Федора 23 — још увек у транзицији

Аутор: Момчило Медић

Трећег новембра је изашла Федора 23. Према уведеним новинама могла би се назвати и другом ревизијом Федоре 21, јер се још увек очекује нека већа промена.

Наравно, ипак није без новина. Као и обично, нова Федора — нови Гном, сада у верзији 3.18, доноси мноштво новина и помало другачији изглед.

Много пажње овога пута је посвећено апликацији Фајлс (енг. Files — Наутилус), која је промењена и сада се не појављује засебан прозор за напредак копирања или других операција над фајловима, него се налази као суптилна иконица у врху прозора која се може отворити да би се видели детаљи.1 Затим, опција „Друге локације” обједињује три функције: откривање мрежних локација, прегледање локалних датотека и повезивање на удаљене сервере, а све то ради лакше употребе. Постоје још многе промене, као што су „исполирана” претрага, управљање датотекама и Гугл Драјв интеграција.2

Приступање Гугл Драјву је сада драстично олакшано тиме што директно из Фајлса можете приступати својим документима. Такође и само копирање у ту локацију аутоматски врши слање докумената на сервер.3

Сада је могуће освежити фирмвер на вашем рачунару употребом Линукс Вендор Фирмвер Сервиса под Гном окружењем. Наравно, иако је ово универзални алат, не треба очекивати да ће ваш БИОС засигурно моћи да се освежи, него је најбоље прво проверити на страници пројекта (http://www.fwupd.org/).

Унапређења за екране осетљиве на додир су већ уобичајена. Овај пут је додата опција за отварање контекстног менија додиром и задржавањем. Подршка за аутоматско осветљење екрана, нови програми за организацију календара, задатака и избор карактера, побољшано Боксиз (енг. Boxes) окружење за управљање виртуализацијом, и још многа унапређења чине да ово издање Гнома заиста представља највећу новину у Федори 23.

Први пут (званично) можете користити Либреофис 5 у Федори. Обимност промена и побољшања у новој верзији овог канцеларијског пакета заиста превазилазе овај чланак, те ћемо само поменути најистакнутије: спремност за Вејланд (енг. Wayland), измењено радно окружење и приказ стилова текста са стране.4

Слаби системи шифровања су подразумевано искључени (ССЛ3 и РЦ4), а пакети су изграђени са укљученим ојачањем против напада и сада постоји локални ДНС сервер који би проверавао записе које вам шаље актуелни провајдер. Све ово доприноси бољој заштити корисника, повећаној безбедности на интернету као и очувању приватности. Наравно, ово су само неке од већих, очигледнијих промена које Федора заједница уводи с циљем очувања безбедности.

Од осталих промена поменућемо још и скраћење периода издавања Федора Атомик пројекта на две недеље, подршку за Уникод 8.0, нову Цимет (енг. Cinnamon) изведбу, као и Моно у верзији 4 уместо досадашњег 2.10.5

Иако можда без радикалних промена, Федора 23 оставља утисак још комплетније, стабилније и сигурније дистрибуције. Свакако препоручујемо да је преузмете, испробате и на крају инсталирате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.