Балкон 2к15 — извештај

Аутор: Стефан Ножинић

Од 11. до 13. септембра, у Новом Саду, у Музеју савремене уметности, имали сте прилику да присуствујете највећем хакерском конгресу на територији Балкана. Одмах на почетку вам можемо рећи да је гужва била велика, а посећеност је била заиста огромна. Свесни смо да вам утиске не можемо у потпуности пренети једним текстом, али ћемо сумирати ствари које су се нама, као редакцији, учиниле занимљивим. Ако нисте присуствовали конгресу, предавања можете одгледати у видео форми.

Петак, 11. септембар

Конгрес је званично почео у 14 часова, када су организатори отворили ову манифестацију уз, већ тада, велики број посетилаца. Касније, када се већини радно време завршило, или када су успели да убеде шефа да оду на овакав догађај, пристигло је још људи. Тог дана, могла су се чути најразличитија предавања из области рачунарске сигурности, програмирања, електронике и сл. Ми бисмо издвојили кратко али јасно излагање Мари Гитбиб (Marie Gutbub) која пише за Фрајтаг1 и одржава радионице за криптовање. Мари је причала о проблемима на које наилазе жене у хакерској заједници, али и о томе зашто је важно одржавати радионице за криптовање и зашто би требало да сви буду упознати са криптовањем.

Поред овога, издвајамо предавање о лозинкама и фразама и предавање о слободним мапама Опен-стрит-мапа (OpenStreetMap). Током овог дана могли сте чути и објашњење функционалности играчке конзоле коју је дизајнирао Воја Антонић, аутор првог кућног рачунара у Југославији.

1Der Freitag — Фрајтаг, немачки недељник.

Субота, 12. септембар

Субота је почела веома активно и већ је предавање о развијању експлоита задивило публику. Током овог, другог дана, поред стандардних техничких тема, могли смо да чујемо и нешто о физици честица. „Двадесет и седам километара забаве у ЦЕРН-у, шест километара у Хамбургу.” Михаел Бикер (нем. Michael Büker) је предавање започео на српском језику, што је изненадило публику. Овај физичар, поред тога што се бави физиком честица, у слободно време учи и српски језик, а ми, као часопис који се бави промоцијом слободног софтвера али и одржањем нашег језика и културе, похваљујемо овај подухват.Поред тога, издвајамо и предавање о честим грешкама које праве вође пројеката и какве то сигурносне претње може да донесе. Паралелно са овим предавањима, одржавала се радионица о прављењу сопствене играчке конзоле коју је водио Воја Антонић, њен дизајнер. Воја је учесницима радионице показао како се леми и како се састављају компоненте. На крају радионице, сви учесници су поносно држали упаковану конзолу коју су својим трудом и Војиним залагањем саставили самостално.Поред техничких ствари, наш омиљени правник, Жарко Птичек, причао нам је о томе шта велике компаније раде са нашим подацима и какве правне механизме користе да успеју у разним обрадама и да сачувају наше личне податке. Колико сте пута кликнули дугме за прихватање услова коришћења, а да их нисте ни прочитали? Можда је време да почнете са читањем и да се више забринете за личне податке.

На крају свих предавања, присутни су могли да се опусте у пријатној атмосфери уз пиће, а на располагању је било и наше национално пиће — ракија. Ова субота се завршила уз музику и ћаскање о разним темама. Хакерски дани, хакерске вечери, разуме се. Недеља, 13. септембар

Недељу смо започели предавањем о приватним комуникацијама преко мобилних уређаја. Поред тога, издвајамо и предавање о томе како и зашто треба да покренете своју инфраструктуру, а које је послужило и као технички додатак на Птикијево предавање од претходног дана. Поред овога, издвајамо и предавање о 3Д штампању и програмском језику Гоу (GO). На овај дан је био представљен Новосадски хакерспејс, а представио га је Горан Мекић. Након овог предавања, била је организована мала посета хакерспејсу за оне који су то желели.На крају, конгрес су затворили организатори уз велику подршку публике. Касније је дружење настављено у кафићу уз пиће, у опуштеној атмосфери.

Додатно

Поред предавања, присутни су имали прилику да виде како изгледа „хаковање” хране и да пробају најразличитија јела. Овим путем желимо да похвалимо пар који је успео да својим умећем у припреми хране задиви свакога.

На улазу сте имали прилику да купите примерак нашег часописа и часописа „PoC||GTFO” (Proof of concept or get the fuck out), док су у башти биле организоване радионице радио-аматера, где сте могли да стекнете знање о радију и електроници.Закључак

Можемо само да похвалимо организаторе и да кажемо да су превазишли сами себе овога пута. Такође, можемо да приметимо да је сваке године Балкон све већи и да се сваке године појављује све више различитих и занимљивих ствари. Организатори нас увек изненаде, а ми можемо само да вас позовемо да дођете следеће године и да се уверите и сами, или, ако сте већ били ових година, да поновите сјајно искуство и да још једном понесете добре утиске.