среда, 8 маја, 2024
Како да...?

Флејмшот – моћни софтвер за сликање екрана

Аутор: Марко Јовановић

Дешава се понекад да сте се заглавили на неком проблему и желите да то поделите на неком форуму или слично, или од других желите да вам пошаљу тренутни изглед њиховог екрана или његовог дела. У већини дистрибуција постоји дефаулт-но позивање апликације која слика цео екран. Често случај налаже да је потребно само нагласити одређени део екрана, или у мору података не екрану означити онај који се вама чини битним. У том случају позивање пакета који је вероватно већ имплементиран у дистрибуцији је само један од корака (било да је позивање путем тастатуре PrtSc или комбинацијом Alt + PrtSc или других у зависности од графичког окружења/дистрибуције, а затим обрада сачуване слике преко неког од графичког едитора попут Гимпа. Убрзавање овог поступка је могуће преко софтвера Флејмшот (eng. Flameshot).

Програм Флејмшот има своју презентацију на гитхабу одакле можете да скинете код као и да видите списак свих досадашњих commit-a и развоја ове апликације, као и званични сајт. У зависности о којим је реч, пакете можете скинути за скоро све дистрибуције qt5.

Корисницима Арча програм је доступан преко AUR flameshot-git, Дебијан 10+ преко команде apt install flameshot, Убунту 18.04+: apt install flameshot, Федора: dnf install flameshot, oпенСУСЕ преко званичне странице, Воид линукс: xbps-install flameshot или помоћу Докера.

Треба водити рачуна да Убунту 18.04 ЛТС издања могу имати нешто старије пакете које могу имати неке још недостатке у функционисању или стабилности у раду. Једини проблем који се нама појавио у верзији 0.5.1-2 је да се после инсталације из system tray изгубила опција take screenshot у Убунту Мејт 18.04.

Проблем се једноставно решава скидањем са гитхаба последњег пакета и инсталацијe путем гдеби команде.

Коришћење апликације је могуће на три начина, позивањем саме апликације путем терминала, кликом на апликацију у system tray (што ће бити заступљено у тексту) или дефинисањем пречица на тастатури. Позивањем апликације сам екран се затамни где одмах имате неколико опција кликом на ентер за чување целог екрана или drag & drop методом повлачења миша обележавате жељени простор.

Након тога добијамо неколико опција за обележавање простора, путем оловке, маркера, стрелице, квадрата, круга и сл. као и могућности чувања обележене слике на хард диску, чување у клипборду, директно објављивање на сервису имгур или отварање слике са неким од инсталираних графичких едитора.

Сама апликација има још додатних опција да се путем десног дугмета миша одреди боја маркирања текста, средњим тастером миша одреди густина обелиживача, смањења слике или других опција који се могу одредити у конфигурацији апликације. Ту су опције и за начин чувања самих слика дефинисаних назива датума или нумерички.

Заједница је активна на овом пројекту, самим тим се очекује у будућности да буду додате још неке функционалности не само што се тиче обраде слике, већ и могућности отпремања на неке друге сервисе. Такође сви уочени багови се брзо уклањају са сваким новим издањем.

Овај програм убрзава могућност обележавања дела екрана које желите да прикажете јавно или да их сачувате за себе на диску са једноставним обележавањем које је битно и добра је замена за стари традиционални начин снимања екрана.