Солус Линукс – Лака дистрибуција за напредне кориснике

Аутор: Амар Туфо

Солус је независна линукс дистрибуција која се први пут појавила децембра 2015. године. Поједини линукс портали су је описали као јединствену дистрибуцију за угодно путовање линукс галаксијом. Солус Линукс је нешто лакша дистрибуција оријентисана ка напреднијим и искуснијим корисницима.

На званичној страници Солуса, доступне су три инсталационе датотеке са три радна окружења и то Баги, Мејт, те Гном. У наставку чланка је приказано Солус 3 Мејт 64-битно издање.

Процес инсталације је нешто другачији у односу на друге линукс дистрибуције, па једном када одаберете вашу партицију за инсталацију, потребно је додијелити свап (енг. Swap) партицији барем 5 ГБ, те рут (/) партицију која мора бити нешто већа уколико ћете складиштити веће количине података и апликација, и на крају ваш home директориј који садржи ваше особне податке.

Након што попуните ваше корисничке податке, дате назив вашем Солус рачунару, инсталација ће почети, и трајаће око 40 минута. Након што се инсталација заврши, остало је да се позабавите ажурирањима и надоградњама које је било потребно инсталирати.

За разлику од других линукс дистрибуција, Солус је у потпуности независна дистрибуција која има сопствени менаџер за инсталацију апликација и датотека по имену eopkg а поврх свега тога има и сопствени софтвер центар одакле је могуће инсталирати апликације које су вам потребне. Све апликације су подијељене у категорије, а од прединсталираних апликација тако добијате Либре Офис пакет, Фајерфокс, ВЛЦ Медија плејер те Ритмбокс музички плејер за продукцију ваших мултимедијалних датотека.

Од осталих апликација треба издвојити Гном Диск за манипулацију и партиционисање ваших дискова, затим Атрил ПДФ прегледник, Џи-партед (енг. GParted) напреднији алат за рад са дисковима и друге. Као фајл менаџер, Солус користи Цаја који је доста брз, те има неколико корисних додатака, као што је претраживање датотека по категоријама или само према првом почетном слову. Творци Солуса су се поред његове стабилности побринули и за његов изглед па тако Солус долази опремљен са неколико прединсталираних ГТК тема и икона. Унутар дијалога, са слике испод, је доступно десет тема које можете одабрати како бисте побољшали изглед главних навигацијских прозора као и изглед икона.

Еопкг менаџер нема сличности са апт менаџером којег користи Дебијан, Убунту и његови деривати, те је потребно мало времена да се навикнете на еопкг. Извршавањем команде eopkg –help, можете видјети како додати репозиториј, како извести инсталацију надоградњи и ажурирања, и наравно, како инсталирати апликације из Солусових репозиторија.

Рекло би се како су прединсталиране апликације као што су Фајерфокс, ВЛЦ Медија плејер те Либре Офис све што је потребно просечном корсинику, али за оне кориснике са већим потребама, софтвер центар омогућава инсталацију свих апликација које вам затребају, а то укључује ГИМП, Хромијум, Аудасити, Кденлајв (енг. KdenLive), Опеншот (енг. OpenShoot) те друге апликације.

Софтвер центар ове дистрибуције је заиста богат те нуди апликације разних намјена сортиране у категорије. Најбоље од свега, софтвер центар се јако брзо отвара, а поред апликација из ових категорија, могуће је инсталирати и апликације треће стране као што је Гугл Кроум (енг. Google Chrome), Вајбер, Андроид Студио, Флеш Плејер, Плекс Медиа Сервер и друге. Када је ријеч о инсталацији ажурирања или апликација користећи терминал, ту морате знати коју апликацију желите инсталирати те да ли иста постоји у Солус репозиторију. Доступна ажурирања на Солус је могуће инсталирати користећи сљедећу команду.

sudo eopkg update-repo

Иста ствар важи и за надоградње које буду доступне за ову линукс дистрибуцију, а њих је могуће инсталирати користећи сљедећу команду.

sudo eopkg upgrade

Ова команда омогућава надоградњу унапријед инсталираних апликација, пакета, те других датотека које Солус користи за свој рад, за рад десктоп радног окружења, надоградњу постојећег Линукс кернела итд.

Солус Линукс је јединствена дистрибуција која доноси ново корисничко искуство. За разлику од осталих дистрибуција, може се слободно рећи како је Солус идеална дистрибуција за све оне који се желе озбиљно бавити Линуксом, али ће задовољити и захтјеве пословних корисника који редовно раде с Линуксом. Иако је малих системских захтјева, корисник мора посједовати одређен ниво знања јер ова дистрибуција подразумијева да сте у стању извести партиционисање, да знате креирати свап, рут, хоме партицију – једноставно речено, ово није линукс дистрибуција за почетнике. С друге стране, дистрибуција је доста стабилна и брза, апликације се брзо отварају, а дистрибуција конзумира веома мало РАМ меморије. Уз то, мноштво апликација разне намјене доступно је за инсталацију како кроз софтвер центар тако и кроз репозиторије. Велики минус, који ја нисам овдје напоменуо, био би немогућност инсталације .deb датотека које морате у већини случајева компајлирати из изворног кода. Иако је добро знати компајлирање и инсталацију датотека из изворног кода, Солус то ради аутоматски тијеком преузимања. Све у свему, јако фина дистрибуција за угодно и корисно линукс искуство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.