Број 21

ЛиБРЕ! број 21 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (23,0 MB) – 2.466×
Ћирилично издање (23,0 MB) – 985×
еПУБ:
Латинично издање (2,1 MB) – 343×
Ћирилично издање (2,1 MB) – 248×

Реч уредника

FLOSS пројекти

Сам FLOSS (бесплатни слободни софтвер отвореног кôда) је феномен који би највише требали да проучавају психолози. Уредници ЛиБРЕ! часописа нису по образовању психолози. Здраворазумском анализом ипак можемо да тврдимо да за успешност FLOSS-а треба захвалити првенствено базичним људским инстинктима.

У свет FLOSS-а се углавном улази заваљујући знатижељи, исконској потреби да се проба и научи нешто ново. FLOSS је сасвим довољно сличан системима које је до тада почетник познавао да би био привлачан да га корисник проучава и даље. Са друге стране, FLOSS има различиту филозофију функционисања у односу на власничке системе, и већина корисника, почетника, не може да усвоји ту нову филозофију. Ту долазимо до новог базичног инстинкта човека као друштвеног бића, тражења помоћи од других кад има неки проблем. FLOSS ствара заједнице око неког пројекта и те заједнице радо помажу почетницима. У почетку, док почетник овладава новим знањима, он само прима информације од заједнице, али врло брзо, како стиче неко знање и искуство, прорадиће му нови базични инстинкт, да се похвали да је и он успео да овлада својим новим системом. Хвалисање је потреба и базични инстинкт, а у FLOSS-у је пожељна особина. Манифестује се као пружање помоћи новајлијама који знају још мање. На овај начин је затворен први круг основне техничке подршке и обуке без уплива новца и заснован само на базичним инстинктима.

После периода хвалисања, долази период када се задовољава следећа базична потреба, а то је дружење са истомишљеницима. Ово обезбеђује кадар за одржавање, администрирање и унапређивање заједнице. Свесно или несвесно, чланови заједнице унапређују саму заједницу и пројекат око којег су се окупили. Што је бољи FLOSS пројекат, популарнија је његова заједница, што даље доноси већа побољшања пројекта и заједнице, па се тако затвара следећи круг. Овај круг обезбеђује унапређење и одржавање заједнице, као и унапређење пројекта око којег се заједница окупила, а све без уплива новца и само ослоњено на задовољавање базичног инстинкта за социјализацијом.

Заједнице кроз дружење долазе до идеја за покретање нових FLOSS пројеката. Зашто нови FLOSS пројекти не успевају увек? Зато што оснивачи новог пројекта забораве да затворе трећи круг на којем се заснива читава FLOSS филозофија. Као прво, иако идеја о покретању пројекта долази из једне заједнице, пројекат неће покренути читава заједница него један појединац, или пар истомишљеника; тако је лакше. Лакше се доносе основне одлуке које одређују смер пројекта, и лакше се сам пројекат „поставља на ноге”. Што је више људи у пројекту, то се они теже међусобно договарају, и због тога се покретање пројекта знатно успорава. Ствар може толико да се успори да доведе до обустављања пројекта. Појединац или мала група, постављањем пројекта „на ноге” задовољавају нови базични инстинкт, а то је доказивање да су у праву, и да је то требало да се уради баш на његов (њихов) начин. Релативно је лако покренути неки FLOSS пројекат, тежи део је учинити га успешним и дуготрајним. У FLOSS свету се дуготрајност обезбеђује оснивањем нове заједнице која ће бити окупљена око тог новог пројекта и која ће га одржавати и унапређивати. Овим се затвара пун круг функционисања FLOSS-а. Да подсетимо – појединац тражи помоћ од готове заједнице у вези пројекта који проучава, затим сам подучава почетнике, затим са другим члановима одржава заједницу и пројекат те заједнице, затим оснива нови пројекат и на крају, као круну, оснива и заједницу новог пројекта – пун круг.

Е сад, што смо вам ово испричали? Не знамо. Неће да шкоди, а ако не шкоди можда некоме и користи. Кад налетите на неки неуспешан, а наизглед добар FLOSS пројекат, проверите где су погрешили и где им је остао отворен круг.

До читања!

ЛиБРЕ! тим


2 thoughts on “Број 21

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.