субота, 20 априла, 2024
Како да...?

Лоцирање и праћење рачунара у случају крађе

Аутор: Ненад Марјановић

Уколико се налазите у групи корисника којима је битна заштита уређаја, сигурни смо да ће вам ови редови привући пажњу. У доба куповине личних рачунара чија вредност може достићи и неколико хиљада евра, битно је мислити на осигурање, не само од физичких оштећења, већ и у случају недозвољеног одузимања, односно крађе. У овом кратком водичу приближићемо вам неколико различитих метода, а на вама је да изаберете једну и примените је на вашем уређају са линуксом.prey6

Преј

Преј (енг. Prey) је систем за праћење који користи геолокацијске методологије као што су Ај-пи (IP) и ГПС. Уколико је наш уређај опремљен веб-камером, Преј ће направити неколико сличица лица које је у недозвољеном поседу нашег рачунара или телефона. Долази са бесплатном лиценцом за три уређаја без обзира на којој су они оперативној платформи. Софтвер је објављен под Општом јавном лиценцом, односно спада у групу софтвера отвореног кода.

За почетак, потребно је отворити налог и онда преузети Преј са сајта аутора, https://preyproject.com/prey2Након креирања налога на сајту, можемо преузети одговарајућу верзију софтвера и започети инсталацију.prey3

Дебијан и Убунту поседују интегрисан инсталер, тако да нисмо у обавези да користимо терминал, међутим, преузети пакет се може инсталирати и из терминала командом:

dpkg -i /putanja/do/fajla/prey_1.4.2_amd64.deb

Након овога, покрећемо Преј и пријављујемо се на налог који смо претходно креирали, а за пријаву користимо мејл адресу и лозинку.prey4

Враћамо се на сајт аутора и поново се пријављујемо корисничким подацима које смо унели раније. Наш уређај је успешно регистрован и лоциран са невероватном прецизношћу и у врло кратком временском периоду.

У нашим тестовима отишли смо корак даље и хтели смо да проверимо понашање програма иза сервиса виртуалне приватне мреже. Дошли смо до следећег закључка — уколико је лице које је у поседу нашег уређаја повезано на интернет путем виртуалне приватне мреже са идејом да сакрије своју локацију, на његову жалост а на нашу срећу, то му неће помоћи да сакрије своју тренутну позицију.

Преј такође располаже опцијом „усликај разбојника” и не користи блиц камере да не би тим поступком скренуо пажњу на себе. Од других симпатичних опција, ту су активирање аларма у трајању од тридесет секунди, приказивање поруке на екрану рачунара и закључавање рачунара на даљину. Предлажемо да добро обратите пажњу на опције (енг. Settings) и извршите детаљна подешавања уколико не желите да примате мејлове који садрже обавештења о употреби вашег мобилног уређаја на дневној бази.

Као и сваком програму, и Преју морамо издати наређење, односно уколико утврдимо да смо жртва крађе, пријављујемо се на сајт и активирамо праћење кликом на „УРЕЂАЈ ЈЕ УКРАДЕН” (енг. SET DEVICE TO MISSING).

Дропбокс

Сигурно је свако од нас чуо за овај сервис са неколико гигабајта бесплатног простора на интернету у коме можемо чувати датотеке и размењивати их са пријатељима, породицом и колегама. Међутим, много људи не помишља да Дропбокс (енг. Dropbox) може послужити и као систем за праћење рачунара.

Сва лица која након инсталације оставе активирану Дропбокс апликацију, при сваком покретању оперативног система, заправо сигнализирају своју тренутну Ај-пи адресу удаљеном сервису.

Довољно је да се пријавимо на налог, кликнемо на „Подешавања” (енг. Settings), затим „Сигурност” (енг. Security) и добићемо Ај-пи адресу са које је неовлашћено лице покренуло наш рачунар. Остаје да цео случај пријавимо надлежним органима.

Локејшн Меџик

За крај овог поглавља, не желимо да останемо дужни страственим корисницима терминала, тако да представљамо још једно решење отвореног кода. Као и у случају са Преј апликацијом, потребно је отворити налог на сајту аутора, https://locationmagic.org. Након тога, добићемо, жаргонски речено, јединствен матични број (енг. token). Са ЈМБ-ем који смо добили на мејл адресу, покрећемо у терминалу следећу команду:

wget https://locationmagic.org/install_scripts/locationmagic.sh && sudo bash  ./locationmagic.sh –install linux JMB

Наравно, замењујемо вредност ЈМБ-а оном коју смо претходно примили у мејлу. Ова процедура ће активирати временско регулисани процес (енг. cron job). Након инсталације проверимо мејл и користимо линк који смо добили за праћење нашег уређаја. Особе заинтересоване за сам кôд позивамо да посете https://github.com/unwiredlabs/location-magic страницу.