субота, 20 априла, 2024
Представљамо

Девуан

Аутор: Ненад Марјановић

Плод Дебијана у рату око систем-Д-а

Дебијан је у току протекле године доживео цивилни рат и све то због систем-Д-а (systemd). Један део Дебијанових програмера је напустио и поделио главну групу на више фракција. На главном окупљању заједнице Дебијана донета је одлука о дефинитивном прихватању систем-Д-а, као основу Дебијан инит система.

Међутим, треба навести да је Дебијан комитет прецизирао да је подршка за друге инит системе препоручена али не и обавезна. Другим речима, сви нови Дебијанови пакети могу форсирати употребу новог инит система.

Након велике полемике, група која је категорички одбацила употребу новог инит система, изабрала је сопствени правац и кренула је у стварање новог издања Дебијана.devuan7

Док је Дебијан планирао да систем-Д постане основни инит систем, временом се испоставило да је већи део пакета започет или је већ имплементирана комплетна подршка. Један део програмера је отишао даље и инсистирао на необавезној подршци за друге инит системе. Ово је била кап у пуној чаши за удружење које се назвало Ветерани Линукс Администрације (енг. Veteran Unix Admins, скр. ВЛА). Прва изјава овог удружења је „Заврните рукаве, можда ћемо морати да радимо на нашој верзији Дебијана.” Недуго после ове изјаве, ВЛА удружење је објавило почетак пројекта Девуан. У првом медијском обраћању изнети су циљеви пројекта:

„Девуан ће интерно развијати инсталер и менаџер пакета, вршећи потребне модификације уколико су оне неопходне, са јединственим циљем — уклањање систем-Д-а. Интеракција са актуелним развојем Дебијана ће остати део развојног пута у жељи креирања минималистичког окружења са тачком на стварању Девуан 1 система. Прелаз са Дебијана Џеси (Jessie) верзије на Девуан 1 за крајње кориснике ће протећи без проблема коришћењем наше базе пакета.”devuan3

Зашто нова верзија система?

Једноставно цела заједница, не само корисника Дебијана, већ линукса глобално је покушала да стане на пут овој идеји, сматрајући је непотребном за серверска окружења те компликовањем администрирања и одржавања за професионалце који су у овом послу скоро две деценије.

Међутим, ово је дуг пут који ће захтевати много рада и средстава. Такође, колико је заправо правих истомишљеника и људи спремних да стану иза новог пројекта? Да ли је Дебијан својим прихватањем новог инит система заправо нарушио жеље корисника? На сва ова питања, а и многа друга, вероватно ће се наћи одговор током времена.

Од осталих дистрибуција само су Џенту и Слек линукс остали на истом путу као Девуан, што је заправо охрабрујућа информација и нада да ће Девуан успешно наћи свој пут ка крајњим корисницима.devuan

Тест редакције

На два сервера на којима је недавно инсталиран минимални систем Дебијан 8, преузели смо Девуан пакет који за циљ има уклањање систем-Д-а. Све је протекло у најбољем реду са визуелним приказом који нас води до детаља које треба испоштовати да бисмо успешно прешли на Девуан. Процедуру можете наћи на њиховом сајту, али ћемо је укратко описати у овом чланку. За све је потребно неколико минута. Прво преузмемо последњи доступни аутоинсталер са Девуановог сајта, који можете наћи на следећој локацији http://packages.devuan.org/devuan/pool/main/d/devuan-baseconf/.

wget http://packages.devuan.org/devuan/pool/main/d/devuan-baseconf/devuan-baseconf_0.6.4%2Bdevuan1_all.deb

Ово је команда којом преузимамо пакет за миграцију на Девуан 1, али можемо приметити да су доступне и новије верзије. У нашем тесту ћемо се држати верзије један.

Након овога покрећемо инсталацију .deb пакета.

dpkg –i devuan-baseconf_0.6.4+devuan1_all.deb

Након инсталације пакета и пре комплетног ажурирања система, морамо извршити измене у датотеци sources.list.

nano sources.list

У датотеку уписати симбол # испред свих deb и deb-src уноса, а затим копирати следећа подешавања за извор пакета:

deb http://packages.devuan.org/merged jessie main contrib non-free
deb-src http://packages.devuan.org/merged jessie main contrib non-free
deb http://packages.devuan.org/merged jessie-backports main contrib non-free

На крају нам остаје ажурирање система, што чинимо као коренски корисник (енг. root) или додајемо sudo ако немамо администраторске привилегије:

apt update
apt upgrade

Да бисмо проверили да ли смо успешно завршили прелазак на Девуан 1:

cat /etc/issue

Остаје нам да уживамо у лепо замишљеном пројекту и заједници која расте сваким даном. Уједно вас позивамо да, уколико сте у могућности, донирате средства и укључите се у коришћење система и дискусијама на одлично уређеном форуму https://talk.devuan.org/.

За оне који су упознати са Вагрантом, постоје сликe (енг. image) које можете преузети и тиме започети своју авантуру са Девуаном.devuan9