Вагрант (1. део)

Аутор: Иван Радељић

Увод

Када развијате апликације, веома је битно добро подесити своје развојно окружење. Свако од нас има своје навике, своје текстуалне уређиваче (едиторе) и остали софтвер који је потребан током процеса израде апликација. С друге стране, свака од апликација има своје зависности које такође треба ускладити. Понекад је потребно развијати више различитих апликација у исто време, па све то синхронизовати са остатком развојног тима. Овакве ситуације понекад могу да се искомпликују и да проузрокују да апликација или један њен део код једног члана тима функционише без проблема, док се код других појављују одређени проблеми. Да бисмо све то избегли, право решење је да користимо Вагрант (енгл. Vagrant).

Зашто Вагрант?

Вагрант повећава продуктивност развојног тима. То је алат којим креирамо лагана, преносива развојна окружења која се изнова могу поново користити. То значи да нас Вагрант ослобађа свих подешавања и да само у једној конфигурационој датотеци бирамо која својства ћемо користити. Вагрант користи водеће провајдере за виртуелизацију и може бити снабдевен на Виртуалбоксу (енгл. VirtualBox), ВМВеру (енгл. VMWare), AWS-у и другима. За инсталацију потребних зависности и софтверских пакета, као и за њихово аутоматско подешавање, користимо шел (shell) скрипте, Чеф (енгл. Chef), Папет (енгл. Puppet) или Ансибл (енгл. Ansible).

Неке од предности овог софтверског алата су:

  • Вагрант чини идентично развојно окружење свим члановима тима, а да при том не жртвује ништа од алата у којима су програмери навикли да раде (то подразумева текстуалне уређиваче, ИДЕ1, браузере, па и сам оперативни систем).
  • Омогућава програмерима да се фокусирају на сам код, а не на конфигурацију развојног окружења.
  • Конфигурација се обавља кроз једну конфигурациону датотеку и кроз додатне скрипте за аутоматско подешавање пакета и инсталацију истих.
  • Конфигурационе датотеке се могу (и треба) дистрибуирати у самом репозиторијуму контроле верзија, као што је Гит (енгл. Git).

Ако сте један од операционих инжењера, Вагрант вам омогућава једно лако заменско окружење за тестирање, где можете развијати и тестирати своје скрипте које после можете приметити на серверима у продукцији.

Ако сте дизајнер, са Вагрантом такође добијате све већ унапред дефинисано (подешено) и ваше је само да се фокусирате на дизајн. Неће вам више бити потребан програмер да вам помогне да покренете апликацију на вашем развојном окружењу како бисте могли да извршите потребне промене у дизајну.

Једна од највећих предности Вагранта – ако вам у било ком степену развоја апликације затреба још нека зависност, или сте заборавили да је на почетку додате, довољно је да Вагрантом измените конфигурациону датотеку (vagrantfile) и сви у тиму ће имати идентичну верзију софтвера без обзира на њихово локално окружење, јер се сва конфигурација налази на систему за контролу верзија.

1ИДЕ (енг. Integrated Development Environment) – интегрисано развојно окружење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.