среда, 24 априла, 2024
Пулс слободе

Извештај са конференције ФОСДЕМ 2017

Аутор: Марјан Ђуран

О ФОСДЕМ-у

ФОСДЕМ је највећа конференција која промовише бесплатан софтвер отвореног кода у Европи. Одржава се у Бриселу (Белгија) и, како кажу, цела организација ове конференције заснива се на волонтерском раду и жељи свесних људи да раде на распрострањивању софтвера отвореног кода. Када кажемо „конференција” углавном асоцијација буде на предаваче у оделима и лепо уређене свечане сале, међутим ФОСДЕМ није ни налик тако неком „уштогљеном” догађају, већ се напротив и рекламира као некомерцијална конференција. Идеја ФОСДЕМ конференције је да се програмери из целе Европе и света ту упознају, а можда и започну сарадњу или пројекат, као и да се представе нови занимљиви пројекти из света бесплатног софтвера отвореног кода и одржи корак са најновијим збивањима и трендовима. Конференција је први пут организована 2000. године када је Рапхаел Баудуин, један од чланова белгијског Линукс покрета, одлучио да организује мањи скуп програмера софтвера отвореног кода. Назвао је тај скуп Open Source Developers’ European Meeting (ОСДЕМ). Окупио је прво тим, затим су направили сајт и мејлинг листу на коју је требало да се пријаве заинтересовани, међутим, након кратког времена приметио је да ће тај скуп бити већих размера него што је очекивао. Наредне године ОСДЕМ је добио и „Ф” од „Free” јер није сваки софтвер отвореног кода бесплатан, те су организатори желели да нагласе да их тај фактор не занима.

Цело дешавање смештено је на бриселски универзитет УЛБ (fr. Université Libre de Bruxelles) који се састоји од дванаест факултета и како наглашавају – мултикултуралног и интернационалног типа, са програмима учења по највишим стандардима. Саме грађевине су лепо очуване и мешавина су модерног и старог као да је ту некада било неколико факултета, па су у међувремену додавали зграде по потреби. За потребе конференције на располагању је ове године било пет зграда факултета и пар студентских трпезарија.

Организација

Када на конференцији која траје два дана видите 645 најављених предавања, јасно вам је да је физички неизводљиво да посетите свако које вас занима. Можда чак и осетите благо разочарање када схватите да не можете заправо да видите већину онога што желите, те вам преостаје да добро проучите распоред и направите неку врсту филтера за оно што бисте највише волели да слушате, или некога од предавача да видите. На сајту конференције можете видети комплетан списак предавања са прилично детаљним описом, што је доста битно јер често из наслова не можете прецизно да закључите какве ће се тема заправо обрађивати. Просторије су подељене тематски, што је добро јер ћете се мање шетати међу зградама и учионицама. На пример, ако вам је највеће интересовање Пајтон програмски језик, онда ћете сигурно највише времена провести у просторији Пајтон (python devroom) у којој је у току првог дана било двадесет и четири предавања. Поред тога што има прегршт занимљивих тема, додатни проблем може бити гужва јер на већину предавања морате доћи барем десет минута раније да заузмете ред, па након што се тренутно предавање заврши и изађе одређени број посетилаца, почиње ново пуњење просторије и неретко се деси да чак ни тада нема довољно места за све који желе да уђу. У таквм ситуацијама на врата просторије волонтери лепе налепницу са обавештењем да је просторија пуна, али такође и са QR кодом и линком ка живом преносу са конференције. Наравно ИПв6 интернет је обезбеђен па проблема са брзином интернета нема.

На инфо пулту можете добити све потребне информације, распоред са свим предавањима, информације у вези са превозом и смештајима. Међутим тај папир са списком и распоредом предавања се није показао као најбоље решење јер као што сам већ напоменуо, постоји 645 најављених предавања, али се цела листа константно ажурира јер се дешава да неко не може да дође или да се чак убаци још понеко. Организатори су мислили и на то, па на Ф-Дроид (као и на Гугловом Плеј Стору) можете преузети апликацију Fosdem Companion која садржи распоред. Апликација такође има могућност букмарковања што је најбоља ствар коју су могли да ураде јер након што проберете кроз распоред и обележите све што желите, одете у одељак Bookmarks и видите ваше одабране догађаје сортиране по времену почетка. Поред тога апликација садржи и мапу универзитета што је јако корисно на овако великом простору, одељак са предавачима где можете прочитати свачију биографију. Такође постоји и одељак Live у којем можете пратити предавање уколико нисте успели да уђете на жељено предавање или уколико нисте отишли на конференцију.

У четири од пет зграда у ходницима се налазе штандови за којима су представници разних корпорација, фондација или тимова програмера отвореног кода који предстваљају неки свој пројекат. Осим „великих играча” као што су ЦентОС, Федора, СуСе, Дебиан, КорОС (енг. CoreOS), Постгрескуел (енг. PostgreSQL), Мајескуел (енг. MySQL), Перл, Пајтон, Апачи, Либре Офис, Фондација слободног софтвера и остали, ту су и представници мањих или чак личних пројеката. Од мањих пројеката издвајамо РИОТ чет више на линку о којем ћете имати прилике да читате у ЛиБРЕ! магазину, ОЛинуXино отворени хардвер, РеактОС оперативни систем, Викингс слободни хостинг… Сви они су расположени подједнако да са вама прозборе по коју реч, дају вам савет или чак, ако то дозвољавају услови, одмах реше неки проблем.

Предавања

Волонтери су задужени да обавештавају предавача током целог излагања колико још има времена. Поред тога што су предавања временски тачна, занимљива је одабир предавача. Наиме, оно на шта смо углавном навикли јесте да предавач буде особа која је добро проучила одређену област или одређени софтвер, а затим преноси своја искуства или добре стране неке апликације или сервиса. Међутим, на ФОСДЕМ-у је то мало другачије. Наиме, већина предавача су директни сарадници или аутори. На пример, у суботу 4. фебруара је о сигурној чет апликацији Жици говорио њен творац Саул Ибара Кортеге и испричао како је пре само пар година Саул седео у истој тој сали и запиткивао о безбедносним протоколима. Након тога, Саул је укратко објаснио шта је Јитси јер је већина била упозната, а након тога уживо инсталирао self hosted jitsi meet односно самостално сервисирани сервер за апликацију (енг. jtsi meet), покренуо сервер док су се присутни конектовали и уживо тестирали апликацију.

Одмах потом су главну реч водили творци апликације Converse.js, а након њих програмери који раде на развоју апликације Ринг. Сви они, осим представљања стоје на располагању за било каква питања, врло радо размењују контакте и прижељкују повратне информације о својим апликацијама и сервисима. Недеља је била дан наклоњена људима који се баве сајбер безбедношћу. У једном великом театру у згради Јот и у мањој сали у згради Икс одржавала су се предавања о безбедности и енкрипцији. Најзанимљивије предавање из области безбедности било је представљање напада (човек у средини – енг. mаn in the middle – МИТМ) на ПЕАП протокол. Осим самог излагања занимљиво је и то што је предавача Ширахеи Синиак, студента четврте године техничког факултета у Белорусији, најавио човек који је пре нешто мање од десет година радио на развоју истог протокола. Из зграде Ј издвајамо излагање младог али веома искусног и доброг истраживача из области сајбер безбедности – Јансон А. Доненфелда који је представио свој последњи пројекат – [https://www.wireguard.io/|ВајрГард] (енг. WireGuard), софтверски ВПН тунел који ради врло брзо и безбедно са најмодернијим алгоритмима енкрипције написан у програмском језику Ц у мање од четири хиљаде линија кода. Како је све бесплатно, тако су и снимци (скоро свих) предавања бесплатна и отворена свима и могу се наћи на следећем линку.

Иако ФОСДЕМ није ни прва ни најбоља, а ни последња конференција овог типа, сваког пута се може видети нешто ново, остварити нова познанства, искористити прилика за виђање са „старима” или једноставно посетити Брисел и претворити у још једну авантуру кроз свет хардвера и софтвера отвореног кода у друштву људи отвореног срца.