четвртак, 25 априла, 2024
Пулс слободе

Дан приватности података

Аутор: Никола Тодоровић

Дан приватности података (енг. Data Privacy Day) или Дан заштите података је годишња прослава безбедности података и обележава се сваки 28. јануара. Сврха овог дана је да се повећа свест о приватности и заштити личних података.

На сваки помен о важности приватности наших података наилазимо на изговоре људи који тврде да им приватност није битна јер немају шта да сакрију. Овакво схватање се може сматрати погрешним и човек не би смео олако да се одриче своје приватности, која је основно људско право. Из тог, као и многих других разлога, овај дан (28. јануара) се обележава у циљу подизања свести јавности о значају заштите података о личности и упознавање јавности са начинима заштите личних података.

Дан је инициран од стране Савета Европе и званично се обележава од 2007. године. Две године касније, Сједињене Америчке Државе проглашавају 28. јануара Даном приватности података. Од тада па све до ове године, број земаља које обележавају овај дан је у константном порасту – тренутно га обележавају Сједињене Америчке Државе, Канада и 47 европских држава.

У Београду овај дан није био заборављен и обележен је са три међусобно независна догађаја. Екипа ЛиБРЕ! часописа је присуствовала неформалном окупљању у београдском хаклабу, а дан је обележен и у Медија центру и Привредној комори.

Обележавање дана у београдском хаклабу

Овај дан је први пут обележен у београдском хаклабу у Даничаревој улици, број 23, са почетком у 20 часова. Организатор овог догађаја је члан београдског хаклаба Петар Симовић, уједно и аутор ЛиБРЕ! текстова о сигурности система и безбедности корисника. Посећеност догађаја је била скромна, што због ограниченог капацитета хаклаба, што због слабије најаве овог окупљања. Осим домаћина хаклаба, догађају су присуствовали студенти Електротехничког и Математичког факултета у Београду. Окупљање је протекло уз гледање предавања „Етички дизајн и демократија”. Да не би дошло до забуне, у оквиру појма етички дизајн (Манифест етичког дизајна) реч дизајн се не односи на то како нешто изгледа, већ на начин на који функционише. Предавање је настало у оквиру пројекта „Power to the People” где је предавач Арал Балкан изнео своје мишљење о опасности у којој се наша приватност данас налази и предложио начине како да се у будућности избегне злоупотреба наших података. Не само због теме, већ и због актуелности (предавање је одржано 21. јануара ове године), одлучено је да се прихвати предлог аутора овог текста да се Дан приватности податка обележи приказивањем овог видеа. Порука презентације је да слободан софтвер у комбинацији са децентрализованим системима кориснику пружа нешто што ниједан централизовани систем и власнички софтвер не може, а то је поверење поред приватности. Након гледања видеа који није оставио гледаоце равнодушним, уследила је дискусија о томе како друштвене мреже угрожавају нашу приватност и искоришћавају наше податке. Дискусија је настављена разматрањем идеје Арала Балкана о формирању децентрализованих система. Посматрањем те идеје са технолошког аспекта, дошло се до закључка да је јако тешко остварива, а у наставку се говорило о формирању централизованих система који би нам омогућили апсолутну приватност. Из претходно наведеног, и чињенице да би се дискусија наставила још неколико сати да није поноћ била близу, можемо закључити да је ово окупљање било успешно.

Конференција за новинаре у Медија центру280116-sabic-najavna

 

У Медија центру у Београду је поводом овог дана одржана конференција за новинаре са Родољубом Шабићем, повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. „Почела је да се буди свест људи о праву заштите података” закључио је Родољуб Шабић на основу податка да је број пријава које је добила та институција драстично порастао у односу на 2009. годину када је било 83 пријаве на годишњем нивоу, а данас преко 2500. Детаљније о конференцији овде.

Округли сто у Привредној комори Београдаprivredna_komora

У Привредној комори Београда одржан је округли сто поводом Европског дана заштите података о личности. На састанку се поред подизања свести и бољег законског уређивања заштите података о личности, говорилио о анкети коју је Друштво за информатику спровело прошле године, а резултати су показали да се људи у Србији односе немарно према личним подацима. Детаљније о догађају овде

Можемо доћи до закључка да је дан обележен како доликује и надамо се да ће следеће године бити више догађаја, те да ће више људи бити укључено. Не смемо се зауставити на само једном дану; приватност треба да се практиткује сваки дан и да се утиче на повећање свесности друштва о важности приватности.