петак, 19 априла, 2024
Ослобађање

Наредбе у ГНУ-Линуксу (2. дио)

Аутор: Адријан Ђурин

Након вишегодишњег кориштења наредби из првог дијела овог серијала чланака, крајње је вријеме да се науче нове наредбе. Кретање кроз директорије (cd) и излиставање њиховог садржаја (ls) се јако често користе, а понављање је мајка знања – а и од главе вишак не боли. У наставку чланка позабавит ћемо се стварањем. Јер, тко не воли стварати? Креирати празан фајл може се на више начина, а један од њих је наредбом touch.

Ако се налазимо у директорију у којем желимо креирати празан фајл, то радимо наредбом touch <име_фајла>. Напримјер, желимо креирати попис ствари које желимо купити у мјесној продаваоници свега и свачега:

touch veoma_lijep_popis.txt

Наредбом за излиставање ls можемо провјерити постојање фајла. Фајл је празан и спреман да у њега упишемо све жеље и захтјеве – уз цијене, наравно. Како бисмо уписали било што у тај фајл, морамо се послужити новом наредбом. Нано представља веома једноставан уређивач текста унутар љуске Линуx сустава. Доступан је на великој већини дистрибуција.

nano veoma_lijep_popis.txt

Извршавањем те наредбе отвара нам се једноставно сучеље. Уписивање се врши типковницом, и уз мало труда ваш попис може изгледати као на слици.

[1] – име фајла

[2] – попис

[3] – keyboard shortcuts, јер нема алатне траке

Како бисте брзо провјерили што се налази у вашем текст-фајлу, а да притом не покрећете Нано, упишите:

cat veoma_lijep_popis.txt

Резултат је испис вашег текст-фајла у терминалу. Наредба cat има и неке друге посебности и разлоге кориштења, али о томе у каснијим чланцима.

Фајлови и директорији чине окосницу Линукс сустава. Креирање директорија такођер није претјерано тешко. Постоји наредба за то. Покушајте сљедећу:

mkdir igrice

Након тога излистајте све у тренутном директорију. Поред свих стандардних директорија, и пријашњег фајла, појавио се и нови директориј назива „igrice”. Можете се пребацити у њега помоћу наредбе cd да потврдите да се ради о директорију – додуше, празном директорију. Наредба

cd ..

вас враћа у претходни директориј.

Уколико нисте сигурни што чинити, man наредба је заправо f1/help/malo_slabiji_google за све што требате знати о појединим наредбама. Она је приручник у којем се налазе упутства за употребу наредби: што значи наредба, што ради и како се користи.

man ls

Ова наредба ће нам отворити приручник о ls наредби, што можете видјети на слици.

[1] – име наредбе

[2] – како се користи

[3] – опис наредбе

[4] – додатни аргуметни (о томе у даљњим чланцима)

Кроз сучеље приручника се крећете или стрелицама горе/доље по један редак, или типкама f и b по цијелу картицу. За излазак из приручника користи се типка q. Испробајте ову наредбу и са осталим наредбама које сте досад користили. Наравно, ако man не може помоћи онда врло вјеројатно може Гугл.

У овом кратком тексту обрађене су наредбе које су везане за креирање фајлова (touch) и директорија (mkdir), једноставну обраду текста (nano) и наредбе која нам служи као приручник уколико заборавимо синтаску/сврху одређених наредби (man).

И, за крај, ево неколико наредби да се мало забавите и размислите. Што се догађа кад унесете сљедеће наредбе:

nano neki_drugi_popis.txt
man man
mkdir Moje pjesme


Наредни део овог серијала можете прочитати овде.

Претходни део овог серијала можете прочитати овде.