петак, 19 априла, 2024
Представљамо

Федора 22 – ваш нови шешир!

Аутор: Момчило Медић

Федора 21 је успоставила нове смернице које су се одлично показале и узете су као основа за побољшање у Федори 22. Ова верзија долази без драстичних промена као што је то био случај са претходном и припрема пут за Федору 23, која би могла да унесе заиста значајне новине. Федора 22 није имала уобичајено кашњење зато што је за ово издање одређен стриктан распоред како би се оставило довољно времена да развој Федоре 23 буде темељан, а сам систем детаљно тестиран.     

Дуго очекивани dnf је коначно спреман и заменио је yum као подразумевани управник пакетима у Федори. Синтакса је прилагођена навикама и очекивањима корисника, тако да је у већини случајева довољно само заменити имена команди (нпр. sudo yum install nano постаје sudo dnf install nano). Наравно, разлике постоје и добро је упознати се са њима зарад лакшег усвајања (детаљне информације можете наћи на: http://dnf.readthedocs.org/en/latest/cli_vs_yum.html).

Настављајући тренд претходне верзије, Федора 22 доноси три производа – Радну станицу (енг. Workstation), Сервер и Облак (енг. Cloud), као и изведбе (енг. Spins) КДЕ, Иксфејс, АРМ и друге.

Ово су неке од измена специфичних за одређени производ:

Федора Радна станица

Пре него што се потпуно пребаци на Вејленд (енг. Wаyland), Федора је одлучила за почетак да се само екран за пријаву исцртава помоћу овог новог графичког сервера. Наравно, ово је добродошла промена јер Вејленд обећава повећану сигурност, стабилност, као и свеж и једноставнији код. Међутим, проблем ће се појавити ако користите власничке управљачке програме за графичку картицу. Наравно, ово је предвиђено и у тим случајевима ће се екран за пријављивање приказивати употребом доброг старог Икса (енг. X). Припремајући се за Вејленд, libinput је заменио X.org input у обради улаза са тастатуре, миша, тачпеда и осталог.

Свака нова Федора доноси и нови Гном. Овај пут у верзији 3.16, Гном доноси многе измене од којих је свакако највећа премештање системских порука са доњег дела екрана у горњи где се до сада налазио само календар.

Обавештења се сада појављују у врху екрана, тик испод часовника, а по сакривању се могу наћи са леве стране календара, поређане по редоследу појављивања.

Вредно помена је да и „трај” (нотификациона зона) више не постоји, него су иконице програма које захтевају овакво понашање смештене у посебан панел који се сам скрива, а налази се у доњем левом углу екрана. Ова драстична промена је уведена зато што не постоји обједињени стандард за програме који користе овакав вид функционалности и одржавање таквог система више није у интересу Гном развојног тима и планира се потпуно уклањање.

Између осталих промена издвајамо визуелне промене на менаџеру датотека Наутилусу, прегледачу докумената Ивинс (енг. Evince), и слика Око Гнома (енг. Eye Of Gnome), као и неколико нових апликација: Календар (енг. Calendar), Књиге (енг. Books), ИДЕ билдер (енг. Builder IDE), који је спонзорисан од стране заједнице.

Препоручујемо да пробате и Нантиус (енг. Nuntius), програм који ће преносити ваше нотификације са Андроида директно у Гном (потребно је да имате Андроид верзије 4.3 или новије).

Федора Сервер

Улоге Сервера су проширене и сада можете одредити и улогу базе података. У верзији 21, Федора Сервер је увела систем „додељивања улога” својим серверима и тада је била доступна улога домен контролера употребом Фри-ај-пи-еија (енг. FreeIPA), а сада нова улога користи Постгрескуел (енг. PostgreSQL) да би извршила припрему оперативног система за улогу сервера база података.

Подразумевани систем датотека је сада XFS на LVM-у за све тачке монтирања, осим за /boot, који због техничких ограничења Граба (енг. GRUB) покретачког програма мора бити изван LVM-а и са ext4 системом датотека.

Федора Облак

За кориснике Дигиталног океана (енг. DigitalOcean) облак провајдера, доступна је слика за постављање Федоре 22 на инстанцама.

Поред разних побољшања (освежених Докер (енг. Docker) слика, унапређеног Атомик (енг. Atomic) домаћина…), највећа новина у „облаку” је увођење званичних Вагрант слика (енг. vagrant image) како би програмери могли лако успоставити развојно окружење под Линукс, Мек ОС Икс или Виндоуз оперативним системима користећи libvirt или Виртуалбокс (енг. VirtualBox). Они могу изабрати Вагрант бокс за Федора 22 Атомик хост или основну едицију Федора облак 22.

Ако размишљате о испробавању нове дистрибуције, или тек правите прве кораке у свету слободног софтвера, Федора 22 ће засигурно подржати ваше захтеве.

Да ли је Федора за вас?

Мноштво разних дистрибуција ГНУ/Линукс и одабир праве је честа тема међу почетницима, па чак и искуснијим хакерима. Федора Фондешн (темељи Федоре) су четири основне водиље које служе у управљању одлукама и постављању циљева у оквиру развоја и одржавања овог слободног оперативног система. Упоређивањем ових темеља са вашим интересовањима и приоритетима можете добити слику о томе да ли је Федора прави систем за вас.

Слобода – сав софтвер који се налази у Федори је слободан и отвореног кода. Строгим правилима и ревизијом се осигурава да програми нису осакаћени софтверским патентима и лиценцама које ограничавају слободу корисника. Изузетак је једино фирмвер у језгру, који је неопходан за одређене уређаје. У данашње време многи жртвују слободу зарад лагодности, али и због помоћи корисницима потпуно затворених оперативних система да пређу на нешто слободније. Федора је свесна тога и уско сарађује са ризницама власничких програма (управљачки прогами за Инвидија графичке карте, разни кодеци, Стим (енг. Steam) и слично) како би инсталација и подешавање истих ипак било могуће. Наравно, од пресудног значаја је да то буде додатни корак како би људи били свесни да програми у тим ризницама не поштују слободу корисника.

Пријатељи – ово је можда необичан темељ за оперативни систем, али итекако важан. Федора Пројектом управља заједница, а праве заједнице нема без пријатељства. Честа окупљања на разним местима, што уживо – што преко интернета, омогућавају да се сви умешани у развој, промоцију и употребу Федоре осећају добродошлим и међу пријатељима. Поред формалних, одржавају се и неформална дружења са наменом да се одржи пријатељство у виду журки поводом издања и слично. Блиски односи међу развојним тимовима пружају додатни ниво квалитета, пожртвованости и оданости једних према другима, самим тим је крајњи производ комплетнији, униформисан и право је задовољство учествовати у његовој изградњи.

Могућности – модеран оперативни систем може остати конкурентан и употребљив само ако се константно унапређује и проширује. Узевши ово као темељ развоја, јасно је да Федора Пројекат жели да буде у току дешавања, да буде актуелан и адекватан за сваку потребу. Сваки слободан оперативни систем вам пружа могућност проширења и подешавања до најситнијих детаља, али се Федора посебно заузела да тај процес не буде мукотрпан, него једноставан и подржан тако да можете извести скоро све што замислите и опет затражити подршку од заједнице.

Бити први – слободан софтвер је често место иновација и фантастичних нових технологија. Управо усвајање ових технологија је оно што им даје одрживост, квалитет и унапређења. Развојни тимови у Федори су веома способни када је реч о препознавању визије нових технологија као и њиховом усвајању. Понекад је потребно направити непопуларне изборе и променити устаљени правац у корист напретка, а у многим случајевима усвајање технологије се показало као прави корак, те су и остале дистрибуције касније прихватиле исту промену.

Ако се слажете са четири Ф (Freedom, Friends, Features, First – Слобода, Пријатељи, Могућности, Бити први) и мислите да је то веома здрава и добро осмишљена основа за иновацију, развој и унапређење оперативног система – онда је Федора заиста скројена по вашој мери.