петак, 19 априла, 2024
Пулс слободе

Како куца Тилда?

Аутор: Никола Харди

Као што већ сигурно знате, Нови Сад има и хакерспејс – Тилда центар. ЛУГоНС тренутно нема своје просторије, пуно чланова више није у Новом Саду – али они који су ту често се састају баш у Тилди. Тилду је основала ЛУГоНС екипа и исти дух и принципи су се задржали.

Тилда постоји већ готово годину дана на адреси: Булевар ослобођења 12, спрат 5, стан 21. Веб-адреса је http://tilda.center. Редовна окупљања су понедељком и петком у 20 сати, а за остала дешавања можете да сазнате на страници Фејсбукa или ИРЦ каналу #tilda.center на Фриноуд (енг. Freenode) серверу. Ако нисте сигурни да ли ћете затећи некога, најбоље је да проверите на ИРЦ-у. Сада када се распоред усталио и има много новости, време је да са вама поделимо како изгледа посета Тилди!tilda1

Окупљања понедељком

Понедељком у 20 сати увек има неког. Понедељком је тема за разговор слободна. Прича се о проблемима на које смо наишли од претходне посете хакерспејсу. Деле се искуства и траже савети о подешавању наших личних рачунара. Прича се о хардверу и софтверу. Например, многи су недавно купили ССД диск, па је било приче о монтирању диска на место ЦД читача у лаптопу. Било је приче и о додатним подешавањима за систем када се користи ССД, али и о телефонима, па смо тако имали прилику да испробамо Убунту на телефону. Засада барем троје људи користи Мек (енг. Mac), тако да Тилда није резервисана само за кориснике Линукса. Јако нам је драго што у последње време за неким столом сваки пут или трепћу диоде, или се испробава неки нови сензор. Дакле, на располагању има и електронике и алата. Унутра је забрањено пушење, али главна просторија има излаз на терасу која је више него довољно пространа. После 21 сата већ почиње да се ствара приметна гужва и да постаје бучно, па се људи спонтано групишу. Групе се формирају испред табле, за столом око ардуина, на тераси или за столовима уз лаптопе. У главној просторији нема телефонирања. За то постоји посебна просторија. У Тилди постоји фрижидер, а свако ко долази обично понесе неко пиће. У сваком случају, понедељком је гужва, бучно и занимљиво! Не планирајте да радите нешто понедељком увече, јер нећете одолети расправама око вас.tilda2

Окупљања петком

Окупљања петком такође почињу у 20 сати. Дешава се да повремено склизну на четвртак. Петком је мирније, слуша се предавач (обично је то досада био Горан Мекић, један од оснивача Тилде) и прати се предавање. Тема предавања је најављена унапред. До сада су покривене теме које се тичу програмирања веб-апликација. У Тилди се воли Пајтон (енг. Python), REST и апликације које су сачињене од једна странице (енг. single page applications). До сада су покривене следеће теме:

  1. Фласк (енг. Flask)
  2. Backend python microframework
  3. Пиви (енг. Peewee)
  4. Пај О-Ер-Ем (енг. Py ORM)
  5. Свегер (енг. swagger)
  6. Документација REST АПИја
  7. Гитхаб радионица

Предавања се не преносе уживо, али доступна су на Јутјуб каналу. Ово је добра прилика да вас подсетимо на Балкон (енг. BalCCon) – Jутјуб канал на којем су доступни снимци предавања са Балкона одржаног 2014. (Second base) и 2015. (Third time’s charm), као и неколико предавања са првог Балкона, одржаног 2013. године (First contact).tilda4

Тежи се ка томе да предавања буду повезана у серије уз повременe тематске радионице. Након предавања следи практичан део. Слободно предложите ваше теме за окупљања петком било путем мејла (office[et]tilda[dot]center), ИРЦ канала, или поруком на страници на Фејсбуку.

Остала дешавања

Осим редовних дешавања понедељком и петком, немојте очекивати да је простор иначе празан. Многи сврате да раде на својим пројектима, да уче или само да хакују. Свакоме ко дође на располагању су места за радним столовима, довољно утичница за струју, интернет, табла и пројектор, фрижидер, електронске компоненте (ардуино, диодице, протобордови) и нешто алата. Повремено се организују и пројекције филмова. Средином фебруара су коначно допремљена и два сервера који су поклон другара из холандског хакерспејса – Ревспејс (енг. Revspace). Хвала gori! До Tилде су наравно стигли ЛУГоНС путевима, а реч је о два рачунара са осмојезгреним Оптерон процесорима, 64 GB радне меморије, и 500 GB простора за складиштење података на дисковима у РАИД (енг. RAID) систему. Тек треба да буду пуштени у рад и искоришћени.

Планови

  1. Eлектроника и хардвер,
  2. даље опремање простора,
  3. пројекти и радионице: чишћење лаптопа

О плановима је најбоље писати тек након што су остварени, али ипак ћемо пренети неколико идеја. Полако се ствара критична маса заинтересована за електронику. У Новом Саду има пуно људи који се баве електроником, што професионално, што из хобија. Например, на Факултету техничких наука постоји дуга традиција учествовања на такмичењу из роботике EuroBot где готово сваке године неке екипе имају пласман на финале у иностранству. Мејкер НС је удружење које се специјализовало баш за електронику и хардвер. На окупљањима понедељком је постала нормална појава да барем један сто буде окупиран електроником. Очекујемо врло брзо да барем један дан у седмици буде посвећен само електроници и хардверу. Занимљиво је што се идеје и жеље посетилаца преклапају. Имали смо већ неколико ситуација где исту идеју препознамо код више посетилаца, па им помогнемо да се повежу и подржимо их у раду на пројекту. За више детаља о овим пројектима ћете за сада ипак морати да свратите до Тилде. Нека остану изненађење још неко време. Рећи ћемо само да су тема, наравно, интернет ствари (енг. IoT – Internet of Things)!

Већ смо написали шта је од опреме набављено, али хакерспејс још дуго неће бити онакав каквим смо га замислили. Почели смо од тога да нам је фалила канта за смеће и столице, а ниједног стола није било. Сада је једна просторија скоро сасвим опремљена. Ред је да се опремају друге просторије. Ко год жели да помогне, наћи ћемо начин. УСБ каблови, продужни каблови, алат, столице, чивилук, новац, књиге… све су то ситнице које боравак у хакерспејсу чине пријатнијим. Други начин да помогнете је да посетите Тилду и чим приметите да вам нешто недостаје, онда то купите или контактирајте друге и организујете куповину.tilda3

Све у свему, оно шта смо желели да поделимо са вама је да је Тилда жива и здрава. Тилда расте и јача. Представили смо шта се дешава и шта је у плану. Последња радионица до сада (гитхаб) је организована на предлог посетилаца. Други догађај који је предложен и биће убрзо организован је чишћење лаптопа од прашине. Уколико сте одувек желели да отворите свој лаптоп, а нисте смели то да урадите сами, ето где можете да свратите за подршку. Пишите часопису како сте се провели у Тилди, или барем пошаљите неколико речи подршке! Ако ништа друго, барем ширите вест да Нови Сад има хакерспејс. Поздрав из Новог Сада!