četvrtak, 18 aprila, 2024
Slobodni profesionalac

Traccar open-source GPS tracking system

Autor: Dejan Čugalj

Koliko je FLOSS zajednica jaka? Da li može da parira i da se uporedi marketinško-statističkom analizom sa komercijalnim softverom? Uglavnom, „najveći” open-source projekti su nekako u senci svih onih komercijalno-reklamiranih softverskih rešenja. O tome zašto je toliko bitno realno upoređenje ovih softverskih rešenja, imamo priliku da čitamo kroz serijal u našem časopisu „Ugovor Republike Srbije sa Microsoft-om” koji ide već u osam delova.

Kada jedan serijal vođen gore spomenutom temom, uzme osam meseci u LiBRE! časopisu, sigurno mora da ima neki socijalno-društveni značaj, neku potporu i težinu, pogotovo za društvo „trećeg sveta”, IT nerazvijeno, sa otprilike 50% penzionera (prim.aut.).

Sve se svodi nekako na politiku. Videli smo koliko jedan potpis političara sa Microsoft-om može da utiče na FLOSS zajednicu i može da zada krajnje štetan udarac maloj privredi. Ovaj potez ne sagledava potencijalnu štetu koja se nanosi malim privatnicima koji tek počinju biznis i žele da troškove svedu na minimum.

Koliko je ojačao lobi komercijalnog softvera u Srbiji, pokazuje i najnovija donacija istraživačko-razvojnoj laboratoriji „Petnica” koja istiskuje slobodni softver iz ove ustanove, a reklamira se kao veliko dobročinstvo i značajno unapređenje.

Ovako težak uvod u samu temu članka oslikava trenutno činjenično stanje zatečeno u našem društvu koje predstavlja posledicu naše želje da se što bolje uklopimo u svetsku zajednicu. Mi smo samo mali deo globalnog sveta čije je stanje, malo karikirano, opisao Džordž Orvel u romanu „Hiljadu devetsto osamdeset četvrta”. Roman opisuje najcrnje stanje institucionalne kontrole, špijunaže i vladavine jednoumlja, a današnja stvarnost je u stvari isto to, samo zamotano u šarenu veselu ambalažu i isto takve komercijalne reklame. Najveći svetski igrači koriste svu modernu tehnologiju da steknu prednost nad konkurencijom kroz špijunažu, praćenje i nametanje sopstvenih proizvoda (robe, usluga, političkih ideja i slično).

Jedna od tehnologija koja je zamišljena da pomaže ljudima, a može vrlo lako da se institucionalno zloupotrebi, jeste GPS (eng. Global Positioning System). Predstavljamo vam Traccaropen-source projekat GPS sistema za praćenje. Ovaj projekat otvorenog koda omogućava svakome da koristi GPS tehnologiju po svojim potrebama. Samo vaša mašta postavlja granice upotrebe ove tehnologije. Ima mnogo mogućnosti da se ovaj sistem koristi i u komercijalne svrhe, a sama licenca ovog projekta to ne zabranjuje.

Open-source projekat Traccar je sistem za praćenje raznih uređaja koji imaju podršku GPS lociranja i predstavlja organizovan skup protokola raznih GPSOEM-a (eng. Original equipment manufacturer). Bitno je naglasiti da svaki proizvođač GPS sistema, počevši od Android platforme, ima neki svoj protokol koji je jedinstven. Svi podaci se šalju i dobijaju u nekoj formi memorijski manje zahtevnih podataka poput HEX-a i BIT-a. Trenutna verzija podržava skoro trideset protokola raznih GPS uređaja, a pisana je u Java programskom jeziku što omogućava interoperabilnost na svim operativnim sistema (Windows, MacOSX, iOS, Linux, Linux ARM, BSD, Android).

Jedan od osnovnih zadataka projekta je da podrži što veći broj GPS uređaja. Naravno, imaju svoju listu podržanih, a ona se može pogledati na: http://www.traccar.org/devices/.

Čak i postoji mogućnost, da ako kupite GPS uređaj i imate protokol od samog proizvođača, a nije podržan Traccar projektom, da možete poslati mail direktno developer-u (razvojnom timu) na anton.tananaev@gmail.com, sa zahtevom da se uključi u listu podržanih uređaja.

Ceo kod je objavljen na javnom repozitorijumu na adresi: https://github.com/tananaev?tab=repositories. Podržana je i Android platforma aplikacijom za Android koja se može preuzeti sa: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.traccar.client

Imali smo priliku da probamo Android aplikaciju. Utisci su veoma dobri. Upravo radi kako je i navedeno. Pokrenuli smo svoj sopstveni server i podaci su sami počeli da pristižu bez nekog velikog truda oko podešavanja. Osnovna podešavanja su jednostavna. Protokol za Android radi na portu 5005.

Pokušajte da zamislite granice ovog open-source projekta koji vam daje priliku da implementirate nešto što može da vam donese zaradu. Do sada ste vi praćeni, a od sada možete i vi nekoga da pratite.

Mnogo sreće u budućim projektima!