читамо кроз серијал у нашем часопису „Уговор Републике Србије са Microsoft-ом” који иде већ у осам делова.

Када један серијал вођен горе споменутом темом, узме осам месеци у ЛиБРЕ! часопису, сигурно мора да има неки социјално-друштвени значај, неку потпору и тежину, поготово за друштво „трећег света”, IT неразвијено, са отприлике 50% пензионера (прим.аут.).

Све се своди некако на политику. Видели смо колико један потпис политичара са Microsoft-ом може да утиче на FLOSS заједницу и може да зада крајње штетан ударац малој привреди. Овај потез не сагледава потенцијалну штету која се наноси малим приватницима који тек почињу бизнис и желе да трошкове сведу на минимум.

Колико је ојачао лоби комерцијалног софтвера у Србији, показује и најновија донација истраживачко-развојној лабораторији „Петница” која истискује слободни софтвер из ове установе, а рекламира се као велико доброчинство и значајно унапређење.

Овако тежак увод у саму тему чланка осликава тренутно чињенично стање затечено у нашем друштву које представља последицу наше жеље да се што боље уклопимо у светску заједницу. Ми смо само мали део глобалног света чије је стање, мало карикирано, описао Џорџ Орвел у роману „Хиљаду деветсто осамдесет четврта”. Роман описује најцрње стање институционалне контроле, шпијунаже и владавине једноумља, а данашња стварност је у ствари исто то, само замотано у шарену веселу амбалажу и исто такве комерцијалне рекламе. Највећи светски играчи користе сву модерну технологију да стекну предност над конкуренцијом кроз шпијунажу, праћење и наметање сопствених производа (робе, услуга, политичких идеја и слично).

Једна од технологија која је замишљена да помаже људима, а може врло лако да се институционално злоупотреби, јесте GPS (енг. Global Positioning System). Представљамо вам Traccar open-source пројекат GPS система за праћење. Овај пројекат отвореног кода омогућава свакоме да користи GPS технологију по својим потребама. Само ваша машта поставља границе употребе ове технологије. Има много могућности да се овај систем користи и у комерцијалне сврхе, а сама лиценца овог пројекта то не забрањује.

Оpen-source пројекат Traccar је систем за праћење разних уређаја који имају подршку GPS лоцирања и представља организован скуп протокола разних GPS OEM-а (енг. Original equipment manufacturer). Битно је нагласити да сваки произвођач GPS система, почевши од Android платформе, има неки свој протокол који је јединствен. Сви подаци се шаљу и добијају у некој форми меморијски мање захтевних података попут HEX-а и BIT-а. Тренутна верзија подржава скоро тридесет протокола разних GPS уређаја, а писана је у Јава програмском језику што омогућава интероперабилност на свим оперативним система (Windows, MacOSX, iOS, Linux, Linux ARM, BSD, Android).

Један од основних задатака пројекта је да подржи што већи број GPS уређаја. Наравно, имају своју листу подржаних, а она се може погледати на: http://www.traccar.org/devices/.

Чак и постоји могућност, да ако купите GPS уређај и имате протокол од самог произвођача, а није подржан Traccar пројектом, да можете послати mail директно developer-у (развојном тиму) на anton.tananaev@gmail.com, са захтевом да се укључи у листу подржаних уређаја.

Цео код је објављен на јавном репозиторијуму на адреси: https://github.com/tananaev?tab=repositories. Подржана је и Android платформа апликацијом за Android која се може преузети са: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.traccar.client

Имали смо прилику да пробамо Android апликацију. Утисци су веома добри. Управо ради како је и наведено. Покренули смо свој сопствени сервер и подаци су сами почели да пристижу без неког великог труда око подешавања. Основна подешавања су једноставна. Протокол за Android ради на порту 5005.

Покушајте да замислите границе овог open-source пројекта који вам даје прилику да имплементирате нешто што може да вам донесе зараду. До сада сте ви праћени, а од сада можете и ви некога да пратите.

Много среће у будућим пројектима!