Број 51

Представљамо вам 51. број ЛиБРЕ! часописа
У 51. броју ЛиБРЕ! Часописа смо представили две нове дистрибуција, Перот ОС и започели серијал о Алпајн линуксу. Посебну пажњу заслужује чланак са називом „Софтвер отвореног кода у настави – осврт из личног искуства на прије и послије“, а верујемо да ће вам бити интересантан и још један нови серијал о програмском језику Р и његовој примени у науци о подацима.
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“11323″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“11323″]) – [ddownload_count id=“11323″]×
[ddownload id=“11327″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“11327″]) – [ddownload_count id=“11327″]×


Реч уредника

Слободан софтвер у школама

У више наврата смо се трудили да кроз чланке у Часопису истакнемо значај употребе слободног софтвера у школама. У претходном броју смо објавили чланак о примеру употребе на факултету у Новом Саду, а за овај број смо нашли одличан пример употребе у основој школи у Зеници. Чланак под називом „Софтвер отвореног кода у настави – осврт из личног искуства на прије и послије” је поред конкретних аргумената за употребу навео и које су све позитивне промене запажене у тој школи.

Такође би желели да споменемо да је пре настанка часописа ГНУ-Линукс центар остварио пројекат инсталације слободног софтвера у пет средњих школа у Србији. Уколико нека особа има информацију које су то школе и да ли се у њима још увек користи слободан софтвер, замолили бисмо је да нам јави.

У овом броју ћете имати прилику да се упознате са програмским језиком Р и науком о подацима, ова тема ће бити обрађивана у пар наредних бројева и у овом ћете сазнати и мало о употреби овог језика на Електротехничком факултету у Београду. Још један серијал започет у овом броју је посвећен писању скрипти у Бешу. Беш је интерпретер и програмски језик у облику командне линије који може напредним корисницима у великој мери да олакша употребу линукс оперативних система.

Рубрика „Представљамо” у овом броју садржи два оперативна система вредна пажње. Једна од представљених дистрибуција намењена тестирању веб апликација и која полако постаје популарна у широј заједници – јесте Перот ОС. О другој дистрибуцији, Алпајн линуксу, тек смо започели у овом броју и имаћете прилику да кроз серијал у нарендих неколико бројева упознате детаљно овај оперативни систем.

Познавање Беша је нешто што се подразумева за системске администраторе, а алат који им може бити од користи је Ансибл – алат за системске администраторе креиран од стране системских администратора. На крају, поред наставака раније започетих серијала, у овом броју се можете упознати са Флејмшотом – моћним софтвером за сликање екрана.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим